2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OLAF is ködösít Farkas Flórián meghallgatásáról
2016. 08. 26. 00:00

Semmit nem kívánt elárulni az OLAF a RomNet megkeresésére Farkas Flórián meghallgatásáról, vagy az általa folytatott vizsgálatról.

Nagy titkolózás és rejtőzködés között hallgatta meg az Európai Csalás Elleni Hivatal a romaügyi miniszterelnöki biztost szerdán, és a találkozón elhangzottakról nagy valósínűséggel Lázár János miniszter is csak Farkas Flóriántól tudhatja, miről is esett szó, így ez alapján állíthatta azt, hogy parlamenti képviselőtársa kielégítő és megnyugtató válaszokat adott a brüsszeli szervezet képviselőinek.

 

Farkas Flórián-OLAF

 

A ködösítés eloszlatása érdekében és a vizsgálat eddigi eredményeiről érdeklődve RomNet telefonon és írásban is megkereste az uniós szervezet központját, de kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ.

 

Az Európai Bizottság szervezetén belül működő OLAF helyettes szóvivője, Silvana Enculescu telefonon és írásban is úgy nyilatkozott: sajnálattal kell közölnünk, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válaszoljunk arra, Farkas Flórián megjelent-e az Európai Csalásellenes Hivatal előtti meghallgatáson, Budapesten, augusztus 24-én.

 

Az OLAF helyettes szóvivője ezt titoktartási kötelezettségükkel magyarázta, és hogy elkerüljék az annak megszegéséből következő titoktartási eljárásokat. Silvana Enculescu megjegyezte, tiszteletben kell tartaniuk a személyes és eljárási jogokat is.

 

Arra a kérdésünkre, hogy az OLAF mikor indított vizsgálatot a Híd a Munka világába projekt ügyében, és annak van-e bármilyen határideje, a helyettes szóvivő mindössze annyit válaszolt, hogy a vizsgálat folyamatban van, éppen ezért semmilyen bővebb információt arról nem adhatnak.

 

„Az a tény, hogy az OLAF nyomozást folytat az ügyben, még nem jelenti azt, hogy azok az egyének/szervezetek, akik a vizsgálatban érintettek, szabálytalanságot/csalást követtek el. Az OLAF teljes mértékben tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét a vizsgálatban fennálló személyekkel/szervezetekkel kapcsolatban” – írta a RomNet-nek az Európai Csalás Elleni Hivatal sajtóirodája nevében a helyettes szóvivő. 

 

Az OLAF még a múlt évben nyilatkozott arról, hogy vizsgálatot indított a Farkas Flórián ORÖ-elnöksége idején i-ndított fogalakoztatást-segítő, eredetileg 5 milliárd forintos programmal kapcsolatban. Idáén júniusban a budapesti Koordinációs Iroda erősítette meg a Népszabadságnak, hogy Farkas Flórián beidézték, de a roma politikus nem jelent meg a meghallgatáson.

 

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta, az Országos Roma Önkormányzat egykori vezetője megnyugtató válaszokat adott a  szervezet gyanús pénzköltéseit firtató kérdésekre.



„Farkas Flórián képviselőtársunk részt vett az OLAF meghallgatásán. Az ott helyben meg nem válaszolt kérdésekre a következő két hétben írásban fog válaszolni. Tehát az OLAF meghallgatási kezdeményezésének Farkas Flórián eleget tett” – mondta Lázár János.

 

Képtalálat a következőre: „lázár jános farkas flóriánt mert cigány”

 

Ha az OLAF nem nyilatkozhat az ügyben, és független uniós ellenőrző szervezetként a kormánynak sem adhat tájékoztatást, a kancelláriaminiszter csak Farkas Flóriántól értesülhetett arról, hogy a válaszok „megnyugtatóak” vagy esetleg kielégítőek voltak. Felmerül a kérdés, hogy azokat a kérdéseket, amiket nem tudott válaszolni az általános iskoláját 20 évesen befejező miniszterelnöki megbízott, írásban Õ maga, vagy a kormány munkatársa, vagy a minisztérium teszi-e meg helyette?

 

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy a képviselői fizetésén túl havi egymillió forint közpénzt kereső Farkas Flórián egyébként szerdai kihallgatása alkalmával ismét gondosan ügyelt arra, hogy elkerülje a sajtó kérdéseit. A találkozóra a roma politikus számára „hazai pályán” került sor, a Lungo Drom budapesti székházában, ahova Farkas egy sötétített ablakú autóban elbújva érkezett. A járműből nem is szállt ki, csak a szervezet udvarán, ahova nem követhették. Ugyanakkor az OLAF képviselői sem igyekeztek tisztázni, hogy a képviselőhöz érkeztek. A lap munkatársainak tagadták, hogy ők az uniós szervezet képviselői, sőt érdeklődésükre visszakérdeztek: „mi az az OLAF?” A Lungo Drom képviselői pedig azt közölték a lap fotósával, hogy „ne fényképezze le a kollégáit”.

 

Farkas Flóriánt az OLAF a Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projekt szabálytalanságairól „érintett személyként" már korábban, idén június 17-én szerette volna kikérdezni, de a miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg az OLAF budapesti koordinációs irodájában. 

 

Az OLAF idén nyáron Hegedüs Istvánt, az ORÖ volt elnökét is meghallgatta már a Híd a munka világába program ügyében. Hegedüs István, aki 2014 október végétől 2016. február közepéig vezette az újonnan alakult ORÖ-t, a RomNet-nek azt mondta, az uniós hivatal munkatársainak átadta mindazokat a dokumentumokat, amelyek rendelkezésére álltak, így a szerződéseket és teljesítési igazolásokat, és beszámolt arról, hogy a projekt lebonyolításában már azért nem tudott részt venni, mert még Farkas Flórián elnöksége idején minden szerződést megkötöttek, és neki a jogfolytonosságot követve teljesítenie kellett. Az uniós hivatal több olyan cég vezetőjére és szerződésére is kíváncsi volt, amelyeknek neve a sajtóhíradások alapján más visszaélés-gyanús uniós pályázati ügyekben is felmerült. 

 

Az eredetileg uniós pénzből indított – Farkas nevével fémjelzett – Híd a munka világába program miatt jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával folytat nyomozást a Nemzeti Adó és Vámhivatal, immár másfél éve eredménytelenül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig visszaköveteli az elköltött pénzeket, az 1,6 milliárd forintot, bár kirívóan méltányos részletfizetést, (havi 5 millió forintot 11 hónapon keresztül) engedélyezett az ORÖ-nek. A fennmaradó másfél milliárd forintot pedig jövő májusban, egy összegben kell visszafizetnie a roma szervezetnek.

 

Hidvégi-B. Attila

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök