2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az FCÖ nem roma származású képviselője lett Tarlós István romaügyi biztosa
2016. 04. 03. 00:00

Az FCÖ nem cigány származású tagját nevezte ki romaügyi biztosnak Tarlós István főpolgármester – tudta meg a RomNet. A kerületi önkormányzatok felháborítónak tartják a városvezető döntését.

A napokban futótűzként terjedt a fővárosban a kerületi roma nemzetiségi önkormányzatok vezetői és képviselői között a hír, hogy Tarlós István március 2-től romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízottnak nevezte ki Nagy Sándort, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (korábbi nevén Fővárosi Cigány Önkormányzat) elnökhelyettesét. A még nyilvánosságra nem hozott döntést azért tartják elfogadhatatlannak a kisebbségi vezetők, mert a képviselőt már számos alkalommal lemondásra szólították fel azért, mert kiderült, nem cigány származású, és a választók megtévesztésével jutott a testületbe, ráadásul éveken át a titkosszolgálat munkatársa volt.

 

Nagy Sándor 2014-ben a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet színeiben szerzett mandátumot, majd szövetséget kötött a Lungo Drommal. A képviselőről csak a választások után egy héttel derült ki, hogy valójában nem is tartozik a cigány kisebbséghez. Az is csak a választások után derült ki a mandátumot nyert képviselőről, hogy a rendszerváltás előtt és után, összesen 28 éven át a rendőrségnél, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott. Horváth Tibor, a Roma Rom szervezet elnöke egy héttel a választások után kiadott közleményben tudatta, hogy a szervezetükhöz érkezett bejelentés alapján indított ellenőrzés során derült ki, hogy a jelöltük jogtalanul indult a választásokon, ugyanis valótlanul állította magáról, hogy a roma nemzetiséghez tartozik. Mind személyesen, mind a közleményben felszólították Nagy Sándort, hogy mondjon le mandátumáról, ugyanis nem csak kínos a cigányság és szervezetük szempontjából az eset, hanem törvénysértő is, hiszen mint a nemzetiségi választáson indulónak nyilatkozatot kellett tennie arról, hogy az adott nemzetiségi közösséghez tartozik, a kisebbségi csoport nyelvét beszéli, valamint ismeri a kultúráját és hagyományait. A Roma Rom a választási bizottsághoz is fordult az eset miatt.

 

nagy sándor

 

Nagy Sándor a Fővárosi Cigány Önkormányzat 2014 októberében tartott alakuló ülésén letette az esküt, a felszólítások ellenére nem mondott le. Az alakuló ülésen a politikai viszonyokat figyelembe véve kisebbségben lévő Lungo Dromot támogatva megszavazta, hogy Lakatos László legyen az FCÖ új elnöke, Õ pedig a támogatásáért elnökhelyettesi pozíciót kapott. Többször is lemondásra szólították fel, de Nagy Sándor úgy döntött, továbbra is élni kíván képviselői jogaival, és elnökhelyettesként kíván dolgozni az FCÖ-ben. Nagy Sándorról szervezetének tagjai azt mondták, jó és baráti kapcsolatokat ápol a békásmegyeri éjszakai élet ismert és meghatározó személyeivel is, és a „vállalkozók” támogatásával került a roma politika köreibe is. Azt a képviselők, a fővárosi civil szervezetek tagjai sem tudják, hogy valójában Nagy Sándor még mindig a szakszolgálat megbízásából, vagy munkatársként figyelte és figyeli a fővárosi roma politika alakulását, és valójában milyen kapcsolatban áll a Lungo Drommal, és annak legfelsőbb vezetőjével, illetve az alvilág vezető személyeivel.

 

A RomNet megtudta, hogy Tarlós István főpolgármester a hangos botrányokkal is övezett Nagy Sándort március 2-tól nevezte ki romaügyi biztosnak, és a megbízással irodahelyiséget, titkárságot is kapott a Városházán. Tarlós István 2011 márciusában még Makai Istvánt, az FCÖ akkor elnökét nevezte ki ugyanerre a pozícióra, de a roma politikus megbízatása a 2014-es választások után megszűnt.

 

Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a RomNet megkeresésére úgy nyilatkozott: a fővárosi romaügyi biztosi kinevezésről csak informális úton értesült. A roma politikus lefogadhatatlannak nevezte Tarlós István döntését, ezért hétfőn hivatalos tájékoztatást kér a főpolgármestertől. Megjegyezte, Nagy Sándort eddig szinte az összes testületi ülésen lemondásra szólították fel, de a törvény nem teszi lehetővé, hogy megfosszák mandátumától, vagy elnökhelyettesi megbízatásától. Jogköreit mindössze annyiban tudták korlátozni, hogy Nagy Sándor, ahogyan egyetlen más képviselő sem, a fővárosi kisebbségi önkormányzat nevében nem járhat el, a szervezetet önállóan nem képviselheti, azt csak az elnök, vagy a testület külön felhatalmazása alapján teheti meg.

 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta: a főpolgármester pártállástól függetlenül bárkit kinevezhetett volna erre a pozícióra, aki valóban a cigány közösséghez tartozik, és a budapesti romákért dolgozik, ezért Tarlós István mostani döntését a romaügy megcsúfolásának tekinti.

 

A RomNet a főváros hat kerületi kisebbségi önkormányzatának elnökét is megkereste, akik egybehangzóan azt mondták: elfogadhatatlannak tartják Nagy Sándor kinevezését, és akár egy demonstrációra is készek, hogy Tarlós István vonja vissza döntését. Többen felvetették azt is: az új romaügyi biztos a pozícióját egy bizonyos „vállalkozói kör” lobbi tevékenységére, a III. kerületi érdekeltségű család számára különféle megbízások elnyerésére használhatja, mert sem kapcsolata, sem kötődése nincs a budapesti cigánysághoz.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó írások:

 

/hirek/2014/11/12/volt_titkosugynokkel_vette_at_az_uralmat_a_lungo_drom_a_fovarosi_ciganysag_felett

 

/hirek/2014/11/22/8222kizart_dolog_hogy_cigany_legyen8221

 

/jegyzetek/2014/11/22/nepszabadsag_beepitve

 

/hirek/2014/11/25/8222ez_a_feher_ember_nem_ide_valo8221