2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Főhajtás a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt
2022. 07. 27. 00:00

Ebben az évben a Phiren Amenca nemzetközi szervezet és az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezésükön hajt fejet a vészkorszak roma áldozatainak emléke előtt 2022. augusztus 2-án 11 órától, a roma holokauszt emléknapján Budapesten, a Vasúttörténeti parkban. A pártpolitikától mentes megemlékezésen egy ukrán holokauszt túlélő is részt vesz.

A nemzetközi emléknap közös kiállása jelképe annak, hogy egyöntetűen el kell utasítanunk a rasszizmust, az antiszemitizmust és a bármilyen nemű megkülönböztetést, mert együtt kell figyelmeztessük a jelent és az utókort: soha többé! Emlékezni és emlékeztetni kell az emberiséget arra, hogy zsidókat, romákat kizárólag faji alapon zárták haláltáborokba, vetették orvosi kísérletek alá, és ipari módszerekkel gyilkoltak meg százezreket és milliókat. Augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban egyetlen éjszaka alatt több mint 3000, a legújabb kutatási adatok szerint közel 4500 cigány kisgyermeket, férfit és nőt gyilkoltak meg a láger gázkamráiban és égették el testüket krematóriumokban.

 
Az idei évben zsidók és romák, jóérzésű emberek, demokraták közösen hajtanak fejet a vészkorszakban különböző koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint hatmillió zsidó és több mint félmillió roma származású embertársunk emléke előtt.
 
 
A Phiren Amenca és testvérszervezete, a ternYpe – már közel másfél évtizede szervez európai szintű roma holokauszt rendezvényeket és emberi jogi képzéseket 17 ország részvételével. Közéleti küldetésének, emlékezetpolitikájának mottója és vezérfonala: „Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk”.
 
A budapesti székhelyű nemzetközi roma ifjúsági szervezet 2020-ban Budapesten, a Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt a vészkorszakban, koncentrációs táborokban meggyilkoltak neveinek 24 órán át tartó felolvasásával tartott rendhagyó megemlékezést, a múlt évben pedig az V. kerületi Egyetem téren rendezett rendhagyó kiállítást, „Szavak, melyek tettekhez vezettek” címmel.
 
A roma holokauszt nemzetközi emléknap alkalmából a Phiren Amenca és partnerei ebben az évben is, mintegy 20 országában tartanak megemlékezéseket. A birkenaui lágerben lévő európai központi, augusztus 2-ai megemlékezésre a Phiren Amenca 15 fős fiatalokból álló delegációt küldött Magyarországról.