2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Ökrös Oszkár, a cimbalom Paganinije!
2018. 01. 15. 00:00

Elhunyt hétfő reggel Ökrös Oszkár cimbalomművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája – értesült a RomNet-et. A Kossuth-díjas cigányzenész mindössze 61 éves volt.

A Magyar Örökség díjjal is kitüntettet cigányzenekar szólistáját, Ökrös Oszkárt a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként 2015. március 15-én, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki. A világhírű cimbalomművész váratlan haláláról cigányzenészek értesítették a RomNet-et.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”


Ökrös Oszkár zenész családban született 1957-ben, Szolnokon. Hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolc éves korában megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba. Tanulmányai befejeztével a legnagyobb népi együttesekhez (Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes…) került, s velük szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

(A Kossuth-díj átvétele a Parlamentben)

 

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele: A cimbalom varázslója címmel, majd 2002-ben a Hungaroton Classic gondozásában megjelent második önálló  albuma, amelynek címe:   „A cimbalom Paganinije”. A Budapesti Fesztiválzenekarral többször koncertezett, és közreműködött a zenekar több felvételén. 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája. 2001-ben a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével” tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

 

Ökrös Oszkár cimbalomművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája a Kossuth-díj odaítélésekor az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a Kossuth-díj számára a csúcspontot jelenti.  "Több elismerésben részesültem már, de a Kossuth-díj a legbecsesebb közülük, mert művészeti díj, és azok közül a legmagasabb rangú. A csúcspontot jelenti számomra, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére" - fogalmazott 2015 márciusában Ökrös Oszkár.

 

Mint felidézte, 6 éves volt, amikor elkezdett cimbalmozni. "Szolnokon születtem, de a családom törökszentmiklósi származású mindkét ágon. Nagyapám cimbalmos volt, és már kisgyerekként megtetszett, ahogy otthon játszott; az ő hatására választottam én is ezt a hangszert. Mást is választhattam volna egyébként, mert javarészt muzsikusokból állt a család" - emlékezett vissza.

 

Indulásában fontos szerepet játszott, hogy 8 évesen megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét, amely után - a verseny zsűrielnöke, Szőnyi Erzsébet javaslatára, miniszteri engedéllyel - korengedménnyel kezdhette meg konzervatóriumi tanulmányait. Később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

 "Már 16 évesen a Budapesti Népi Együttes cimbalomszólistája lettem, és hamarosan bejárhattam a világot. Óriási megtiszteltetés és élmény volt 16 évesen II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségén játszani olyan sztárok társaságában, mint Roger Moore és Josephine Baker. Később a Magyar Állami Népi Együttesben és a Honvéd Művészegyüttesben is játszottam, illetve a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistájaként is készítettem felvételeket".

Az 1985-ben alakult 100 Tagú Cigányzenekarnak 30 éven át volt szólamvezetője, szólistája. "Berki László barátom hívott az alakuló együttesbe, amelyben csak azért nem játszom az alapítástól kezdve, mert akkoriban egy 3 éves külföldi szerződésem volt. Azóta viszont töretlenül az együttes szólistájaként játszom" – emlékezett vissza korábbi interjúiban.  Ökrös Oszkár a cigányzenét és a klasszikus zenét párhuzamosan művelte, több mint 20 éven át volt a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája. Az együttessel Japántól Ausztrálián át Amerikáig sokfelé turnézott és sok CD-t is készített, többek között Brahms 21 magyar táncát is vele vették fel.

 

2014 novemberében Leonidasz Kavakosz hegedűművésszel készített lemezt a Deutsche Grammophonnál.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

Ökrös Oszkár az ország legismertebb cigányzenésze volt, arcával, cimbalomjátékával azonosították a 100 tagú cigányzenekart. Nyugodjon békében!