HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

IHM - roma programok

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Szeptember 21    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003-2004-ben több mint 450 millió forintot fordított különböző roma programok támogatására. A tárca célja olyan projektek támogatása volt, amelyek segítik a romákat az informatikai ismeretek elsajátításában, s amelyek hozzájárulnak az információs szakadék áthidalásához.

Hirdetmény

Az IHM kiemelten fontosnak tartotta és tartja, hogy a kisebbségi önkormányzatok részére, munkájuk megkönnyítése érdekében számítógépeket biztosítson, mivel ez lehetővé teszi az informatikai eszközök használatának gyors elsajátítását a nemzeti és etnikai kisebbségek körében. A társadalmi igény nagyságát jól jelzi, hogy a kisebbségi önkormányzatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése elnevezésű programunk kiírására 1083 pályázat érkezett be. A program révén 2003-ban és idén 1005 kisebbségi önkormányzat jutott számítógéphez, melyek közül 488 cigány kisebbségi önkormányzat volt.

A minisztérium 2003 szeptemberében Északkelet-Magyarországon indította el a Roma online középiskolai program pilot projektjét 213 hallgatóval. A programra első lépcsőben roma kisebbségi önkormányzatok képviselői jelentkezhettek az érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A képzés a hagyományos levelezőgimnáziumi képzést egészíti ki és teszi hatékonyabbá az informatika és az eLearning eszközeivel. A képzés nagymértékben javítja a roma önkormányzatok működésének eredményességét, hosszabb távon pedig hozzájárul a romák képzettség terén tapasztalható hátrányának csökkentéséhez. A programba jelentkezők online oktatási módszer segítségével végezhetik el a középiskolát, valamint a számítógép kezelésével kapcsolatos szakvizsgát tehetnek.

A roma kultúra digitális megőrzését és az interneten való elérhetőségét is szolgálta az IHM tavaly meghirdetett "24. óra - Kulturális kincseink digitalizálása" című pályázata. A jelentkezők közül négy nyertes pályázat valósított meg a roma kultúra megőrzésével kapcsolatos feladatot.

A Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelme az Informatikai és Hírközlési Minisztérium számára is nagyon fontos. Ezért informatikai eszközök vásárlásának támogatásával segítettük a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkáját is. Az iroda vállalta, hogy esettanulmányokból álló jelentős adatbázisát a Nemzeti Digitális Adattár adatbázisához kapcsolja, így az egységes keresési rendszerben hatékonyabban és egyszerűbben férhetnek majd hozzá az érdeklődők. Az adatbázis ilyen módon felhasználhatóvá válik a középiskolai oktatásban a kisebbségi jogok megismertetésében.

A felnövő generációra a tárca jelentős hangsúlyt fektet. Elsősorban a közép- és felsőfokú oktatásban résztvevő diákok számára dolgoztuk ki az eMagyarország Ifjúsági Programot, amelynek célja, hogy az informatikára leginkább fogékony korban lévő fiatalokat felkészítsük a XXI. század egyik nagy kihívására, az információ technológia mentén szerveződő társadalom új típusú problémáira. E program fontos részét képezi eMagyarország Táborsorozat, amelyen idei állomásain mintegy 180 roma középiskolás térítésmentesen vehetett részt.

Az információs társadalomra való felkészítés mellett fontosnak tartjuk a romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítését, célunk, hogy minél több roma származású informatikus, számítástechnikai szakember legyen. Ennek érdekében támogattuk a Gandhi Gimnázium, az ország első roma középiskolája informatikai struktúrájának korszerűsítését. Bízunk benne, hogy a megteremetett korszerű feltételek sok diáknak nyújtanak segítséget abban, hogy megkedveljék az informatikát és arra ösztönözik őket, hogy az informatikusi pályát válasszák.

 

eMagyarország Táborsorozat

Az eMagyarország táborsorozat olyan középiskolás korú fiataloknak került meghirdetésre, akik kedvet éreztek az informatikai ismeretek szélesebb körű elsajátításához. Technikai háttérként 120 darab multimédiás számítógép szolgált, továbbá szélessávú műholdas internetkapcsolat, 20 vezeték nélküli internetes kapcsolatú számítógép, digitális fényképezőgépek, játékprogramok, más egyéb multimédiás eszközök, és modern hálózati kommunikáció. A táborokban résztvevő fiatalok az informatikai ismereteik fejlesztése mellett, egy-egy aktuális társadalmi kérdést is megvitattak. A szervezők célja az informatikai képzésen túl az volt, hogy a roma és nem roma fiatalok megismerhessék egymást. A tábor lebonyolítója a Puskás Tivadar Közalapítvány, szervezője az IHM, együttműködő partnere a RomNet-Média Alapítvány, amely a táborban résztvevő roma gyermekek költségeit teljes mértékben átvállalta.


HBA-BCSHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt