HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Hidvégi-B. Attila: A Feltámadottak

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 április 18    Forrás: romnet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az idei húsvét elhozta a cigánypártok feltámadását is, és három éves kómájukból magukhoz térve most újra a Megváltó szerepére készülnek. 

Hirdetmény

Kétezer év telt el, hogy Jézust keresztre feszítették a Golgotán. Ma is szentül hisszük, hogy Isten fia a mi megváltásunkért adta életét, és harmadnapra, húsvét vasárnapján sírjából feltámadt, és megjelent hívei, követői, tanítványai előtt.  Erre a feltámadásra, a megdicsőülésre készültünk fel testileg és lelkileg a húsvét előtti 40 napos böjtben: Hamvazószerdától a Virágvasárnappal kezdődő Nagyhétig. Ez a bűnbánat, a megtisztulás, a könyörgés időszaka.

 

Ez év Nagyböjt időszakában, Krisztus feltámadásából sugárzó erő és szeretet életre keltette a különböző cigány pártokat, szervezeteket is, akik egy isteni csoda folytán, ha nem is harmadnapra, de harmadévre halottaikból feltámadtak! Igaz, hogy az éppen három évvel ezelőtt történt országgyűlési választásokon jelképesen keresztre feszítették a szavazópolgárok mind a pártokat, mind a jelöltjeiket, most Isten és a testvéri szeretet nevében újra abban bíznak, hogy akárcsak Jézus Krisztus, megdicsőülve, hamarosan felmehetnek a mennyek helyett a Parlamentbe, hogy ott ülhessenek a magát már szinte Atyaistennek tartó házelnök jobbján. Vagy esetleg balján.

 

Máté evangéliumának idézete lehet most itt a legtalálóbb: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik báránybőrbe bújva jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok”.

 

Miért hihetnénk, hogy ezek a szervezetek és vezetőik, képviselőik lennének a régi-új Megváltók, a Messiások? Miféle égi erő jogosítja fel őket arra, hogy ebben a szerepben tetszelegjenek? Mert sem tudással, sem hitelességgel, sem társadalmi felhatalmazással nem rendelkeznek, pusztán a vérszerinti kötődésre alapozva várják el ismét azt, hogy vakon kövessék őket emberek százezrei abba a sötétségbe, ahonnan újra előbújtak. Már Krisztus előtt a 6. században Hérakleitosz is azt mondta: „Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő már nem ugyanaz az ember”. Most mégis úgy tűnik, ugyanazzal a csizmával ugyanazok akarnak a jövő évi országgyűlési választások sodrásába belelépni, és ugyanazzal az indokkal, ugyanazért a célért. Bátran és gátlástalanul tehetik, miután kiderült, a Fidesz-KDNP kormány kétharmados támogatottság hiányában, és mert választási érdekük is ezt kívánja, mégsem változtatnak a választási törvényen. Így a kis pártok, és persze a kamupártok is ugyanúgy elindulhatnak 2018-ban, ahogy az előző voksoláskor is. A kormány célja, megosztani, felaprózni az ellenzéki szavazatokat. A frissen alakult és még most alakuló pártok, pártszövetségek többségének pedig az a célja, hogy a kampányfinanszírozásból lehívható százmilliókat megszerezzék. Itt nem a képviseletről, a hitről, az elhivatottságról, a tenni akarásról, a jövő nemzedékéről, vagy a nép sorsáról van szó. Ez pusztán üzlet. Jó befektetés, hatalmasnak ígérkező hozammal. Kis idő, kis munka, nagy haszon. Népképviselet - okosban.

 

A joggal és a lehetőséggel élni, nem pedig visszaélni kell!


Egy valós képviseletre törekvő szervezetnek nem hónapokkal a választások előtt kell megalakulnia, vagy előbújnia a vackából, majd értelmes és ésszerű gondolatok nélkül, közhelyekkel, üres mondatokkal, szlogenekkel hergelnie a választókat. Egy pártot csak hiteles, szakmailag felkészült vezetőkkel, jelöltekkel és tagokkal, választási programmal lehet elindítani a választáson. De előbb azt fel kell építeni. Egy politikai érdekképviseleti szervezet felépítése, társadalmi beágyazódása nem heteket és hónapokat, hanem éveket vesz igénybe. Főleg akkor, ha már az induláskor nem állnak rendelkezésre százmilliók, vagy milliárdok. Ha nincs társadalmi igény, nincsenek aktivisták, nincsenek valós és konkrét célok, nem tudják megszólítani az embereket, akkor előre borítékolható a kudarc. Nemhogy az 5 százalékos küszöböt, vagy az állami finanszírozást jelentő 1 százalékot, de néhány ezer szavazatot sem fognak tudni megszerezni. Azt azért lássuk be, elég szégyenteljes teljesítmény egy országos politikai párttól, ha az egész országban nem tud annyi szavazatot gyűjteni, mint ahány ember megjelenik, mondjuk Fásy Ádám falunapi rendezvényén, vagy egy hazai előadó koncertjén valamelyik sportcsarnokban.

 

Vagy akkor be kell vállalni az igazságot: igen, a célunk az, hogy mi is jól járjunk anyagilag, és kizárólag a kampánypénzért indulunk. És akkor nem kell becsapni, bűnbaknak kikiáltani egy egész országot, egy népcsoportot, nem kell harcba küldeni katonákat.

 

A népvezért, vagy jövőképet?


Meggyőződésem, létjogosultsága lenne Magyarországon egy etnikai alapú politikai pártnak. Ha pedig azt szakmailag felkészült, hiteles emberek vezetnék, és valóban a népcsoport érdekeit képviselnék, komoly politikai tényezővé válna, és nem kizárt, egy választás során akár a mérleg nyelve lehetne. Egy szakmai alapokon működő etnika pártnak önálló képviselője ülhetne az Európai Parlamentben, a társadalmi integrációra szánt fejélesztési forrásokat pedig valóban a célközösséghez eljuttatva, konkrét programokra, nem pedig álprojektekre fordítanák. A valós igényből fakadóan megalakult etnikai párt mélyen beágyazódna társadalomba. Ott lenne minden egyes település önkormányzatában, megyei közgyűlésekben, polgármesteri székekben, az utcákban, a házakban, a családokban, erősítve nem csak az identitást, az összetartozást, hanem a közös ország és a közös jövő építését is. De ez az összefogásból fakadó lehetséges erő ma még mindig nemzetbiztonsági kérdés. Ezért vannak kijelölt emberek, akiknek feladata az oszd meg és uralkodj elv fenntartása. Ha kibontakozódni látszik egy új erő, mindig lesznek, akik erőn felül teljesítve próbálják azt szétverni, személyeskedésekkel ellehetetleníteni, megbélyegeztetni.

 

Hiszem, hogy egy etnikai pártnak is nyitottnak és befogadónak kell lennie. Értékeinkkel, szándékainkkal azonosulni tudó, tenni akaró emberek közösségeként közösen kell tudnia dolgozni. Mert épp annyira vagyunk magyarok, mint cigányok, és épp annyira vagyunk cigányok is, mint magyarok. Ugyanazok az emberi és állampolgári jogok illetik meg a cigány-magyarokat, és ugyanazok a kötelességeink is. A falu főterén épülő második szökőkút a cigányok számára is szép és fontos érték, de csak akkor, ha telepek közművesítésére, az utak aszfaltozására is jut forrás. A székely zászló mellett épp úgy megférhet az uniós és cigány lobogó is. Állami ünnepeken, kulturális rendezvényeken, város és falunapokon, épp úgy el lehet szavalni Lakatos Menyhért, Bari Károly, Balogh Attila, Nagy Gusztáv, Vagy Horváth Gyula verseit is, mint Petőfit, vagy Wass Albertet.  Szentandrássy István, Balázs János festményeit is felvásárolhatja a Magyar Nemzetei Bank, és lóghat Matolcsy György dolgozószobájának, vagy a kormányfőnek a dolgozószobája falán. Épülhetne nemzetiségi gimnázium, főiskola és egyetem, ahol színvonalas előadásokon valós tudást sajátíthatnak el a jövő reménységei nemzetközi hírű professzoroktól, akár négy különböző világnyelven. Nem közmunkáért kellene könyörögni a polgármestereknek, hanem szaktudással rendelkezve, cégeknél biztos jövőt és egzisztenciát jelentő munkával tisztességes és becsületes életet élhetnénk. A cigány szót pedig nem pejoratív jelzőként használnák a közbeszédben.

 

Ne higgyetek a hamis prófétáknak, mondom még egyszer!


Ezt adhatná, ezt teremthetné meg többek között egy valós népképviselet, ha már az elmúlt negyedszázadban a többségi társadalom pártjaival, az oda betagozódott embereinkkel nem sikerült kiharcolnunk. De ezt a valós képviseletet megteremteni a semmiből előbújt vállalkozók, nyugdíjas hobbipolitikusok, köztörvényes bűncselekményekért elítéltek, funkcionális analfabéták, korrupt és elvtelen emberek vezetésével, vagy olyan jelöltekkel, akik három egybefüggő értelmes mondatot maguktól megfogalmazva nem képesek elmondani, vagy helyesírási hiba nélkül leírni,  bizony nem fog sikerülni soha! Szembe kell néznünk saját hibáinkkal, bűneinkkel, és le kell ráznunk a rabláncainkat, amelyekre évről-évre újabb lakatokat akasztanak a magukat vezetőnek tituláló emberek.  Hamarosan újra a kegyeiteket fogják keresni, és a csillagokat is leígérik az égről, hiszen egyedüli Megváltóként tüntetik majd fel magukat.

 

Ha majd elétek állnak, és ajánlást kérnek a választásokhoz, vagy gyűlésekre, pártmegmozdulásokra hívnak, bátran kérdezzétek meg tőlük:

 

Az elmúlt három évben hol voltatok, miért nem hallottuk a hangotokat? Miért nem szólaltatok fel, amikor az Országgyűlés olyan törvényeket alkotott, amelyek hátrányosan érintettek minket? Miért nem hallottuk a hangotokat április 8-án, a nemzetközi romanapon, augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján, a romagyilkosságok áldozatainak megemlékezésén? Miért nem szólaltatok meg a csepeli roma holokauszt központ és a NEKI, a Roma Sajtóközpont, a Romaversitas kényszerű bezárása, a Roma Parlament kilakoltatása ellen? Miért nem hallottuk a hangotokat a miskolci Számozott utcákból elkergetett cigányok ügyében, a Kanadába rokonlátogatásra utazni akaró emberek diszkriminációja ellen? Miért nem szólaltatok meg a romák elleni sorozatgyilkosságok jogerős ítélethirdetésekor? Miért nem álltatok a Devecserben megtámadott cigányok mellett? Miért nem szólaltatok meg, amikor a kormányfő, az igazságügyi miniszter cigányellenes kijelentéseket tett? Hol voltatok, amikor városok önkormányzati cigányellenes rendelkezéseket hoztak? Hol voltatok, amikor szüksége lett volna a segítségetekre, és miért nem tartottátok be az ígéreteket, amiket a kampányban tettetek? Kérdezzétek azok a pártembereket, akik az Országos Roma Önkormányzatba ülhettek, hogy miért köptétek szembe saját magukat és a választóitokat, és miért lettek Farkas Flórián legfőbb szekértolói? Miért csak a saját anyagi gyarapodásotokat néztétek, elfeledve azokat a választókat, akiknek képviseletére esküt tettetek? Milyen érzés esküszegőként naponta tükörbe nézni?

 

Miért nem indultatok el az országgyűlési választások sikertelensége ellenére az EP-választásokon, a helyhatósági választásokon, önkormányzati képviselőket, polgármestereket jelölve? A választási kudarcból tanulva miért nem próbáltátok helyrehoznia hibákat, és az elmúlt 3 év alatt újraépíteni a pártot, valós kapcsolatot keresve a választókkal, és ez alapján kidolgozni egy új választási programot, megtalálni a legjobb jelölteket, akik hozhatják az eredményeket, akiknek van a közösségen belül támogatottságuk? Miért nem szerveztetek pártrendezvényeket, tagtoborzásokat, fórumokat?

Választ minden bizonnyal nem fogtok kapni, hacsak azt nem: „mert nem volt rá pénz”.

Közleményt kiadni, a sajtónak nyilatkozni, a Facebookon üzenni egy fillérbe se kerül. Ez nem lehet érv és indok, magyarázat. Pártkongresszust a törvény szerint is kötelező tartani. Na de ha valaki nem mindig a törvényesség útján halad, akkor ez sem elvárható. Ha viszont valóban nincs pénz, akkor nem kell párt sem. Most, hogy lenne újra kampánypénz, persze újra felcsillan a szemük.

 

Értéket teremteni, alkotni, jó dolgot tenni, jó ügyet szolgálni nem pusztán pénz kérdése. Ha hittel, igaz szívvel és elhivatottsággal teszünk valamit, pusztán meggyőződésből, akkor akár hegyeket is meg tudunk mozgatni. És erre kiváló példákat szolgálnak. Elég, ha megnézzük az Ide tartozunk mozgalmat, annak szervezőjét, vagy azt az oldalt, amely mára az egyetlen roma médium maradt. Apró lépésekkel, kitartó munkával lehet eredményeket elérni. De ehhez a küzdelemhez olyan emberek is kellenek, akik valóban tenni akarnak, és nem meg-, és felvásárolt emberekként árusítják embertársaikat, önmagukat. Ha egy cigánypárt talál 15 ilyen embert, akkor reménykedhet, hogy segítségükkel kiépítheti az országos mozgalmat, és talán 2022-re már reményekkel indulhat választásokon. De a mostaniak nem fognak, mert nem érdekük, és hiteltelenek ahhoz is, hogy szóba álljon velük az új nemzedék.

 

Reményeim szerint megszégyenülve hamarosan némán elkullognak, és végre kivonulnak a közéletből, ahová eddig sem voltak valók. És így eljön majd a mi országunk, meglesz a mi akaratunk, és akkor idővel az ellenünk vétkezőknek is megbocsájtunk!  Mi pedig az általuk okozott károkat helyrehozva, új bizalmat építve egy új alapokra lerakhatjuk a jövőnk alapkövét.

 

Ha még lesz hova, és lesz kiért!

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt