2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emmi: már hat ügyben is jogerős az ORÖ szabálytalan pénzfelhasználásának megállapítása
2015. 10. 06. 00:00

Esély sincs arra, hogy az ORÖ kiemelt uniós projekteket kapjon, ráadásul fél tucat ügyben jogerőssé vált a pénz visszafizetési kötelezettség a Híd a munka világába programmal kapcsolatban.

A tárca most először közölt konkrét adatokat, eredményeket a Farkas Flórán által vezetett foglalkoztatási szövetkezet és cigány önkormányzat körüli botrányokkal kapcsolatban.

 

Mint arról a RomNet is többször beszámolt, Balog Zoltán miniszter, és Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára nem csak a sajtó előtt, hanem a Parlament ülésein is többször védelmébe vette Farkas Flóriánt az elmúlt fél évben. Interpellációkra, azonnali kérdésekre adott válaszaikban próbálták a lehető legjobb színben feltüntetni az egyébként fideszes országgyűlési képviselőtárukat, túl nagy jelentőségűnek beállítva a csekély eredményű, kozmetikázott adatokat.

 

Emlékezetes: az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén április 3-án, egy hónappal a “Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába” című projekt körüli botrányok kirobbanása után, közleményben azt tudatta, hogy befejeződött a mintegy ötmilliárd forintos uniós projekt ellenőrzése. A tárca akkor még azt közölte, találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Az ellenőrzésnél szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek a mintegy 30 millió forint értékű bútorbeszerzést és a fél éven át havi 500 ezer forintért bérelt alsó kategóriás Opel Corsa típusú gépkocsi bérlést érintették. Mindkét beszerzés esetében a miniszter szabálytalansági eljárást indított. Balog Zoltán miniszter tárcája, és később ő maga is azt közölte: a szabálytalansági eljárások, és a botrányok nem befolyásolják a program további folytatását és a szabályos kifizetések elszámolását. Balog Zoltán azt sem tartotta hibának, hogy az ORÖ több száz millió forintért vásárolt székházat, ahol munkát nem is végeztek, mert mint mondta, ha a pályázat ezt lehetővé tette, ők ezt nem kifogásolhatják.

 

A miniszteri vizsgálat eredményének közlésére azonnal reagáltak a roma politikusok: „Nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten” – írta a foglalkoztatási szövetkezet elleni minisztériumi vizsgálat eredményére utalva diadalittas húsvéti üdvözletében Farkas Flórián és Hegedűs István. A miniszterelnöki bizts és az ORÖ elnöke közös levelében azt írta:"Tájékoztatunk, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál és szövetkezeti programjánál a méltatlan támadások miatt elrendelt vizsgálatok lezárultak. Az alaptalan híresztelésekkel ellentétben nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten. Mind az Országos Roma Önkormányzatnál, mind a szövetkezetnél a megkezdett programok tovább folytatódnak, sőt, kiegészülnek, továbbra is a kormánnyal közös együttműködésben. Neked és családodnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk."

 

Az Országos Roma Önkormányzat “alternatív vizsgálóbizottsága” már április elején felhívta a figyelmet, hogy álláspontjuk szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter téves információk alapján hozta meg döntését a Híd a munka világába nevű projektről. Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke azt hangsúlyozta: az ügy kapcsán jelenleg is több bűncselekmény gyanúja miatt eljárást folytatnak a hatóságok.

 

A botrányt Hadházy Ákos, az LMP szakpolitikusa robbantotta ki január végén, megemlítve, hogy az ORÖ az irreálisan magas autóbérlések mellett többek között 30 millió forintért láthatatlan és megismerhetetlen tanulmányokat, tagtoborzásokat, több tízmillió forint értékben néhány darab számítógépet, szerverközpontot vásároltak. A RomNet úgy tudja, a projektmenedzser, és a szakmai vezető havi 1,2 millió, a pénzügyi vezető pedig 1,4 millió forint fizetést kapott havonta, míg a projekt asszisztens fizetése is több volt, mint 600 ezer forint. Winkler Gábor projektvezető a projekt első fázisának tavaszi lezárását követően felmondott.

 

Balog Zoltán miniszter április elején arról is beszélt, az által irányított tárca a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy a programmal kapcsolatban az adónyomozók költségvetési csalás ügyében nem látnak okot a nyomozás megindítására, így minden rendben van. Azóta kiderült, hogy ebben a konkrét bűncselekmény-kategóriában valóban nem indult eljárás, de sok más bűncselekmény gyanúja miatt viszont igen. Az elmúlt hónapokban több házkutatást és iratlefoglalást is tartottak az adónyomozók az ORÖ Dohány utcai székházában, és tanúkat hallgattak meg. A nyomozás határidejét augusztus elején meg is hosszabbították.

 

A kormány honlapján fellelhető közlemény szerint a TÁMOP-2.4.3.D.3-13/1-2013-0001 Foglalkoztatási Szövetkezet - Híd a munka világába című projekt monitoring ellenőrzése 2015. március 31-én fejeződött be, és az Országos Roma Önkormányzat által megvalósított program szabályossági ellenőrzése mintegy 150 tételt érintett, többek között 12 darab közbeszerzési eljárás és 25 darab közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés vizsgálatát, és ezek közül csak kettőt találtak szabálytalannak.

 

A RomNet kérdéseire válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden viszont már azt közölte, hogy a tárca az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába programjával kapcsolatban 12 esetben indított szabálytalansági eljárást 272 millió 797 ezer 886 Ft vonatkozásában. A vizsgálat alapján 11 esetben került megállapításra szabálytalanság összesen a 271 millió 622 ezer 244 Ft értékben, amelyből 228 millió 347 ezer 886 Ft-ot vissza is kell fizetni.

 

Az Emmi azt is tudatta: a megállapított szabálytalanságok esetében már 6 emelkedett jogerőre 18 millió 294 ezer 878 Ft értékben. A tárca közlése szerint ezek a szabálytalanságok a közbeszerzési (irodabútor-vásárlás, gépkocsi bérlés), illetve beszerzési eljárások (rendezvényszervezés) ellenőrzése során tapasztalt hibákból, hiányosságokból erednek. Hozzátették, 5 másik esetben az ORÖ jogorvoslattal élt, vagyis fellebbezett a vizsgálat eredménye ellen, így arról nem adhatnak tájékoztatást, hogy mit találtak a vizsgálat során szabálytalannak.

 

Hegedüs István, az ORÖ elnöke ugyanakkor múlt heti sajtótájékoztatóján újságíróknak még azt bizonygatta, semmilyen pénz visszafizetési kötelezettségről nem tud, ilyen jellegű minisztériumi döntés még nem született. Majd mikor az újságírók közölték, hogy Rétvári Bence államtitkár tájékoztatása szerint öt esetben is benyújtott fellebbezést az önkormányzat, Hegedüs István elismerte a szabálytalansági eljárásokat, de mint fogalmazott, abban bíznak, egyetlen esetben áll meg a tárca megállítása, és nem kell visszafizetniük egy fillért sem. Újságírói kérdésre ugyanakkor az ORÖ elnöke elismerte, ha mégis vissza kell fizetniük a 228 millió forintot, fizetésképtelenség miatt csődbe mehet az önkormányzata. A RomNet több önkormányzati képviselőtől is úgy értesült, amennyiben mind a 228 millió forint visszafizetése jogerőre emelkedik, az ORÖ-nek annyi pénze sem marad az állami támogatásból, hogy a Dohány utcai székházában a villanyszámlát kifizesse.

 

A RomNet több órás keresgélés után sem találta meg a kormányzati portálokon és az uniós pályázatokat koordináló és ellenőrző szervek honlapján a már jogerőre emelkedett szabálytalansági ellenőrzés vizsgálati jelentését, pedig annak eredményét a 4/2011.
(I.28.) Korm. rendelet 91. § (3) bekezdése szerint központi koordinációs szerv, illetve az irányító hatóság a döntést követő 10 napon belül közzéteszi a kedvezményezett nevének, a projekt címének, a szabálytalanság elkövetése módjának, a szabálytalanság következményének és a szabálytalansággal érintett összegnek a feltüntetésével a központi koordinációs szerv által működtetett honlapon - a személyes adatok kivételével - a szabálytalansági eljárásban a központi koordinációs szerv, illetve az irányító hatóság vagy a közreműködő szervezet által hozott, szabálytalanság megtörténtét megállapító jogerős döntéseket.

 

A RonNetnek nemzetközi jogász, és uniós programokat koordináló szakértő a Híd a munka világába projekt szabálytalan pénzköltésére utalva azt mondta, a szabálytalan pénzfelhasználás miatti visszafizetés mellett büntetőeljárást is kezdeményezni kell a pályázat kiírójának, ellenőrzőjének, de feltehetően ez esetben azért nem beszélt erről a tárca, mert a pénzfelhasználással kapcsolatban már folyamatban van több nyomozás is, így egy eljárás keretében vizsgálják a hatóságok a bűncselekmény tényállását.

 

A RomNet azt a kérdést is feltette a minisztériumnak, hogy valóban tett-e Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Garai Péter, az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár jelenlétében tartott megbeszélésen olyan kijelentést Hegedüs Istvánnak, hogy egy újabb kormány, vagy miniszteri döntéssel, és az ORÖ a jövőben újra koordinálhat és lebonyolíthat kiemelt uniós programokat?

 

A minisztérium válaszából viszont egyértelműen kiderült, hogy a Magyar Közlönyben 2015. szeptember 22-én megjelent döntés, mely szerint az úgynevezett „Ezer roma nős programot”, az EFOP-1.1.2. „Nő az esély – képzés és foglalkoztatás” projektet a Türr István Intézet és Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság koordinálja, míg a kétmilliárd forintos forrásösszegű EFOP-1.3.2. „Roma mentorhálózat fejlesztése” projektet is a TKKI bonyolítja le, és ez a döntés már nem változik. Azért nem, mert ez a most hozott döntés az EFOP Éves Fejlesztési Keretének 2015. évi módosítása. Májusban még azt az ígéretet kapták, hogy a programokat továbbra is az Országos Roma Önkormányzat bonyolíthatja, de minden bizonnyal az adóhatósági és rendőrségi nyomozások, és a politikai botrányok hatására a kormány megvonta a támogatási lehetőségeket.

 

Az Emmi arra kérdésre, hogy valóban továbbra is stratégia partnernek tekinti-e a tárca és a kormány a botrányokkal övezett ORÖ-t, és mint ahogy azt Hegedüs István közölte egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján, a „partneri viszony nem sérült” nem válaszoltak.

 

A partnerségi viszonyra utalva hétfőn a Parlament ülésén Rétvári Bence államtitkár a jobbikos Mirkóczki Ádám felvetésére, hogy "a vélt vagy valós tolvajokat és szélhámosokat" nem vonják felelősségre, hanem továbbra is a legmagasabb szinten mentegetik, azt válaszolta: az integráció nem megy másként, mint olyan partnerekkel, akik a cigányság világából érkeznek, és ebben legfőképp az ORÖ lehet a partner.

 

Teleki László MSZP-s képviselő, volt romaügyi államtitkár az azonnali kérdések órájában azt tudakolta, hogy a kormány komolyan gondolja-e az együttműködést az Országos Roma Önkormányzattal, vagy új alapokat tart szükségesnek, mert szerinte a mostani rendszer nem működik, és nem látja esélyét az integrációs folyamatok elindulásának. A szocialista honatya ezért azt kérte: a kormány keressen új partnereket.  Rétvári Bence államtitkár mindezekre erre úgy válaszolt, legalább 118 roma szervezetet támogat jelenleg is a kormány számos területen és számos kerekasztalt szervez a részvételükkel. Közjogilag azonban az ORÖ a kormány legfőbb partnere - fejtette ki az Emmi parlamenti államtitkára.

 

Hidvégi-B. Attila