HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Független frakció alakult az OCÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, kövesi, cszosz
2004 Február 26    Forrás: origo.hu


Ez a cikk archív

Új, független frakciót hozott létre a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének (CSZOSZ) frakciójából kivált nyolc országos cigány önkormányzati (OCÖ) képviselő - a csoport megalakulását Kövesi Vilmos, az új frakció vezetője kedden jelentette be budapesti tájékoztatóján.


Hirdetmény

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az új frakció megalakulása kapcsán az MTI-nek telefonon elmondta: várható volt, hogy a CSZOSZ-frakció kettészakad a szervezeten belüli személyi harcok miatt.

Kövesi Vilmos a múlt héten mondott le a CSZOSZ-ben viselt frakcióvezetői és elnökhelyettesi tisztségéről, és kilépett a szervezetből. Hét másik OCÖ-képviselő a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kiválik a CSZOSZ-frakcióból.

A képviselőcsoport az elmúlt csaknem egy évben nem tudott az OCÖ-n belül hatékonyan politizálni és szakmai munkát végezni - indokolta kilépésüket ifjú Farkas László, az új frakció szóvivője, frakcióvezető-helyettese.

Kövesi Vilmos, aki az OCÖ-ben elnökhelyettesként tevékenykedik, elmondta: azért lépett ki a CSZOSZ-ből, mert a szervezeten belül "kialakult folyamatos pozíció- és belső harcból" elege lett. "Nem kívánok tovább olyan roma ügyet szolgálni, ami kizárólag arra szolgál, hogy egyes embereket helyzetbe hozzanak és pozícióban tartsanak" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az OCÖ-n belül az új platform feladata lesz a jog és a demokrácia betartatása és az önkormányzat feladatainak végrehajtása. "Programok mentén a szakmaiságra összpontosítva kívánok tovább dolgozni a cigányság érdekében" - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy az új frakció tárgyalást kezdeményez a Kolompár Orbán OCÖ-elnök által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumával (MCF) az együttműködés lehetőségéről.

"Nem minden áron akarunk megállapodni, (...) csak akkor, hogy ha a jog és a demokrácia, valamint a közös munka érdekében fog tevékenykedni az MCF" - fűzte hozzá.

Mint mondta: kedden tizenhárom pontban megfogalmazott egyeztetési javaslattal fordultak Kolompár Orbánhoz. A független frakció - a többi között - azt szeretné elérni, hogy az OCÖ és a kisebbségi önkormányzatok között napi kapcsolat épüljön ki, valamint egy átláthatóbb, ellenőrizhetőbb szervezeti és működési szabályzat jöjjön létre.

Kolompár Orbán mindezek kapcsán arra a kérdésre, hogy az MCF együtt kíván-e működni a független frakcióval, az MTI-nek kijelentette, nyitott minden frakció felé.

Kövesi Vilmos a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette: a CSZOSZ-ből való kilépése nem érinti az országos önkormányzatban betöltött elnökhelyettesi posztját. Véleménye szerint a szervezet nem hívhatja vissza.

"Úgy gondolom, hogy a frakciónak a többsége még mindig az én hátam mögött van, és engem támogat; (...) szerintem nem lehet kérdés az, hogy az elnökhelyettesi pozícióból a CSZOSZ visszahívhat vagy nem hívhat vissza" - hangsúlyozta.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nyolcuk kilépésével a CSZOSZ frakciója öttagúra csökkent.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt