2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Ombudsmant interpellálta Lőcsei Lajos a parlamentben
2022. 06. 13. 00:00

Kozma Ákos, az alapvető jogok jelenlegi biztosa nem végzi jól a munkáját, sok fontos ügyekben nem szólat fel. Többel között ezt olvasta Dr. Kozma Ákos fejére a Momentum országgyűlési képviselője,

Kozma Ákos, az alapvető jogok jelenlegi biztosa nem végzi jól a munkáját, ezért a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége az A-kategóriából B-kategóriába "fokozta le", pedig 2010 előtt az ombudsmani intézmény valóban jól működött. Az ombudsman az alapvető jogok jelenlegi biztosa nem szólalt fel, amikor egy párt elnöke Magyarország legnagyobb kisebbségét “biológiai fegyverhez” hasonlította, rendben találta, amikor a tanárokat megfosztották a sztrájkhoz való alapjoguktól, és nem vizsgáltatta felül az úgynevezett “Lex-Gyöngyöspata” törvénynek az Alaptörvénnyel való összhangját az Alkotmánybírósággal. Többel között ezt olvasta Dr. Kozma Ákosa fejére a Momentum országgyűlési képviselője, azt kérdezve az alapvető jogok biztosától, hogy mit kíván tenni annak érdekében, hogy az általa vezetett intézmény ne csupán díszlet legyen a jogállamiság látszatának fenntartásához, hanem az Alaptörvényben leírtaknak és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működjön, és mit kíván tenni, hogy visszakerüljön az "A-státuszú" ombudsmanok közé?
 
Kozma Ákos ombudsman Lőcsei Lajos képviselői interpellációjára azt válaszolta, hogy a megfogalmazott kritikák jelentős mértékben a hivatalba lépését megelőző időszakkal foglalkoznak, ő pedig 2019-ben történt hivatalba lépése óta azon dolgozik, hogy közvetlenül ismerje meg az emberek problémáit, ezért folytat országjárást, és vizsgál ügyeket.
 
A teljes felszólalás és a válasz itt megtekinthető: