HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mi történt a 349-es kórteremben?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  gyöngyös
2002 November 07    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Tegnap megkezdte munkáját az ORFK által megalakított, rendőri vezetőkből és roma politikusokból álló tényfeltáró bizottság, amely - a Heves Megyei Főügyészségen zajló vizsgálattal párhuzamosan - azt próbálja meg kideríteni, mi történt valójában november 1-jén a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban és azt követően a városi kapitányság fogdájában. A történet szereplői egymástól eltérően emlékeznek az eseményekre. Annyi biztos: a kórházban tömegverekedés volt, amelyben legalább nyolc ember megsérült.


Hirdetmény

A sajtóban a gyöngyösi roma-rendőr összecsapásként emlegetett incidens résztvevői közül legalább hárman még tegnap is orvosi kezelés alatt álltak: Berecz József zászlós, járőrvezető arccsonttöréssel a budapesti Honvéd Kórházban feküdt, míg az agyrázkódást és más zúzódásos sérüléseket szenvedett Kanalas Pétert, valamint rokonát, Rafael Csabát a hatvani kórházban ápolták.

Nincs tehát könnyű helyzetben, aki az igazságot szeretné kideríteni. A szereplők elmondása ugyanis kevés ponton egyezik egymással. Tény, hogy november 1-jén mintegy félszáz roma személy jelent meg a gyöngyösi kórház harmadik emeletén, hogy egy hozzátartozójukat meglátogassák. Az idős asszony meghalt, a halálhír pedig sokkolta a rokonságot. Cigány szokás szerint kiabálva, ruhájukat megszaggatva ott a folyosón gyászolni kezdték a nénit. A rendőröket a kórház biztonsági őrei hívták ki. Ezután volt a verekedés, amelynek részletei tisztázásra szorulnak. A járőrök öt roma személyt állítottak elő a kapitányságra. Onnan a kora esti órákban engedték ki őket. Tény az is, hogy az előállítottak egyikét, a gyöngyösi Kanalas Pétert mentőautó vitte el a kapitányságról és szállította át a hatvani kórházba. Unokaöccsét, a szolnoki Rafael Csabát rokonai vitték be a kórházba, és az orvosok őt is bent tartották.

Erre a konfliktusra a kórházban ápolt betegek nem szívesen emlékeznek viszsza. Tegnap a sebészeten dolgozó nővérek azzal hárították el érdeklődésünket, hogy november 1-jén nem ők voltak szolgálatban. A 349-es számú korteremben - ahol az idős asszony meghalt - egyik beteg sem kívánt a történtekről beszélni. Sokadik próbálkozásra találtunk egy látogatót, aki az incidens idején is jelen volt. A nevének elhallgatását kérő idős aszszony félve állt velünk szóba, mert tart a romák bosszújától.

- Már akkor óriási hangzavar volt, amikor bejöttem meglátogatni a férjemet - mondja. - Nagyon sok cigány ember között jöttem át a folyosón. Nem sokkal később óriási hangzavar támadt, mindenki kiabált, csapkodták a liftajtót, ordítottak, jajveszékeltek. Kinéztem a kórteremből, de a folyosóra nem mertem kimenni. A verekedésből csak annyit láttam, hogy egy cigány asszony neki- ugrik az egyik rendőrnek, aki hanyatt lökte őt, tovább azonban nem mertem nézni, viszszaléptem a kórterembe. Később, amikor csend lett és kimerészkedtünk a folyosóra, mindenhol nagy felfordulást láttunk, felborított edények hevertek szanaszét a büfé előtt, mindent szemét borított. A folyosón tömény pálinkaszag érződött, mintha csak egy szeszfőzdében lettünk volna.

Sebes Gábor, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója a november 1-jén történtekkel kapcsolatban kijelentette: a kórház szabályzata meghatározza azt, hogy egy beteghez hány látogató érkezhet egyszerre. A romákat ebben sem korlátozták, de ötven ember sok - még akkor is, ha csendben vannak az érkezők.

Sebes Gábor a napokban találkozót kezdeményez a gyöngyösi kisebbségi önkormányzat tagjaival annak megoldása érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset a kórházban.

Az összetűzés egyik rendőr sérültjével, Berecz József zászlóssal a budapesti Honvéd Kórházban beszéltünk. A magas, szőke férfi szeme körül hatalmas véraláfutás virít. A zászlóst - aki 1997 óta szolgál a gyöngyösi kapitányságon - felettesei jó rendőrnek tartják. Egy korábbi ügy kapcsán a Kanalas család tagjai följelentették, a bíróság azonban a rendőrnek adott igazat. A november 1-jei verekedésről azt mondja: ahhoz hasonló incidenst rendőri pályafutása alatt még nem élt át.

- Ezt a monoklit egy Kanalas Péter nevű személytől kaptam - mutatja sérülését. - Eltört az arccsontom.

A zászlós - szavai szerint - öt társával érkezett a kórházba, miután az ottani biztonsági őröknek nem sikerült lecsillapítaniuk a kiabáló tömeget. Ötven-hatvan roma hangoskodott az épületben: az általuk csapott zaj akkora volt, hogy a harmadik emeletről lehallatszott a földszintre.

- Felszólítottuk őket, hogy menjenek haza - folytatja. - Néhányan elindultak, de voltak, aki kiabálni kezdtek velünk. Eldöntöttük, hogy az egyik hangoskodót előállítjuk, ezt azonban nem engedték. Engem váratlanul két férfi megragadott és berántott a tömegbe, lefogtak és ütlegelni kezdtek. Segítségemre siető társamat fejbe ütötték valamilyen fémtárgygyal, engem pedig lelöktek a lépcsőn.

A zászlós azt mondja: az intézkedést végül sikerült befejezni, de testi kényszert, gumibotot és bilincset kellett alkalmazniuk. Az öt előállított férfit egyesével, kicsavart kézzel kellett a rendőrautókhoz cipelni, mert az utolsó pillanatig küzdöttek. Berecz József cáfolta, hogy a fogdában bántották vagy megkínozták volna a romákat.

Gyöngyösön sokat ismerik a Kanalas családot. A népes família színesfém-felvásárlással foglalkozik, és az egyik elegáns, de jelenleg nem üzemelő belvárosi étterem is az ő tulajdonukban van. A családfő Kanalas Sándor így foglalja össze a történteket:

- Idős édesanyámat műteni kellett. A kórház a hozzátartozók beleegyezését kérte a műtéthez. Tízen vagyunk testvérek, nagy a család, lehettünk vagy ötvenen, akik bementünk a kórházba. A főorvos ott közölte velünk, hogy a mama meghalt. Volt, aki elájult a hír hallatán. Szokásaink szerint gyászolni kezdtük szegény anyámat. Nem akartunk senkit bántani, sem megsérteni, csak hangot adtunk fájdalmunknak. A főorvos megkért minket, hogy hagyjuk el a folyosót, mert szeretné kivitetni a kórteremből a holttestet. Már a liftnél voltunk, indultunk lefelé, amikor megérkeztek a rendőrök, lökdösni, taszigálni kezdtek bennünket, hogy menjünk már. Egyik öcsémet, Kanalas Pétert az ajtóhoz bilincselték. Felesége rávetette magát, hogy testével védje a férjét, és azt kiabálta, hogy ne üssék őket. Az egyik rendőr a hajánál fogva elrántotta az asszonyt, erre kitört a verekedés.

A verekedésben többen megsérültek. Kanalas Sándornak is kijutott az ütlegekből: ingét kigombolva mutatja a véraláfutásokat karján és vállán.

- Négy testvéremmel előállítottak, a fogdában külön cellában voltunk - folytatja a férfi. - Hallottam, ahogy a testvéreink ordítanak, könyörögnek, hogy ne bántsák őket. Engem nem bántottak.

A romák a hatvani kórházban lefényképezték családtagjaik sérülését. Polaroid képeket mutatnak Kanalas Péterről, a férfi fején hatalmas véraláfutások látszanak, a daganatok között szemei résnyire szűkültek. A rendőrök szerint a fogdában nem bántották az előállítottakat, a sérültek valamennyien a kórházi verekedés során szerezték sebesüléseiket.

A tényfeltáró vizsgálat megkezdődött.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt