HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csehország: az első per kényszer-sterilizáció miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Február 22    Forrás: Estocák Maximilián-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Csehországban egy huszonkét éves kétgyermekes roma asszony indít elsőként pert egy magánkórházzal szemben, amiért ott állítása szerint tudta nélkül tették terméketlenné. A nőt képviselő ügyvédi irodától további hatvan sterilizált roma asszony kér jogi segítséget.

Hirdetmény

Az ostravai roma nő három éve hozta világra a második gyermekét, ám szülés közben komplikációk léptek fel. Az orvosok elvégeztek rajta egy műtétet, amelynek során sterilizációs eljárást is végrehajtottak az asszonyon, aki azonban azt állítja: a terméketlenné tevő beavatkozásról nem tudott, így abba nem is egyezett bele. Csak később derült ki számára, hogy nem lehet több gyereke.

Az asszony ügyvédje, Michaela Tomisová tájékoztatása szerint a meddővé tett nő személyiségi jogainak megsértéséért "hatszámjegyű" összeg megítélését kérik az ostravai kerületi bíróságtól. Az ügyvéd közölte, további hatvan roma nő fordult hozzájuk azzal a panasszal, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül sterilizálták őket.

Eva Kijonková, a korház szóvivője kijelentette: az asszony hozzájárulásával végezték el a sterilizációs műtétet, amit szerinte az aláírt dokumentumok is bizonyítanak. "Majd a bíróság eldönti, hogy egyáltalán tárgyalják-e az ügyet" - fogalmazott a sajtóreferens.

Csehországban tavaly robban ki a sterilizációs botrány miután az Európai Roma Jogok Központjának nyilvánosságra hozott felmérése szerint több tucatnyi roma nőt tettek megkérdezésük nélkül meddővé. A jogvédő szervetek nyomására a cseh ombudsman és az Egészségügyi Minisztérium - máig tartó - vizsgálatot indított az ügyben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt