2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil Napok – Közéleti fórum Heves megyében
2022. 05. 28. 00:00

A Civil Napok címmel zajló megyei közéleti eseménysorozat ezúttal a Momentum parlamenti képviselője, Lőcsei Lajos szülőfalujában, Tarnaörsön került megrendezésre.

A helyi civil közösség kitartása és ereje sokszor olyan országos méretű eredményt és sikert is képes produkálni, amely hitet és inspirációt adhat a jövőnek. Ilyen siker lett a Heves megyei Tarnaörs és környékének példája is azzal, hogy a kistelepülésről egy roma fiatal döntéshozóként bekerülhetett az Országgyűlésbe. Lőcsei Lajos egyik jelképe lett annak a roma rendszer-, és paradigmaváltásnak, amelyet már több mint másfél évtizede hangoztatnak és sürgetnek a roma közélet alakításáért és formálásáért is dolgozó civilek. Ez is témája volt a Civil Napok címmel zajló megyei közéleti eseménysorozatnak, ami ezúttal a Momentum parlamenti képviselőjének szülőfalujában, Tarnaörsön került megrendezésre.
 
A találkozó lehetőséget adott arra is, hogy Lőcsi Lajos immár megválasztott képviselőként is bemutatkozhasson a környező településekről érkezett több mint harminc civil szervezet vezető és aktivista, nemzetiségi önkormányzati elnök és tag előtt, és beszéljen a választást megelőző időszak nehézségeiről, valamint képviselői munkájának jövőképéről. A fórum résztvevői egyfajta visszaigazolást, megerősítést kaphattak arról, hogy csak a civil aktivizmusra építve lehet a meghatározott célt elérni, és közös együttműködéssel és gondolkodással, egy helyi közösség is országos méretű eredményt tud elérni.
 
A Civil Napok című rendezvénysorozat egyrészt annak a közéleti beszélgetéssorozatnak a folytatása, amit tavaly augusztus és szeptember hónapban folytatott az ország 23 településén a Civil Tanács Egyesület és a RomNet az aHang támogatásával, és ahol több mint 4000 emberrel beszélgethettek a közélet és a közéleti aktivizmus legaktuálisabb kérdéseiről. A Civil Tanács és a RomNet úgy gondolta, a nyár folyamán 11 megyében felkeresett közösségekben tapasztalt igény miatt megyei szinten folytatja tovább a közösségépítő beszélgetéssorozatát, mert a roma közösségeknek nincs más lehetőségük, hogy kifejthessék véleményüket a roma politikai helyzet és közélet alakulásával, vagy az érdekképviseletükkel kapcsolatban, de a találkozók lehetőséget adnak arra is, hogy a résztvevők megismerjék a fórumot szervező szervezetek munkáját, eredményeit, a közösségi aktivizmus gyakorlati tapasztatatit.
 
Herfort Marietta, a Phiren Amenca igazgatója rövid ismertetést nyújtott a 17 országban működő nemzetközi hálózat elmúlt 10 éves tevékenységéről, hogy az új generáció milyen hazai és nemzetközi képzésekben, programokon vehetett részt eddig.
 
Balogh Fruzsina, a Civil Kollégium Alapítvány nevében az önszerveződő közösségekről, a szervezetépítési módszerekről tartott előadást. A Civil Napok című rendezvénysorozat eredményéről, a Civil Tanács Egyesület elmúlt kétéves eredményeiről pedig a szervezet vezetője, Radics József és Hidvégi -B. Attila, a RomNet főszerkesztője tartott prezentációt.
 
A Civil Napok megyei rendezvésorozata tovább folytatódik.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember és álló emberek
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és belső tér
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és belső tér
 
Lehet, hogy egy kép erről: 9 ember, ülő emberek, álló emberek és belső tér
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „CIVIL NAPOK TERVEZETT PROGRAM 11:00 MEGNYITÓ LÅcsei Lajos, Országgyűlési képviselÅ‘ (Momentum) Radics József, Civil Tanács elnöke 11:20 ROMA FIATALOK A KÖZÉLETBEN Herfort Marietta, Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat 11:40 ÖNSZERVEZŐ KÖZÖSSÉGEK Balogh Fruzsina, Civil Kollégium Alapítvány 12:00 CIVIL NAPOK EREDMÉNYEI Hidvégi-B. Attila, RomNet 13:00 EBÉD 14:00 ROMA KÖZÉLETI HELYZETKÉP Kötetlen beszélgetés, jelenlévő civilek bemutatkozása 15:00 ZÁRÁS Helyszín: 3294. TARNAÖRS, ERZSÉBET ÚT 32. Időpont: 2022. MÁJUS 28. SZOMBAT VÁRUNK MINDENKIT SZERETETTEL EGY KÖTETLEN KÃZÉLETI BESZÉLGETÉSRE!”
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 11 ember, ülő emberek, álló emberek és belső tér