HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányirtó játék - Megszüntették az eljárást

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Július 01    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Oláh Action nevű, a cigányok kiirtására buzdító játékkal kapcsolatban, közösség elleni izgatás gyanújával indított nyomozást. A RomNet-Média Alapítvány egy hónapja tett feljelentést közösség elleni izgatás gyanújával ismeretlen tettes ellen, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya a nyomozás során azt állapította meg, hogy "mivel a bűncselekmény nem bűncselekmény", ezért megszünteti az eljárást. A határozat ellen a RomNet panasszal kíván élni, mivel a játék több weblapon keresztül is elérhető jelenleg.

Hirdetmény

A RomNet-Média Alapítvány május 27-én tett feljelentést a Főváros VIII. kerületi Rendőrkapitányságán, amiért újra elérhető a világhálón az Oláh Action nevű, a cigányok kiirtására buzdító játék. A feljelentés szövegében a RomNet úgy fogalmazott: a cigányok kiirtására buzdító játék és a szélsőjobboldali eszmét hirdető mondatok közlése erősíti az ellentéteket, megosztja mind a roma és nem roma társadalmat és ez csoportokon belüli konfliktusokhoz vezethet. A "Fehér Magyarország" elérésére irányuló honlap készítői nevüket nem árulták el, mindössze annyit közölnek: "legyen ennyi elég; LUIGI és SAM.

A BRFK osztályvezetője a RomNetet levélben arról tájékoztatta pénteken, hogy a rendőrség az Internetszolgáltatótól a játékot lefoglalta. Szintén a cigányirtó játék miatt tett feljelentést a IV. kerületi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Csóka János is, még az év februárjában.

A pénteken kézbesített, nyomozást megszüntető határozatban Tóth Ferenc alezredes úgy fogalmaz: "a játék tartalma alapján megállapítható, hogy az a Btk. tényállásába ütköztetve nem tényállásszerű. Kétségtelen, hogy a hangvétele, illetve a játék módja - tehát, az ország különböző megyéiben cigány származású embereket kell elpusztítani a játékban való továbbjutáshoz, és a játék megnyeréséhez - a cigány közösséggel szemben megvetést tükröz, illetve a játék közben megjelenő feliratok használják a gúnyolódást, mint a lejáratás eszközét, azonban mindez az uszítás fogalomkörébe nem illeszthető. A játék használata közben egyébként nem felismerhető azon személyek köre, akiket a továbbjutás érdekében el kell pusztítani, azokra csak a közben megjelenő feliratok tesznek utalást".

Az indoklásban a rendőrség úgy látja: "a bűncselekmény megvalósulásához szükséges az elkövetőnek annak a felismerése, hogy felhevített gyűlölet szélsőséges aktivitásba, végső esetben erőszakos jellegű cselekvésbe csaphat át. E hatás azonban egy még oly durva és sértő játék-változat, éppen a játék természete miatt nem képes kiváltani"

A RomNet a feljelentés napján tájékoztatta a rendőrséget arról is, hogy a játékot elérhető honlapról különböző szélsőjobboldali eszméket hirdető betiltott könyvek is olvashatók; mint például Adolf Hitler Mein Kampf című műve, és megtalálható az oldalon Gömbös Gyula és Szálasi Ferenc írásai is. Az oldalra látogatva különböző szélsőséges nézeteket valló, úgynevezett "Skinhead" zenekarok dalait is le lehet tölteni.

A játék még ma is elérhető a világhálón, ezért a nyomozást megszüntető határozat ellen a RomNet-Média Alapítvány panasszal kíván élni.

A RomNet szintén feljelentést tett amiatt, hogy ismeretlen támadó, vagy támadók, több alkalommal megbénították a honlap fórum rovatát, és azon gyűlöletre keltő írásokat, a cigány népcsoport kiirtására buzdító felhívásokat tettek közé. A "tetvescigány@gazkamra.com" és az "ssnáci", valamint a "Szálasi Ferenc" névvel jelentkező a leveleiben a "roma ügyek megoldására" is javaslatot tett: "egy réteg cigány, egy réteg föld..."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt