2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A CFCF nyílt levele az Országos Roma Önkormányzat elnökéhez
2015. 06. 02. 00:00

A bezárásra ítélt szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskolában tanuló gyermekek jövőjéért aggódva nyílt levelet intézett a CFCF Alapítvány elnöke Hegedűs Istvánhoz, az ORÖ elnökéhez.

Mint arról a RomNet beszámolt, előremenekülve szabadulna meg a költségvetési csalás gyanújába keveredett szolnoki iskolájától az Országos Roma Önkormányzat, ezért büntetőfeljelentést tesznek az intézmény gazdálkodása miatt. A testület úgy döntött, a jövőben nem kívánják tovább fenntartani a hátrányos helyzetű gyermekek képzését ellátó intézményt. (A tudósítást az állábbi linken olvashatják:

/hirek/2015/05/31/szabadulna_a_csalas_gyanujaba_keveredett_szolnoki_iskolajatol_az_oro)

Az ORÖ elnöke és hivatalvezetője az Abonyban tartott rendkívüli közgyűlésen azt mondta, a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiumban tanuló tankötelezett gyeremekek további oktatásáról, más iskolákba történő átirányításukkal gondoskodni fognak, de hogy a 16 év felletti tanulókkal mi lesz, nem tudtak választ adni.

 

Daróczi Gábor, a CFCF Alapítvány elnöke a szombati rendkívüli ORÖ-közgyűlésen hozott határozattal kapcsolatban nyílt levelet intézett Hegedüs István ORÖ-elnökhöz, amelyet a RomNet az alábbiakban közöl olvasóival:

 

 

Baráti nyílt levél Hegedűs Istvánnak, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjének


Kedves István!

 

Ne haragudj, hogy személyes ismeretség nélkül is tegezlek, de egyrészt roma férfiak között már/még nem szokás a magázódás, másrészt mégiscsak Te vezeted azt a szervezetet, ami az összes magyarországi romát – így engem is – képviselni hivatott.

 

Régóta követem az ORÖ-beli történéseket, és rájöttem, hogy pont olyanok vagytok nekem, mint gyerekkorom legfőbb tele-regénye, a Dallas. Minden reggel izgatottságtól remegő kézzel nyitom ki a lapokat, és már várom, hogy végre kiderül-e valami fantasztikus, megdöbbentő, botrányos vagy új.

 

Sajnos az elmúlt időben már igencsak unalmas lett a forgatókönyv: valaki teljesen egyértelmű korrupciós ügyet talál valahol nálatok, ezt valahogy megírja-kiszivárogtatja-beperli; amire ti közlitek, hogy a tövényesség-erkölcsösség-szakmaiság jegyében visszautasítotok mindent, de sajnos kézzelfogható cáfolatát nem adjátok a vádaknak. Ebbe a képbe csak a legutóbbi – internetre is felkerült – beszólásod hoz új elemet, miszerint arra kéred a Romnet újságíróját, hogy fejezze be a munkáját, mert az már veszélyezteti az ORÖ munkáját. Remélem, nem veszed tolakodásnak ha elmondom, ha egy újságíró hazudik, akkor simán be kell perelni, nem pedig burkoltan fenyegetni; mert az nem vezet sehová. Mondjuk ehhez majd azt is kell bizonyítani, hogy hazudott.

 

Viszont van egy része a történetnek, ami még átvitt értelemben sem vicces, mert sok-sok gyerek életével játszik. Azt olvasom ugyanis, hogy szeretnétek visszalépni a sok éve általatok irányított Dr. Hegedűs T. András iskola fenntartásától, kifejezetten az után, hogy számos korrupciós vád nyert napvilágot. Ha szimplán az lenne a kérdés, hogy jó-e, hogy az ORÖ– az oktatás területén szakmai bázissal nem rendelkező szervezetként – kivonul az iskolafenntartásból, akkor a válasz az, hogy ez igencsak kívánatos esemény lenne. Hogy mennyire értetek ehhez, azt talán legjobban az iskoláitok kompetencia-mérési adatai szemléltetik a legjobban. A szolnoki iskolátok tavaly 8. osztályos tanulói a kompetencia-mérés soránnem csak a megyeszékhelyi iskolák átlag 497 pontját, vagy a városi iskolák 474 pontját, de még a falusi iskolák 460 pontos átlagát sem közelítettékmeg a maguk 350 pontjával. Ilyen tudással legkésőbb pár éven belül biztosnak lehet tekinteni a munkanélküliséget.

 

Másrészről a mellett, hogy bizonyíthatóan nem hatékony az általatok nyújtott oktatás, iskolátok nem biztos, hogy megfelel a „jó gazda” elvárásainak, amikor a gyerekekre költendő pénzről van szó. Amit most fenntartóként csináltok, vagyis hogy akkor adnátok vissza az iskolafenntartói jogot, amikor a pénz már elúszott, az olyan, mintha olyan szülők lennétek, akik rögtön az után, hogy elitták és elgépezték a gyerekek családi pótlékát, büszkén közölnék, hogy a család pénzügyi helyzetét józanul áttekintve immár az államra hagynák a gyerekeket.Csináljon velük, amit akar. Halkan mondom, hogy erről a vágyatokról az állam (illetve a KLIK) szerintem csak a sajtóból értesült, és egyik pillanatról a másikra kell majd kényszerdöntések soráthozza. Mivel a levelemet annak reményében írom, hogy az eljáró hatóságok és a rendőrség is gyorsan pecsétet tesz az ügyetek végére, ezért felsorolom a lehetséges verziókat, hogy várhatóan mi fog történni ebben az iskolában:

-        az alig tucatnyi 16 év alatti gyerek valamelyik másik szolnoki iskolában kerül elhelyezésre, ahol természetesen mindazt, amire hivatkozva az ORÖ az egész iskolát működtette (nemzetiségi oktatás, nyelv, extra odafigyelés, stb.) nem fogja megkapni;

 

-        ez az intézmény jó eséllyel az a Szent Tamás Görög Általános Katolikus iskola lesz majd, amelyik azt írja a honlapján:  „1985-ben cigány lakótelepet alakítottak ki a kerületben” „A változások hatására (rendszerváltás) az intézmény tanulólétszáma 20 év alatt folyamatosan csökkent, a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű, gyakran deviáns viselkedésű gyermekek száma nőtt. Szegregált intézménnyé vált az iskola.”És amelyik iskola a 2010-ben történt egyházi átvétele óta egy kicsit rosszabbul teljesít, mint előtte; de ahová továbbra is a szeretetteljes szegregáció keretében járhatnak majd.

 

-        a 16 év felettiek elhelyezésére azonban senkinek sincsen kötelezettsége, ők ugyanis pár éve már nem tankötelesek, és ekkora létszámnál pedig még pozitív szándék esetén is kétséges, hogy a nem szegregált szolnoki iskolák hónapokkal a beiskolázás után önkéntesalapon hányat akarnak/tudnak átvenni;

 

-        az ott tanító több mint 50 tanár pedig automatikusan elveszíti az állását; akiktől aztán lojalitást (és mondjuk a disznóságok elhallgatását) várni pedig felesleges.

 

A gyerekektől pénztelvenni pedig sokszorosan bűnös dolog. Nem csak arról van szó, hogy ennyi pénzből akár mindegyik gyereknek saját számítógépet, munkaruhát, extra tankönyvek garmadáját, a legjobb nyári intenzív nyelvtanfolyamot, stb. lehetett volna kifizetni; hanem arról is, hogy a pénzzel együtt ellopták a jövőjüket és a felnőttekbe vetett hitüket is. Az pedig megint más kérdés, hogy egy újabb ORÖ-höz köthető korrupciós botrány mégis milyen képet fest a cigányságról, például azokról a családokról, akik csak vétlen elszenvedői annak, hogy egyesek komoly pénzeket visznek haza gyanús körülmények között. Szívből remélem, hogy fenti eszmefuttatásom csupa tévedés és csak az én élénk fantáziámnak szüleménye, és ha véletlenül valaki megnézni a többi általatok fenntartott intézményt, akkor hasonlót még véletlenül sem találna. Ahhoz viszont, hogy az egész ORÖ megítélését legalább egy kicsit pozitív irányba vihesd, adnék néhány megszívlelendő tanácsot:

 

-        ne hagyd, hogy számlák vagy beszámolókegy-egy része kiszivárogjon, hozd nyilvánosságra saját magad az összeset, mert csak ezzel lehet megakadályozni a részigazságok, csúsztatások terjedését,

 

-        az egész ORÖ működését tedd átláthatóváés nyomon-követhetővé, legyen az sokkal-sokkal transzparensebb, mint bármelyik nem roma intézményaz országban. Ehhez ingyen kaphatsz segítséget olyan korrupcióellenes szervezetektől, mint a Transparency International, akik segíthetnek neked abban, hogy minden állami vagy EU-s fillér (és nektek kizárólag ilyen van) a lehető legtisztességesebben kerüljön felhasználásra (tudod: törvényesség-erkölcsösség-szakmaiság);

 

-        kérj egy teljes átvilágítást valamelyik nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégtől, akik segítenek megmondani, hogy meddig terjed az elődöd és hol kezdődik a te felelősséged, és persze ezt az anyagot oszd meg a nyilvánossággal;

 

-        de a legfontosabb, hogy tedd a lehető legvilágosabbá, hogy Farkas Flóriánnak nincs hatása a te munkádra és minden döntést egyedül és tőle vagy közvetlen stábjától függetlenül hozol meg; ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy bárki elhiggye, hogy ti nem vagytok benne minden egyes döntésben közösen.

 

A történet folytatását türelmetlenül várva, barátsággal:

 

Daróczi Gábor a CFCF Alapítvány elnöke