HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kié az 52? - Bogdán János újra kérdez

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Január 19    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Milyen szempontok és feltételek alapján jelölte ki Ön azt az 52 cigány kisebbségi önkormányzatot, akik hitelesíthették azokat a kérdőívek és jegyzőkönyveket, amelyek az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt kárpótláshoz szükségesek - tette fel levélben kérdését Ifj. Bogdán János, az Országos Cigány Önkormányzat képviselője, a Lungo Drom alelnöke Vályi Györgynek, a MAZSÖK irodavezetőjének.

Hirdetmény

A hitelesítésre kijelölt önkormányzatok között van a Teleki László által vezetett nagykanizsai CKÖ és több OCÖ-s képviselő által vezetett testület is.

 

Ifj. Bogdán János azért fordult kérdésével ismételten a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) irodavezetőjéhez, mert véleménye szerint "valamennyien, akik felelősséget érzünk közös jövőnkért, társadalmi békéért, szolidaritásért, nem engedhetjük, hogy a magyarországi roma közösséget ily módon lejárassák és megbélyegezzék azok a politikai szélhámosok és hazárdőrök, akiknek köszönhetően ez a tarthatatlan helyzet kialakult" - fogalmazott a január 19-én kelt levelében a roma politikus.

A Lungo Drom alelnöke a RomNet érdeklődésére kijelentette azt is: nem lehet megengednünk azt, hogy a magyarországi cigányság "kollektív bűnözőként, csalóként legyen szereplője a roma kárpótlás történetének még akkor sem, ha néhány önmagukat hiteles roma és nem roma vezetőnek tartó szélhámosok, ügyvédek, polgármesterek, különböző képviselők rászolgáltak ezekre a jelzőkre".

Véleménye szerint nem túlzás azt állítani, hogy a botrányban résztvevőknél és kialakítóknál "a negatív jelzők vezetéknévként is megállnák a helyüket, így könnyebb lenne őket felismerni, és talán ekkor nem okozhatnának ilyen súlyos problémákat a magyarországi cigányságnak és társadalomnak" - mondta az OCÖ-s képviselő.

A roma politikus a RomNet-nek adott tájékoztatása szerint a azért vár választ a MAZSÖK irodavezetőjétől, mert az elmúlt egy évben senki nem beszél arról hogy ki és milyen szempontok alapján jelölte ki a több mint ezer kisebbségi önkormányzat közül éppen azt az ötvenkettőt akik a hitelesítésre jogosultak voltak. Az kijelölt önkormányzatok között megtalálhatók a győri, a tatabányai, a zalalövői, a nagykanizsai, a pécsi, a kiskőrösi, a kalocsai, valamint a kiskunhalasi, a gyomaendrődi, a bátonyterenyei, a debreceni és az ózdi kisebbségi önkormányzatok is. A kijelölt önkormányzatok nagy részének képviselője, vagy vezetője tagja az Országos Cigány Önkormányzatnak is. A fővárosban csak a IV., V., VIII., IX., és XXI. kerületi kisebbségi önkormányzat végezhetett hitelesítést.

Az Osztrák Megbékélési Alaphoz benyújtott kárpótlási igényre - az osztrák kárpótlási törvény előírásainak megfelelően - egyébként kizárólag azok a személyek, vagy örököseik voltak jogosultak, akik a nemzetszocialista rendszer áldozataként 1944-45-ben a mai Ausztria területén kényszer-, vagy rabszolgamunkát végeztek.

Az Osztrák Megbékélési Alap múlt év októberéig több mint 8,2 milliárd forintot utalt ki II. világháborús kárpótlás címén magyarországi magánszemélyeknek. Történészek előzetes becslései alapján a szervezet egy-kétezer - a háború idején kényszermunkára hurcolt - roma túlélő jelentkezésére számított, de az eddig kárpótolt 7200 ember háromnegyedét magyarországi romák teszik ki. Az Alap leállította a magyarországi roma kárpótlások kifizetését, miután a kárpótlásigénylések között tömegesen bukkantak fel első látásra is valótlan adatokat tartalmazó űrlapok. A II. világháborúban ausztriai rabszolgamunkára hurcolt áldozatok kárpótlását végző szervezet ezután - működése során először -, megismételtette az igénylések beadását. Az újraindított kifizetések során eddig összesen 33 millió eurót, azaz 8,2 milliárd forintot utaltak át magyarországi magánszemélyeknek.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány irodavezetője 2004. február 16-án kelt levelében felhívta a kérelmezők figyelmét, hogy az iktatószámmal ellátott "kérdőív részét képező jegyzőkönyv hitelesítő aláírásra kizárólag a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője jogosult". A Vályi György által írt levélben arra is felhívták a figyelmet, hogy a MAZSÖK-re hivatkozva senki sem igényelhet semmiféle térítést a kérdőívek kitöltésével és a hitelesítésekkel kapcsolatban, és a MAZSÖK képviseletére senki semmilyen megbízatást nem kapott. Felhívták a figyelmet arra is, hogy olyan személyek ellen folyik nyomozás, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy fenyegetéssel, megvesztegetéssel, megtévesztéssel pénzt kényszerítettek ki idős emberektől a kárpótlási igényekkel kapcsolatban, valamint üzletszerűen elkövetett csalás és magánokirat-hamisítást követtek el.

A múlt év eleje óta a bécsi székhelyű Osztrák Megbékélési Alaphoz benyújtott kárpótlási igényekkel kapcsolatban eddig három gyanúsítottat vett őrizetbe a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A kárpótlásokkal kapcsolatos csalások ügyében tizenegy gyanúsított ellen folyik nyomozás, s köztük kisebbségi önkormányzati vezetők is találhatók.

Horváth Attilát, a győri kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesét 16 millió forintos csalásban való részvétellel gyanúsítják. Konkrétan azzal, hogy a kárpótlásra nem jogosultaknak is segített a kérelmeket tartalmazó adatlapok kitöltésében. Szintén ezzel az üggyel összefüggésben van előzetes letartóztatásban szintén február 25-ig a tatabányai CKÖ elnöke, Bihari József is.

Jelenleg az országszerte folyamatban lévő nyolc ügy közül Sárváron, Győrben és Tatabányán zárultak vádemelési javaslattal a csalók ellen folytatott nyomozások.

A MAZSÖK ugyan ma is pozitívan értékeli, hogy a drága közjegyzők helyett a kijelölt CKÖ-elnökök végezték a hitelesítést, ám a Belügyminisztérium korábban körlevélben figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy a kisebbségi vezetők ilyen ügyekben nem járhatnak el.

Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt