HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsi Viktória: 700-nál is több a homogén cigány iskolai osztály

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi, Viktória
2002 Október 25    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Egy tavalyi, 190 általános iskolára kiterjedő reprezentatív vizsgálat szerint 700-nál is több homogén cigány osztály van, ami hátrányosan érinti a roma gyerekeket.


Hirdetmény

Erről Mohácsi Viktória miniszteri biztos beszélt helyi és Borsod megyei oktatási vezetők, pedagógusok, roma szervezetek képviselői előtt egy miskolci fórumon csütörtökön.

Az Oktatási Minisztérium hátrányos helyzetű és roma gyerekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa hozzátette, hogy az említett adat nemcsak azért problematikus, mert faji alapon különítik el a gyerekeket, hanem azért is, mert ezekben az osztályokban az oktatás minősége sokkal alacsonyabb, mint más, úgynevezett normál osztályokban.

Kifejtette: ez adott inspirációt arra, hogy jövő év szeptemberétől bevezessék az integrációs normatívát. Ezt azok az intézmények igényelhetik, ahol a szegregáció létezik, ami nem feltétlenül rosszindulatból fakad.

- Létezhet abból is, hogy eddig finanszírozási formaként cigány-felzárkóztató normatíva működött; ami bár nem fog megszűnni, de szeretnénk, ha hosszú távon felváltaná az új integrációs támogatás - mondta.

Jelezte, hogy a bevezetésre kerülő integrációs normatíva minden eddiginél nagyobb összeget - tanulónként 50 ezer forintot - fog biztosítani minden olyan intézménynek - óvodáknak, általános iskoláknak -, amelyekben jelenleg szegregációs oktatási forma is működik.

Mohácsi Viktória rámutatott, hogy ez a támogatási forma jelentősen inspirálhatja a fenntartókat a jövőben az új normatívát vegyék igénybe.

Hozzátette: hosszú távon sokkal kifizetődőbb, ha a ma elkülönített roma gyerekek együtt tanulnak a többi nem roma vagy nem hátrányos helyzetűekkel.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a jövő év januárjától kezdi meg működését az Országos Oktatási Integrációs Központ és Hálózat budapesti központtal a tárca háttérintézményeként.

Azért szerepel nevében a hálózat megjelölés is, mert a Magyarországon leghátrányosabb helyzetű régiók közül, az 53 kistérségben lesz koordinátora, akik együttműködve a megyei pedagógiai intézetekkel, különböző szakszolgálatokkal, civil szervezetekkel, helyi és kisebbségi önkormányzatokkal jelentősen befolyásolhatják az oktatás alakulását - mondta.

Az együttműködés keretében lehetőség nyílik helyi igényekhez alakítva megoldani a legproblematikusabb helyzeteket.

Ehhez több száz millió forintos pályázati alapot hoznak létre, amely az integrációs normatíva mellé társítva, nemcsak anyagi, hanem szakmai segítséget is tud adni az érintett intézményeknek modell értékű, adaptálható pedagógiai programokkal - mondta Mohácsi Viktória.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt