HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A regisztráció egy kétélű kard - véli a Lungo Drom alelnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Június 17    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

A kisebbségi törvény elfogadásával a Lungo Drom "fordítva ül a lovon" - véli Ifj. Bogdán János, a szervezet alelnöke, és egyben "furcsának találja", hogy miután az Országgyűlés már elfogadta a törvényt, Farkas Flórián elnök csak most bocsájtja vitára saját szervezetén belül. Az Országos Cigány Önkormányzatban is helyet foglaló politikus a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban a RomNetnek pénteken úgy fogalmazott, hogy az "olyan kétélű kard, amellyel a pokolba és a mennybe is lehet repülni egyszerre".

Hirdetmény

Miután elfogadta a Parlament a kisebbségi törvényt, a Lungo Drom szombaton elnökségi ülés keretében értékeli és elemzi annak pontjait. "Úgy teszünk, mintha dönthetnénk ez ügyben, miközben semmi féle döntési helyzetben nem vagyunk" - mondta a RomNetnek a szervezet alelnöke, aki mindezt "furcsának, és érthetetlennek" tartja.

Ifj. Bogdán János kijelentette: "fordítva ülünk a lovon több szempontból is: a Lungo Drom évek óta következetesen kiállt azon véleménye mellett, miszerint ellenzi a cigány választói névjegyzéket, míg a regisztrációt is tartalmazó törvény parlamenti szavazásakor Farkas Flórián elnök az igen gombot nyomta meg."

Megjegyezte, mivel a Lungo Drom másik két tagja, fideszes parlamenti képviselő, nem szavazott, "így a kétharmados törvényt a Lungo Drom egyharmada szavazta meg". Felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes megnézni a parlamenti szavazás eredményét, ami "eléggé tanulságos, és több mindent elárul".

Az Országos Cigány Önkormányzat képviselője úgy véli: "veszélyes a törvényben a regisztráció, mert olyan kétélű kard, amellyel a pokolba és a mennybe is lehet repülni egyszerre". Meggyőződése, ha csak néhány ezer cigány ember regisztráltatja magát, akkor ezzel azt érik el, hogy "néhány éven belül bekerítik a cigánytelepeket, és mint rezervátumot fogják mutogatni".

Emlékeztetett a 2000-ben végzett népszámlálási adatokra, amikor mindössze alig 200 ezren vállalták cigányságukat, szemben a szociológusok és roma politikusok félmilliós, illetve közel egymilliós lélekszámához. Véleménye szerint a másik véglet - ami a társadalom számára is legjobb megoldás lehetne - az, hogy több százezer cigány ember büszkén vállalja roma identitását, és gyakorolná állampolgári jogát a szavazáskor.

Ifj. Bogdán János úgy látja: a héten elfogadott törvény általánosságban akkor lesz alkalmas a végrehajtásra, ha több pontját módosítják úgy, hogy az valóban a roma közösség érdekét szolgálja.

"Az Országos Cigány Önkormányzat és a roma szervezetek legnagyobb kihívása az lesz, hogy 20 ezer cigány szavazó helyett 200 ezret mozgósítson 2006-ban" - mondta a roma politikus hozzátéve, "akármilyen eredmény is születik, a felelősség egyedül a romákra hárul".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Vi­lág­hírű asz­ta­los ké­szí­tette el a Kar­me­lita Ko­los­tor ma­gyar cí­me­rét

  • Nem állt ki Pócs mellett a Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

  • MÁR VÁLASZOLTAM, MONDTA ORBÁN VIKTOR, MIUTÁN NEM VÁLASZOLT

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt