2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rendhagyó romanap menekültekkel Tiszabecsen
2022. 04. 08. 17:00

Egy rendkívüli időszakban rendhagyó romanappal ünnepeltük április 8-át az ukrán határ melletti Tiszabecsen, ahol több száz kárpátaljai magyarajkú cigányt fogadtak be helybéli roma családok az elmúlt hetekben.

Tiszabecs egy példaképpé vált Magyarország és Európa számára is azzal, hogy helybeli cigány családok a szegénységük ellenére befogadták azokat a kárpátaljai magyarajkú cigány családokat, akik az orosz-ukrán háború elől menekültek el, hátrahagyva otthonaikat - mondta Rácz Béla, a rendhagyó esemény egyik szervezője. Az 1Magyarország kezdeményezés alapítója utalva arra, hogy 1971-ben az I. Roma Világkongresszuson ezen a napon fogadták el a romák zászlóját és himnuszát, úgy fogalmazott: mi, romák, éljünk bárhol a világban, testvérek vagyunk, ugyanaz a nap ragyog ránk, ugyanolyan kék felettünk az ég és ugyanolyan zöld a fű, ahogy azt lobogónk is jelképezi.
 
A roma aktivista kiemelte: a zászlónkban a kerék a vándorlást jelképezi, de mi, magyarországi cigányok hatszáz évvel ezelőtt megérkeztünk ebbe az országba, ez lett a hazánk, és azóta romaként és magyarként is egyaránt jelen vagyunk. Kettős identitásunkkal részei vagyunk a nemzetnek, és ugyanennyire tartják magukat magyarnak és cigánynak a kárpátaljai romák is – tette hozzá Rácz Béla.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „KORG Pa700”
 
 
Az alig 1200 fős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban Budapestiekkel, helybéliekkel, a környező települések lakosaival, valamint Kárpátaljáról menekült kisgyermekes roma családokkal együtt töltöttük a roma kultúra napjának délutánját, hogy a háború okozta félelmeket és szomorúságot kicsit feledtessük, és erősítsük identitásunkat.
 
Néhány héttel korábban, és azóta többször is, a Civil Tanács Egyesület, a Phiren Amenca, a Szőke István Alapítvány és az 1Magyarország kezdeményezés, a CKA és más civilek összefogásával különféle adománnyal segítették azokat a Kárpátaljáról menekült roma családokat, akiket az ukrán határ melletti faluban, Tiszabecsen fogadtak be helybéli cigányok, és már több mint egy hónapja a falu kempingjében és magánházaknál lettek elszállásolva.
 
Még március elején jelent meg a magyar sajtóban, hogy különböző kárpátaljai településekről az ukrán-orosz háború miatt elmenekült roma családok több napig a Tiszabecsi Művelődési Házban voltak kénytelenek összezsúfolva meghúzni magukat, mert senki nem akarta őket befogadni. Végül egy ember, Tiszabecs legszegényebb embere, Lukács József döntött úgy, hogy menedéket ad a kárpátaljai magyarajkú cigány családoknak, akik között a néhány hetes csecsemőtől a 8-10 éves korú gyermekek is voltak. Sokan 15-20 kilométert gyalog tettek meg a fagypont alatti hidegben a magyar határig, abban bízva, Magyarországon oltalmat találnak. Lukács József élenjáró kezdeményezéséhez néhány szintén nehéz sorsú helybéli roma család is csatlakozott, így végül több mint 300 embernek tudtak adni menedéket a határ menti településen.
 
Lukács József pénteken, a rendhagyó romanapon is köszönetet mondott mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a menekültek ellátásában, és hozzásegítették őket, hogy több napon és héten át 130 embernek biztosíthattak lakhatást és ellátást, tisztálkodási lehetőséget, a kisgyermekeknek pedig foglalkozásokat.
 
A tiszabecsi roma menekültközpont önkéntes vezetője azt mondta, a romák a mostani nehéz időkben igazán példát mutattak, kézzel fogható a segítőszándék, és az az összetartás, ami korábban mindig jellemezte a cigányságot. Ez az április 8-ai rendezvény is egy kis örömöt, vidámságot adhat mindazoknak, akik féltek az elmúlt hetekben és napokban, féltve otthonmaradt családtagjaikat és ingatlanjaikat, minden vagyonukat jelentő házaikat. A budapesti civilek közreműködésével kicsit kizökkenthették őket a szomorúságból, a kilátástalanságból.
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, álló emberek és szabadtéri
 
 
 
Herfort Marietta, a Phiren Amenca nemzetközi hálózat igazgatója, azt mondta, a kultúra a lélek ünnepe, egy olyan nap, vagy pillanat, amikor a múlt, a jelen és a jövő egybeforr. A tiszabecsi romanap másik szervezője hozzátette, ünnepelni csak szabadon és vidáman lehet, de ahhoz, hogy április 8-án valóban ünnepelhessünk, sokat kell még tennünk. Együtt, közösen, hogy elérjük a békét, felszámoljuk a társadalmi előítéletet, ami évszázadok óta sújtja a romákat.
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és szabadtéri
 
 
A határ mindkét oldaláról egy közösséget alkotva megrendezett rendhagyó tiszabecsi romanap szervezésében közreműködött még a Civil Tanács Egyesület, a Roma Sajtóközpont, a RomNet és Civil Kollégium Alapítvány, valamint a budapesti Független Színház.
 
Az eseményen jelen volt a helyi cigány önkormányzat vezetője és a polgármester is. A jelenlévőket napközben közös főzéssel, vendéglátással, zenés műsorral és sztárfellépőkkel, a gyermekeket arcfestéssel és kézműves foglakozással, édességgel, és Balogh Rodrigó rendező vezetésével egy rendhagyó színielőadással várták.
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „NEMZETKÖZI ROMA NAP TISZABECSEN KÖZÖS ÜNNEPLÉS AZ UKRAJNAI ROMA MENEKÜLTEKKEL ÉS BEFOGADÓ ROMA CSALÁDOKKAL SZERVEZO CIVILEK: LUKÁCS JÓZSEF, cKa, PHIREN AMENCA, CIVIL TANÁCS, 1MAGYARORSZÁG KEZDEMÉNYEZÉS, ROMNET HELYSZÍN: TISZABECS, ROMATELEP IDŐPONT: 2022. ÁPRILIS 8. PÉNTEK PROGRAMTERV 11.00- 11.00-12.30 12.30 ARCFESTÉS, KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK 12.00-13.30 13.30 KÖZÃS EBÉD 14.00 KÖSZÖNTŐK 14.00 -15.00 TÁNCHÁZ, KONCERT GABI ÉS ZENEKARA 15.00- -16.00 ROMA HŐSÖK FÜGGETLEN SZÍNHÁZ KONCERT BÉLA ÉS ZENEKARA 16.00- GABIÉSZENEKARA ÉS ZENEKARA”
 
 
További fotók:
https://www.facebook.com/romnet.romnet/photos/pcb.4373058722796754/4373044646131495/