HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ÁSZ feljelentést tett az OCÖ gazdálkodási szabálytalanságai miatt - reagálások

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, ász, feljelentés
2004 április 02    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) pénzügyi-gazdasági tevékenységének ellenőrzése nyomán pályázati támogatások jogtalan igénybevétele, valamint a számviteli fegyelem megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - tartalmazza az ÁSZ-jelentés MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalója.

Hirdetmény

Az OCÖ pénzügyi-gazdasági ellenőrzése az 1999. január 1. és 2003. június 30. közötti időszakra terjedt ki. Ezen időszak alatt az önkormányzat összetételében, illetve vezetésében személyi változások történtek.

(Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője 1995 áprilisától 2003 márciusáig volt az OCÖ elnöke; őt követte Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Az OCÖ jelenlegi elnöke, Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának vezetője a múlt év júniusa óta tölti be a tisztséget.)

Az ÁSZ a jelentésében rámutat: az országos önkormányzat vagyonának értéke a vizsgált időszakban nyolcvan százalékkal csökkent.

"A pályázati úton nyert forrásokból teljesített kiadások felhasználását nem különítették el támogatónként, és az elszámolás során előfordult, hogy ugyanazon számlákat három-négy támogató felé is benyújtották, ezáltal jogosulatlanul jutottak 2000-2001. években összesen 1883 ezer forint támogatáshoz" - olvasható a dokumentumban.

A jelentés szerint a visszaélésre lehetőséget adott az is, hogy a pályázatot kiírók által végzett elszámoltatások során nem érvényesült a törvény általi ellenőrzési kötelezettség, mivel olyan számlákat is elfogadtak, amelyek nem feleltek meg a támogatási szerződésben meghatározott feltételeknek, illetve a kifizetési bizonylatokon nem jegyeztették fel a pályázat pontos megjelölését.

A pénzgazdálkodás során - mint olvasható - a szabályszerűség, a célszerű és takarékos gazdálkodás követelménye nem teljesült. Az OCÖ a képviselők számára útiköltség-térítést és kiküldetési költséget is biztosított, amelynek rendszerét nem szabályozták - mutat rá az ÁSZ.

A dokumentum szerint az éves állami támogatás tíz százalékát az országos önkormányzat elnöki keretként elkülönítette, amelyből segélyek, programtámogatások, ösztöndíjak és egyéb támogatások kifizetését teljesítették. A segélyek kifizetésére jogszabályi felhatalmazása nem volt az OCÖ-nek.

Több ponton sérült a számviteli fegyelem, ugyanis "a kifizetések során jogszabályellenesen jártak el, mivel személyi jövedelemadót nem vontak belőle. Szintén szabálytalan, hogy a programtámogatásokat elszámolási kötelezettség nélkül fizették ki" - áll a jelentésben.

Az ÁSZ rámutat arra is, hogy az OCÖ gazdálkodását érintő belső szabályzatok a korábbi vizsgálatok megállapításaival megegyezően továbbra sincsenek összhangban a számviteli törvényben és a végrehajtását biztosító kormányrendeletben meghatározott előírásokkal, a gazdálkodási sajátosságokra nem térnek ki.

Az OCÖ szervezeti és működési szabályzatában nem határozták meg a kisebbségi önkormányzat által ellátott feladatokat és a gazdálkodásával kapcsolatos előírásokat, a költségvetés és zárszámadás készítésének kötelezettségét, a vagyonnal való gazdálkodást.

Az országos önkormányzat a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényben meghatározott költségvetés-készítési kötelezettségének 2003-ban nem tett eleget, a 2001-2002. évi költségvetés elfogadásakor megsértette a költségvetési törvény előírását, mivel 2002-re nem az abban meghatározott összeget szerepeltette - áll a jelentésben.

Az ÁSZ a javaslataiban "a szabályzatok pontosítására, kiegészítésére, azok gyakorlati hasznosítására, valamint a belső ellenőrzési rendszer kialakítására és működtetésére hívta fel az OCÖ figyelmét, illetve a minisztériumokét a pályázati pénzek elszámoltatásának fokozott ellenőrzésére."

Horváth Aladár az MTI-nek elmondta, elnöksége idején pénzügyi, gazdasági vizsgálattal bízott meg egy könyvvizsgáló céget. Annak eredménye azt "bizonyította számunkra, hogy az OCÖ-ben (...) megalakulásától kezdve folyamatos pénzügyi visszaélések és szabálytalanságok történtek" - mondta.

"Azt tapasztaltam, hogy az állami pénz az OCÖ vezető politikusainak zsebeibe vándorolt. Véget akartam vetni ennek a folyamatnak; ez vezetett oda, hogy puccsot hajtottak végre ellenem" - fogalmazott.

Horváth Aladár közlése szerint elnöksége idején nem pályáztak és nem használtak fel pályázati pénzeket. "Tehát nem vagyok érintett" - mondta.

Kolompár Orbán nevében az OCÖ sajtófőnőke, Fodor Ferenc az MTI-nek szűkszavúan úgy nyilatkozott: "az Országos Cigány Önkormányzat az Állami Számvevőszék végleges jelentésének ismeretében le fogja vonni a megfelelő következtetéseket, ám amíg ezt a testület nem ismeri, addig a kérdés nem kerül napirendre."

Az MTI-nek Farkas Flóriánt csütörtök estig nem sikerült elérnie.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt