2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködést kér az RPT elnöke a Fővárosi Cigány Önkormányzaton belül
2011. 01. 14. 00:00

Teljes együttműködést kezdeményezett az FCÖ választás győztes szervezete a hétfős testületbe jutott másik két szervezettel, hogy Budapest 200 ezer főnyi közössége a valós integráció útjára léphessen.

A fővárosi területi önkormányzati választásokon az RPT 40 szavazattal négy, a Lungo Drom 19 vokssal két, a Felzárkózás a III. Évezredbe Közhasznú Egyesület 17 szavazattal egy képviselőt delegálhatott a testületbe.

Makai István, aki négy éve áll az FCÖ élén, és vezeti a tavaly októberi kisebbségi választásokon az ország második legerősebb roma civil szervezetévé vált RPT-t, az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: céljuk a fővárosi roma lakosság polgárosodásának elősegítése, kulturális és társadalmi beilleszkedésének támogatása és érdekeiknek képviselete.

Ennek érdekében pénteken együttműködési megállapodást kötött a Felzárkózás a III. Évezredbe Közhasznú Egyesület elnökével, az FCÖ-ben mandátumot szerző Bodrogvölgyi Sándorral, így az RPT szövetsége öt főre bővült, és arra kérte a két Lungo Drom-os képviselőt, Benga-Oláh Tibort és Gáspár Szilviát, hogy a "polgári értékrend szerinti együttműködés és együtt gondolkodás érdekében" csatlakozzanak az RPT-hez, hogy közösen folytassák a már elkezdett, a romák valós társadalmi és gazdasági integrációját elősegítő programjukat.

Makai István úgy fogalmazott: "a budapesti romák a haladás és a remény oldalán állnak, az ideológiai programok helyett a kézzelfogható eredményekre, a szakmai politizálásra szavaztak január 9-én, így ennek megfelelően nekünk is ebben a szellemiségben kell dolgoznunk a következő négy évben".

Az FCÖ az Országos Cigány Önkormányzat után a legbefolyásosabb választott roma érdekképviseleti szervezet.

Az FCÖ és valamennyi területi kisebbségi önkormányzat múlt vasárnap megválasztott új képviselőinek mandátumkiosztása január 17. és 21. között zajlik le, az országos kisebbségi önkormányzatoknál pedig 20. és 26. között.

Az Országos Cigány Önkormányzat mandátumkiosztása január 20-án délután lesz, és a testület feltehetően még aznap megtartja alakuló ülését is.