HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia - roma zavargás és fosztogatások

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2004 Február 15    Forrás: MTV


Ez a cikk archív

A szlovákiai Tőketerebesen (Trebisov) 250 rendőr vette körül a négyezer roma nemzetiségű ember lakta városrészt kedd reggelre azok után, hogy előző este a romák összecsaptak a rendőrséggel.


Hirdetmény

A már zavargásnak számító hétfő esti incidens azzal kezdődött, hogy néhány száz - zömmel fiatal - roma a városközpontba vonult, ahol a rendőrség gyanúja szerint egy élelmiszerboltot akartak kifosztani. A rendőrség be nem jelentett tüntetésnek minősítette a csoportosulást, és kiszorította azt a városközpontból. Az akció során a romák köveket és palackokat dobáltak a rendőrökre. Több kirakatot és ablakot betörtek, két rendőrjárműben kárt tettek, két rendőrt pedig megsebesítettek.

Éjszaka Vladimír Palko belügyminiszter is a helyszínre érkezett, ahol sorra kezet fogott a bevetett rendőrökkel és elégedetten szólt az akcióban tanúsított magatartásukat. Szóvivője, Boris Azaltovic szerint a rendőrség megfelelően, mérsékelten járt el a zavargókkal szemben. A rendőrkordonnal körülvett roma telepről időközben tizenöt embert előállítottak, akiket őrizetbe vettek és várhatóan hatóság elleni támadás miatt valószínűleg előzetes letartóztatásba helyezik őket.

Ezzel egyidejűleg a közeli Nagymihályon (Michalovce) 24 roma - nők és férfiak - ellen vádat emeltek és előzetes letartóztatásba vették őket, amiért szombaton Vásárhelyen (Trhoviste) kifosztottak egy élelmiszerboltot.

Az ország legszegényebb és legsúlyosabb munkanélküliséggel küzdő keleti régióiban a múlt héten kezdődött el az élelmiszerboltok fosztogatása. A romák így reagáltak arra, hogy az új szociális törvények értelmében februárban már sokkal kevesebb állami segélyt kaptak kézhez, mint a korábbi években.

"Enni kell" - hangoztatják és megrohamozzák az üzleteket, közben a kormány munka- és szociális tárcavezetőjének lemondását követelik. A miniszter, Ludovít Kaník azt állítja, hogy a romákat nem a tárca, hanem a köreikben évek óta tűrhetetlen állapotokat teremtő roma uzsorások juttatták koldusbotra. Kormányzati részről több olyan utalás is elhangzott, hogy a romák nem élelmiszert, hanem főként szeszes italokat és cigarettát visznek el az üzletekből. A roma szervezetek ezt cáfolják.

A tőketerebesi zavargás az érintett romák közlései szerint spontán módon, azzal kezdődött, hogy hírét vették: egy soraikból származó testvérpár bement egy élelmiszerboltba, kosarukat megrakták élelmiszerrel, majd fizetés nélkül távoztak, mondván, hogy a számlájukat Kaník miniszter fogja majd kiegyenlíteni. A hír hallatán többek hasonló "bevásárlásra" indultak, és így verődtek össze a város központjában, ahonnan a rendőrség kiszorította őket.

Rudolf Schuster köztársasági elnök kedd reggel nyilatkozatban marasztalta el a kormányt. Az elnök védelmébe vette az elszegényedett néprétegeket. Arra utalt, hogy a számszerű kisebbségben kormányzó kabinet a független képviselők támogatására reflektálva "politikai kufárkodással" kísérletezik, ahelyett, hogy stabilizálná az országban egyre nyugtalanítóbbra forduló belpolitikai helyzetet.

Kedd délelőtt a belügyminiszter összehívta az országos válságstábot, és arról biztosította a testületet, hogy a rendőrség ura a kialakult helyzetnek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt