HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsi Viktória: 2009-re nem lesz szegregált osztály

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 április 07    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Oktatási Minisztérium tervei szerint, a tárca integrációs programja nyomán 2009-re megszűnnek a szegregált, vagyis csak roma gyerekeket oktató osztályok a magyar iskolákban - közölte a tárca miniszteri biztosa kedden Mátraderecskén.

Hirdetmény

"Jelenleg 3500 általános iskolából, még 600-ban működnek a roma gyerekeket elkülönítetten oktató osztályok" - mondta Mohácsi Viktória, amikor Magyar Bálint oktatási miniszterrel együtt ellátogatott az integrációs program bázisintézményeként működő mátraderecskei általános iskolába.

Mint elmondta, a 2002-ben indult program keretében ez idáig 45 bázisiskolát építettek ki országszerte; ezek az intézmények módszertani segítséget nyújtanak a körzetükben található iskoláknak.

Kitért arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek után plusz 60 ezer forintnyi költségvetési normatíva igényelhető. Az intézmények ezt olyan tanulók esetében vehetik igénybe, akiknek megszüntetik az elkülönítését, és integrálják őket a speciális tantervű, többnyire csak roma gyerekeket oktató osztályokból. Ugyancsak ezt szolgálja a tárca Utolsó Padból elnevezésű programja, mivel ma Magyarországon a speciális tantervű osztályba járó gyermekek 30 százaléka "álfogyatékos".

Barcziné Horváth Márta, a 224, köztük 96 roma származású gyermeket oktató iskola igazgatója, Magyar Bálintot tájékoztatva elmondta, hogy az intézmény 5,7 millió forintot nyert a program megvalósítására az oktatási tárcától.

Ennek köszönhetően a tantestület tagjai tréningeken vettek részt, szakirodalmat és fejlesztő játékokat szereztek be; az ismereteket továbbadják a környező településeken működő iskoláknak is - mondta az igazgató.

Hangsúlyozta, hogy a minisztérium Pedellus Programjának köszönhetően minimálisra csökkent a roma gyerekek hiányzása az iskolában. Az Országos Foglalkoztatási Alap által fizetett roma pedellusok ugyanis, rendszeresen ellenőrzik a kimaradó gyerekeket és figyelmeztetik a szülőket az iskola fontosságára.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt