HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László: a roma telepek negyedét felszámolják 2006-ra

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 25    Forrás: Index.hu


Ez a cikk archív

A roma telepek mintegy negyedét teljesen felszámolják, ugyancsak 25 százalékának megszüntetéséhez pedig hozzákezdenek 2006-ig az országban - erről a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) roma ügyekért felelős államtitkára beszélt az MTI-nek kedden.


Hirdetmény

Teleki László szavai szerint 15-16 milliárd forint mindenképpen kellene ahhoz, hogy a roma telepek felszámolása mintegy 40-50 százalékban megkezdődhessen, amelynek 20-25 százalékát 2006-ra teljesen meg lehetne szüntetni.

Az államtitkár kiemelte: feltétlenül szükség van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvenni kívánt 10,5 milliárd forintos hitelre, hogy "az életminőség javítását a roma körökben el tudjuk indítani."

A cigánytelepek felszámolására a költségvetés kétmilliárd forintot irányoz elő - mondta a MeH roma ügyekért felelős államtitkára. Konkrét példák említése nélkül hozzátette: tervezik, hogy megkérdeznek minisztériumokat arról, hogyan tudnának forrásokat biztosítani a célra.

A kormány által a múlt szerdán elfogadott, a kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény végrehajtására vonatkozó jelentésről Teleki László azt mondta: az elmúlt kormányzati ciklushoz képest sokkal pozitívabb elmozdulások tapasztalhatók. "A roma ösztöndíjak elindultak és a kormányváltás óta mintegy a duplájára növekedett az ösztöndíjasok száma", a kiosztott összeg közel egymilliárd forint a korábbi háromszáz millióval szemben - jegyezte meg.

A felállítandó Roma Holokauszt Emlékmű kapcsán kijelentette: Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszterrel egyeztetni fognak, hogy mekkora összeget tudnak erre a célra átcsoportosítani. "Én mindenképpen fontosnak tartom, (...) fogjuk támogatni" - hangsúlyozta.

Teleki László, üdvözölve Kállai Katalinnak a kulturális tárca romaügyi miniszteri biztosává történt kinevezését, úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb szaktárca kultúránk, a nyelvünk, a hagyományunk megőrzése érdekében; (...) nagyon jó döntésnek tartom azt, hogy Hiller István ezt a lépést megtette".

Kállai Katalin feladata, hogy kapcsolatot tartson a roma érdekképviseleti szervekkel, önkormányzatokkal és kormányzati szervekkel, képviselje a tárcát a romaügyi kormányzati döntések előkészítésében, összehangolja a kulturális miniszter feladatkörébe tartozó romaügyi feladatok ellátását.

"Ez már egy fontos jelenség, hogy romákat, az országos cigány önkormányzatot bevonja abba a döntési mechanizmusba, amely a romákról fog szólni a kultúra, a hagyományok és a nyelv megőrzése érdekében" - fogalmazott Teleki László.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt