2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Agócs János szabadlábon!
2022. 11. 11. 00:00

Megszüntette az ügyészség Agócs János előzetes letartóztatását, igy az ORÖ-elnöke szabadlábra került - erősítette meg a Központi Nyomozó Főügyészség a RomNet információját péntek délután. A hivatali vesztegetés elfogadása miatt eljárás alá vont roma politikus a bűncselekmény elkövetését elismerte, a hatóság az ügy nyomozati szakaszát befejezte – tudta meg a RomNet.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2022. szeptember 2-án rendelte el a hivatali vesztegetéssel gyanúsított Agócs János letartóztatását 30 napra, aki 72 óráig volt rendőrségi őrizetben azt követően, hogy augusztus végén tetten érték, amikor 18 millió forint vesztegetési pénzt vett át a kecskeméti Csalánosi csárda parkolójában ifj. Farkas Lászlótól, az ORÖ elnökhelyettesétől. Az ORÖ elnöke ellen a kényszerintézkedést a Budapesti Regionális Ügyészség indítványára a bizonyítás megnehezítése, meghiúsítása, továbbá a bűnismétlés veszélye miatt elrendelt a bíróság, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság október elején 2023. január 3-ig meghosszabbított.
 
Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, a RomNet információt megerősítve péntek délután tudatta: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytatott nyomozást Agócs János ellen, de tekintettel arra, hogy a nyomozó ügyészség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és időközben a gyanúsított teljeskörű beismerő vallomást tett, a kényszerintézkedés fenntartásának okai megszűntek, ezért a nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását megszüntette.
A főügyészségi ügyész tájékoztatásából ezek alapján egyértelműen kiderül, hogy Agócs János ORÖ-elnök ellen zajló nyomozást befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal a bírságra kerülnek, és a politikus szabadlábon várhatja a büntetőtárgyalása megkezdését.
 
Az ügy előzménye, hogy Agócs János a tavasszal több ORÖ-s képviselőt is azzal keresett meg, hogy 30 millió forintért hajlandó megválni az elnöki poszttól. Egy képviselő közvetítésével végül ifjabb Farkas László ment bele (látszólag) az üzletbe, és hangfelvételeket is készített az Agócs Jánossal folytatott megbeszéléseiről. Annak ellenére, hogy kettejük között egy ideje már ellenséges volt a viszont, Agócs János elutazott Tiszaburára, ott tárgyalták meg a részleteket. Később Kecskeméten, a Csalánosi Csárdában találkoztak, ahol ebéd közben Ifjabb Farkas irattartó táskájában 900 darab 20 ezer forintos bankjegyet, összesen 18 millió forintot adott át Agócs Jánosnak, amelyet az ügyészség bocsátotta a rendelkezésére. Miután megebédeltek, Agócs János aláírta az elnöki posztjáról szóló lemondó nyilatkozatát, és átadta helyettesének, majd az átvett összeggel elindult az étterem parkolójába, ahol az ügyészségi nyomozó azonnal őrizetbe vették.
 
 
Agócs János bilincsben
 
Agócs Jőános a bíróságon
 
 
Agócs János hivatalosan még mindig az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a testület vezetői feladatait az elmúlt két hónapban Lakatos Oszkár elnökhelyettes látta el, így a mai, pénteki közgyűlés levezetését is Lakatos Oszkár végezte.
 
Hivatalosan semmi nem akadályozza Agócs Jánost abban, hogy hétfőtől újra elfoglalja hivatalát az ORÖ Dohány utcai székházában.
 
Hidvégi-B. Attila
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ülő és , szöveg, amely így szól: „Agócs János ORÖ ORÖ-elnök elnök 060”