2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Btk. szigorítását javasolja a kormány az "egyenruhás bűnözés" miatt
2011. 04. 27. 00:00

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a kormányzat az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt.

A büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a kormányzat azzal összefüggésben, hogy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon - jelentette be a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kabinet ülése után.

 

Szijjártó Péter kifejtette: a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók.

 

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, kezdeményezve: a kormány hozzon átfogó intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható szociális és közbiztonsági válsághelyzet megszüntetése, illetve a hasonló esetek elkerülése érdekében.

 

Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatón a javaslatot ismertetve elmondta: szorgalmazzák a többi között a Belügyminisztériumot érintő 35 milliárd forintos zárolás feloldását, a polgárőrségről szóló törvény szigorítását, a teljes munkaidős és összefüggően legalább 90 napig tartó közfoglalkoztatás visszaállítását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség fenntartását, a romaintegráció elősegítését és a 33 leghátrányosabb kistérség felzárkóztatását célzó program elfogadását.

 

Dorosz Dávid, az LMP képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: a kedd esti gyöngyöspatai tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak". Az ellenzéki politikus szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg, a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.

 

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón azt mondta: a tömegverekedés azt bizonyítja, hogy "Magyarországon a közbiztonság válságba került, és a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni sehol az országban a rendet és a közbiztonságot". Hozzátette: a Jobbik követeli, hogy a "szerencsétlenkedő, elbizonytalanodott és politikai érdekeknek alávetett rendőrség helyett állítsák fel a csendőrséget".

 

A kisebbségi ombudsman azonnali személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a kedd éjszaka "Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt". Kállai Ernő véleménye szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán.

 

Gyöngyöspatán kedd este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig nem tisztázott okból.        

 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke a helyszínről az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, hogy előtte messziről ismeretlenek fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

 

Eszes Tamás, a Véderő "megbízott parancsnoka" szerint viszont a szervezetük egyik civilbe öltözött "őrmestere" és három ismerősük békésen sétált a településen, amikor nekikrontott száz-százhúsz roma, és vascsövekkel, botokkal felfegyverkezve félholtra verték őket.

 

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a gyöngyösi rendőrkapitányság egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. Szerdán kora délutánig további hat embert állítottak elő.

 

Néhány roma család - főként nők és gyerekek - szatyrokat cipelve elindult a cigánysorról kivezető úton szerdán délben. Azt mondták, azért mennek el rokonokhoz, mert "félnek a gárdistáktól".

 

A történtek előzménye, hogy több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, majd a múlt hétvégére a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre. A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket.

 

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - pénteken őrizetbe vett a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság hétfőn nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

 

Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke az MTI-nek azt mondta: a helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában.

 

Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák segítésére; a volt szocialista kormányfő ezt kedd éjszakai Facebook-bejegyzésében közölte.