HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ vagyonvesztés - Farkas Flórián cáfol

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Farkas Flórián
2004 Május 19    Forrás: hírTV


Ez a cikk archív

A "Hová tűnt az OCÖ vagyonának nyolcvan százaléka?" című, a TV2 eredeti cikke alapján, honlapunkon is közzétett írásra reagálva Farkas Flórián volt OCÖ elnök és Dobóvári Ildikó volt hivatalvezető az alábbiakban reagált a megjelent állításokra: az írásban foglalt megállapítások nem fedik a valóságot. Az ÁSZ OCÖ-nél folytatott 1999. január 1. és 2003. június 30. közötti időszakra kiterjedő vizsgálatának jelentése nem tartalmaz vagyonvesztésre irányuló büntetőjogi feljelentést, s ugyancsak nem tartalmazza a vagyon felhasználásának nyomon követhetetlenségét sem.

Hirdetmény

A Nek. Tv. 63. §-ának (4) bekezdése rendelkezett arról, hogy az országos kisebbségi önkormányzatok működési költségeik biztosítására egyszeri vagyonjuttatásban részesüljenek, melynek értelmében az ÁPV Rt. Igazgatósága döntése alapján 1996-ban MOL részvényeket adtak át az OCÖ-nek. Számos olyan, a nyilvánosságot szándékosan félrevezető nyilatkozat látott napvilágot, mely szerint eltűnt az OCÖ vagyonának 80%-a, mintegy 60 millió forint értékben.

Az OCÖ összességében rendelkezett 60 millió forint alapítói tőkével, mely vagyon 1998-ban 35.931.000,- Ft volt. Ehhez az összeghez mérten csökkent az OCÖ vagyona 2002-re mintegy 80%-kal. Az OCÖ vagyona nem tűnt el, az ÁSZ vizsgálati jelentése tételesen tartalmazza annak felhasználását, mely felhasználás ellen nem emel kifogást. A MOL részvények értékesítése az OCÖ közgyűlési határozatával történt. A Közgyűlés 35/1997. (VII.6.) számú határozatával döntött a MOL részvények eladása mellett, melyet az OCÖ működési kiadásainak növelésére fordított.

A Farkas Flórián vezette OCÖ mindenkor törvényesen, a kisebbségi önkormányzatok költségvetésének, gazdálkodásának, vagyonjuttatásának egyes kérdéseiről szóló 20/1995. (III.3.) számú Kormány rendelet alapján járt el, melynek (3) bekezdése az alábbiakat tartalmazza: "Az országos kisebbségi önkormányzatok a Nek. Tv. 63.§-ának (4) bekezdésében foglaltak szerint a részükre juttatott vagyon hozadékából és egyéb bevételeikből fedezik működési költségeiket." A fogalmi zavarok elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy a vagyonvesztés és a pénzügyi hiány nem azonos tartalommal felruházott fogalmak A pályázati támogatások jogtalan igénybevétele - melyet egyes számlák több helyre történő elszámolása idézett elő - az ÁSZ vizsgálati jelentés alapján 1.883.272,- forint - nem pedig 60 millió - , mely az OCÖ 2000-2001. évi bevételeinek a 0,37%-át teszi ki.

A pályázati úton elnyert támogatások elszámolását minden esetben a Gazdasági Ellátó Szervezet egyik munkatársa végezte, aki felelős volt azok törvényes és szakszerű elkészítéséért. Az OCÖ volt vezetősége minden esetben kiemelt figyelmet fordított a törvényes és szabályszerű működés megvalósítására. Ennek érdekében - ugyan törvény nem írja elő - mindvégig könyvvizsgálót alkalmazott, Gazdasági Ellátó Szervezetet, Pénzügyi Ellenőrző Bizottságot, felügyelő bizottságokat működtetett.

Ezen túlmenően minden évben az OCÖ volt elnökének utasítására belső önrevízió történt, annak érdekében, hogy az esetlegesen előforduló szabálytalanságokra fény derüljön és azok kijavításra kerüljenek. A legutóbbi belső vizsgálati jelentés 2002. augusztus 23-án készült el, mely 1999-2001-ig terjedő időszakra vonatkozó általános ellenőrzés. Sem ez a vizsgálati jelentés, sem a könyvvizsgáló, sem pedig a gazdasági vezető egyetlen alkalommal sem adott tájékoztatást az ÁSZ által feltárt problémákról - holott az ÁSZ jelentés is elismeri az OCÖ alkalmazottak szakmai felkészültségét - , ebből adódóan az OCÖ volt elnöke nem tehette meg azokat az azonnali intézkedéseket, melyek orvosolhatták volna e szabálytalanságokat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt