2024 May 02., Thursday/Zsigmond napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kormánybiztosi vizsgálat a pécsi újszülött halálával kapcsolatban
2024. 02. 14. 11:16

Minden részletre kiterjedő, teljes átfogó tényfeltáró vizsgálat indult a pécsi Gandhi Gimnáziumban azzal összefüggésben, hogy január 30-án egy 15 éves lány eltitkolt terhességéből egy gyermeket szült az intézmény WC-jében, és az újszülött meghalt – nyilatkozta a RomNet-nek Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos megjegyezve, ezzel párhuzamosan zajlik egy rendőrségi nyomozás is, és a leányanya február elsejétől előzetes letartóztatásban van egy javítóintézetben.

Sztojka Attila aláhúzta: ennek a sajnálatos esetnek a tényszerű felderítése elsősorban a hatóságok feladata, amit bűncselekmény gyanúja miatt indított a rendőrség. A nyomozás mellett párhuzamosan az állami fenntartásban működő gimnázium felelős vezetőjeként a kormánybiztos is kért egy külön vizsgálatot már aznap, amikor az esetre fény derült. A létrejött négy fős vizsgálóbizottság elsődleges feladata, hogy feltárja, hibáztatható-e az intézmény azért, hogy a tanulójuk terhességét nem észlelték, és történt-e bármilyen mulasztás a nevelők, tanárok részéről. Figyelembe véve azt is, hogy a megfogantatás valószínűleg még mielőtt tanulmányait megkezdte volna a diák, megtörtént.  „Ez az ügy rendkívül kényes, személyiségi jogokat érintő tragédia, de attól, hogy csendben vagyunk, és nem álltunk a nyilvánosság elé, még tudjuk mi a feladatunk és a kötelezettségünk, és ennek, mint mindig, most is eleget tettünk és teszünk a jövőben is” – jelentette ki Sztojka Attila, megjegyezve, a bulvársajtó híradásai éppen elég károkat okoztak már mind az intézménynek, mind pedig maguknak az érintetteknek. 

 

A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője is, a RomNet-nek úgy fogalmazott: a pécsi Gandhi Gimnázium az ország, és egyben Európa első és egyetlen roma nemzetiségi gimnáziuma, amely hatalmas nemzeti értéknek tekinthető, éppen ezért mindent el kell követni, hogy hasonló eset ahogy eddig sem, úgy a jövőben soha ne fordulhasson elő, és a kimagasló eredményekkel, színvonalas oktatással és becsülettel kivívott presztízsén ne essen csorba.

 

A kormánybiztos azt mondta: a roma nemzetiségi iskolákban és a Gandhi Gimnáziumban is különös figyelmet fordítanak a korai iskolaelhagyás problémáira, melyek egyik oka lehet a korai házasság vagy a gyermekvállalás, éppen ezért szakemberekkel külön órák és foglalkozások keretében életvezetési tanácsokat adnak a tanulóiknak, és mindent elkövetnek, hogy a diákok minél jobb eredményt produkálva elvégezzék az iskolát, ezáltal képzettséget és végzettséget és nyelvtudást szerezzenek és biztos alapokkal tudják kezdeni életüket, jövőjüket. Ez így volt az elmúlt 30 évben is melynek eredménye a több mint 1000 roma érettségizett fiatal.

 

 

 

Sztojka Attila közölte, az esettel kapcsolatban várják a hatósági vizsgálat, a nyomozás eredményét, és az általuk indított vizsgálóbizottság eredményéről is tájékoztatást fognak adni. A kormánybiztos azt mondta, a vizsgálóbizottságnak jövő hét végén kell jelentést tennie.

 

Hidvégi-B. Attila