HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A felvételi kedvezmény nem ott segít, ahol igazi gond van - Pokorni Zoltán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas, Pokorni
2003 December 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A kormány döntése a hátrányos helyzetűek felvételi kedvezményéről nem ott segít, ahol igazi gond van a középfokú beiskolázásnál - mondta a Fidesz alelnöke Budapesten, szerdán.


Hirdetmény

Ezek a gyerekek a versenyképes, az egyetemekre nagy százalékban felkészítő gimnáziumokba, szakközépiskolákba nehezen tudnak bekerülni, s ha bejutnak, sokszor nem eléggé motiváltak, nincsen elegendő támogatás, "szellemi dopping" a család felől - közölte Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere a Batthyány Lajos Alapítvány tanácskozásán.

Pokorni Zoltán ezért az előző kormány által három éve indított Arany János Tehetséggondozó Program kibővítését, az e célra fordított források növelését szorgalmazta. Jelenleg 47 iskolában 650 gyermek kapcsolódik be a programba, a fideszes szakpolitikus szerint a résztvevő diákok számát háromszorosra-ötszörösre kellene növelni.

Hozzátette: a felvételinél valódi segítség egy olyan támogató program kibővítése, amely a középiskolában teszi versenyképessé a diákokat, hogy ne is kelljen igénybe venni felvételi kedvezményt - mutatott rá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Lungo Drom és a Batthyány Alapítvány közös akadémiát hozna létre, Pokorni Zoltán felvetette középiskolai tehetséggondozó egyetemi előkészítő programok indítását, amelyek megvalósításába szerinte a tanító- és tanárképzőket is működtető református, katolikus egyházat is be lehetne vonni. A felkészítésben részt vállaló egyetemisták díjazását a kormány biztosítaná, míg a program védnökéül Mádl Ferencet javasolta a Fidesz politikusa.

Pokorni Zoltán a nemzeti alaptanterv kapcsán elmondta: azzal, hogy az ismeretjellegű követelményeket kiemeli, s csak a kompetenciák, képességek leírása marad meg, nőnek az iskolák közötti különbségek, rontva a cigány gyermekek oktatásának helyzetét is.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke éles kritikával illette a jövő évi büdzsét, amely szerinte a "magyarországi cigányságot kollektíven bünteti".

Kifejtette: nem látnak forrásokat a cigányság uniós csatlakozásra való felkészítésére, s nem került be a költségvetésbe a cigányság életkörülményeinek javítását célzó középtávú intézkedési program forrása sem.

Az Orbán-kormány idején társadalmi integrációs programra 140 millió forint állt rendelkezésre, jövőre 38 milliót terveznek, a diszkriminációs programkeret összege az előző kabinet idején 225 millió forint volt, míg 2004-ben 45 millió forint lenne - közölte a cigányszervezet vezetője.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt