2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Makai: az ország jövője romák és nem romák közös ügye
2011. 05. 21. 00:00

Magyarország felemelkedése és jövője romák és nem romák közös ügye, ezért ezen együtt kell dolgoznia és gondolkodnia mindenkinek – hangoztatta Makai István, a FCÖ elnöke.

A roma vezető, akit a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott rendezvényen „a magyarországi cigányság meghatározó személyiségeként” konferáltak fel, beszédében azt úgy fogalmazott: ma olyan társadalmi környezet veszi körbe a magyarországi cigányságot, amely az élet minden területén bűnbaknak próbálja beállítani a romákat, így nehéz feladat a valós társadalmi integráció elérése, megteremtése.

 

Makai István, akit Tarlós István, Budapest főpolgármestere március elsején romaügyi főbiztosnak nevezett ki, azt mondta: a foglalkoztatás a romák társadalmi integrációjának alappillére, ezért az állami és magánvállalatok számára 20 százalékos roma foglalkoztatási kvóta bevezetését tartja szükségesnek, amely véleménye szerint nemcsak a mélyszegénységből való kikerülést, hanem a társadalmi feszültségeket is csökkentené.

 

Véleménye szerint azokat a problémákat, amelyek társadalmi feszültségekhez vezettek, nem félelemkeltő járőrözgetésekkel, gumibottal, burkolt és nyílt fenyegetőzésekkel, hanem gazdasági és oktatási, de főként foglalkoztatási programokkal lehet enyhíteni és megszüntetni.

 

Maki István, aki a tavalyi kisebbségi választásokon az ország második legerősebb roma civil szervezetévé vált Roma Polgári Tömörülés elnöke is, úgy fogalmazott: Magyarország felemelkedésén és jövőjén romáknak és nem romáknak együtt kell gondolkodnia és dolgoznia, mert ez közös ügyünk.

 

A IX. kerületi cigány önkormányzat által szervezett rendezvényre utalva az FCÖ elnöke azt mondta: az ilyen programok segítenek lebontani a cigánysággal szemben a társadalmi előítélettel állított falakat, és a cigányság is megmutathatja, hogy van viselkedési kultúrája, és a roma identitás, a zene, a tánc és az alkotóművészet az egyetemes magyar kultúra szerves része, alappillére.

 

Az egész napos családi rendezvényen közös ebédre invitálták nemcsak a kerület, hanem egész Budapest lakosságát. A hatalmas üstökben főtt birkapaprikás, marhapörkölt, csülkös pacal és gulyásleves, valamint a szabolcsi és borsodi töltött káposzta végigkóstolása mellett Horváth Gyula és népi zenekara muzsikája fűszerezte a programot.

 

A művelődési ház színháztermében pedig a Szilvási Gipsy Folk Band, a Street Együttes, a Sándor Fivérek és Caramel fellépése mellett a ferencvárosi tanulók rajkó zenekarának és latin tánc produkcióját is megtekinthették.