HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jászladányi iskolaügy - elutasított szülői panaszok

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2003 December 16    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

Lezárult azoknak a panaszoknak a kivizsgálása, amelyeket jászladányi roma szülők azért tettek, mert gyereküket nem vették fel a 2003/2004-es tanévre a településen indított alapítványi általános iskolába - tájékoztatta az MTI-t a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője.


Hirdetmény

Csíkos Zoltán elmondta: a panaszokat az iskolánál lefolytatott hatósági és törvényességi ellenőrzés után az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriuma volt köteles kivizsgálni, és miután döntése ellen a szülőktől kifogás nem érkezett, az ügy első fokon lezárult.

Az ügy előzménye, hogy a tanévre való felkészülést szolgáló augusztus elsejei szülői értekezleten Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke egy 101 nevet tartalmazó listát mutatott be az iskola vezetésének, jelezve, ezek a gyerekek is a magániskolába kívánnak járni.

A listát azonban az iskola igazgatója nem tudta figyelembe venni, hiszen felvételi kérelemmel a szülő személyesen és csak saját gyereke esetében élhet.

Ezután fordult hat szülő panasszal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalhoz, amely a tiszaföldvári címzetes főjegyzőt jelölte ki a törvényességi és hatósági ellenőrzésre.

A címzetes főjegyző által elrendelt kuratóriumi vizsgálat során meghallgatták a panaszos szülőket, az iskola igazgatóját, és átnézték az iskola felvételi dokumentumait. A hat panaszos szülő közül négy élt a meghallgatás lehetőségével.

A panaszt a kuratórium valamennyi szülő esetében elutasította.

Öt szülőnél azért, mert ők nem töltöttek ki előzetesen gyermekük beíratásáról szándéknyilatkozatot, holott augusztusban erre többször is lett volna az alkalmuk.

Az alapítványi iskolába ugyanis csak a szülői szándéknyilatkozat megléte esetén lehetett beíratni a gyerekeket, és az utóbbihoz az apa vagy az anya személyes megjelenésére volt szükség.

A hat panaszos közül egy szülő tett ugyan szándéknyilatkozatot, ám ő többszöri megkeresés ellenére sem jelent meg a beiratkozáshoz az intézményben, így az igazgató októberben a szándékot semmisnek tekintette.

Hajósné Attiláné Szlama Katalin tiszaföldvári főjegyző közölte: az üggyel kapcsolatos iratokat már visszaküldte a jászladányi jegyzőnek.

Közölte azt is, hogy a roma szülők másik, az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos panaszát az Országos Közoktatási Értékelési Vizsgaközpont vizsgálja ki.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt