2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Makai István: Csökkenthető a fővárosban a roma munkanélküliség
2011. 03. 24. 00:00

A főváros romaügyi biztosa szerint Budapesten nem alakultak ki hasonló gócok romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken.

Volna mód a romák és hátrányos helyzetűek munkanélküliségének csökkentésére  Budapesten, még a mai gazdasági - munkanélküliségi helyzetben is, de ehhez kormányzati támogatásra is szükség van - nyilatkozta Makai István, a főváros romaügyi biztosa a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A Tarlós István által megbízott szakember úgy látja: a fővárosban nem alakultak ki olyan problémák és gócok romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken. A félkatonai szervezetek "járőrözését" ugyanakkor Makai István is elítéli, mint ami sem a polgári értékrendnek, sem az uniós normáknak nem felel meg. Az ilyen akciók helyett romák és nem romák együttgondolkodására, közös célok kijelölésére lenne szükség - szögezte le Makai István.

 

“Főpolgármester úr elkötelezett a romák társadalmi felzárkóztatása, polgárosodása mellett. Én azt a megbízást kaptam, hogy a problémákat gyűjtsem egy csokorba, rendszerezzem, programokat dolgozzak ki és javaslatokat tegyek; illetve kezdeményezési jogom van'' -nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Makai István, a főváros romaügyi biztosa.A biztos első helyen teendő intézkedésként a foglalkoztatási helyzet javítását jelölte meg. Mint mondta: tapasztalatból tudja, hogy nagyon sok roma keres munkalehetőséget – lehetőség szerint a nyílt munkaerőpiacon szeretnék ezt számukra biztosítani – mondta Makai István.

 

Lehetne csökkenteni a roma munkanélküliséget


Kérdésre válaszolva a biztos kifejtette: a jelenlegi gazdasági helyzetben és munkanélküli mutatók mellett sem lehetetlen a munkához juttatás elősegítése. “Ha végiggondoljuk a rendszert, lehet olyan megoldásokat találni, amik nem igényelnek jelentős többletforrásokat. Jogszabályi kereteket kell változtatni” - fejtette ki a roma felzárkóztatással megbízott fővárosi szakember.

 

Konkrét példaként hozta fel, hogy vannak vállalkozók és vállalkozások, akik és amelyek hajlandók lennének tíz-tizenöt százalékos arányban romákat foglalkoztatni. Ha egyes pályázatokon ezek előnyt élveznének, akkor nagy valószínűséggel ugrásszerűen megnőhetne a roma származásúak illetve általában a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.  Másik lehetőségkénként  a kis- és közepes vállalatokat is lehetne olyan módon támogatni, hogy az állam átvállalná a minimálbérek után a közterhek megfizetését egy évig, így segítve elő a tartós foglalkoztatást; ha megfelel az adott munkavállaló egy vállalkozónak, akkor valószínűleg az egy év letelte után is tovább foglalkoztatná őt – hangzott a beszélgetésben.

 

Ehhez jogszabály-módosítás és kormányzati szándék is szükséges, mivel az elképzelés érinti a központi költségvetést. Megvan a kormányzati támogatás ezekhez a tervekhez? - kérdezte a Közbeszéd.

 

Utóbbi javaslat egyelőre saját elképzelés csupán, de reméli, hogy elnyerik a főpolgármester tetszését és rajta keresztül a kormányzathoz is eljutnak – reagált Makai István. Az viszont már egy létező rendelet, miszerint aki hátrányos helyzetűt foglalkoztat, az egy-egy pályáztatáson előnyt élvez – hangzott az interjúban.

 

A fővárosban nincsenek súlyos konfliktusok


Szerencsére a fővárosban nincsenek olyan kiélezett problémák romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken – mondta kérdésre válaszolva Makai István. Persze, a fővárosnak is megvan a maga problémája – de ez inkább szociális téren, az oktatásban és az adósságkezelésben érhető tetten, és persze a foglalkoztatásban. Ám olyan gócok, amelyek vidéken vannak, a fővárosban nem jelentkeztek – tette hozzá.

 

“Ugyanakkor meg kell jegyeznem,hogy ez a fajta fellépés, melynek során félkatonai militáns szervezetek grasszíroznak vidéken, a polgári értékrenddel összeegyeztethetetlen, illetve az európai normáknak sem felel meg. A jogkövető magatartás minden állampolgárra egyformán érvényes, és rendőrség feladata helyre tenni a dolgokat” - hangsúlyozta a főváros romaügyi biztosa.

 

Az együttműködés és az együtt változás lehet csak a jövő


Ha valaki Magyarország és a nemzet jövőjét nézi, akkor az együttműködésről, az együttgondolkodásról, közös feladatok és célok kijelöléséről kellene beszélni, párbeszédet folytatni – tette hozzá Makai István. “Van egy jelmondatunk, a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak és Roma Polgári Tömörülésnek, miszerint >>múltunk közös lesz a jövőben is<<. Ez a szellemiség az, aminek minden emberben – fejekben és szívekben – érződnie kellene. Ehhez mindannyiunknak változni kell, romáknak és nem romáknak egyaránt” - nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Makai István.