2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Oláh József: Jegyzet
2016. 04. 25. 00:00

Nemzetiségi önkormányzatoknak hívják magyarországon a hatalom elkerülő mechanizmusok eszközét!

A fenti alapállításom már csak azért is vállalom, mert húszévig voltam településem ( Kakucs) kisebbségi/nemzetiségi önkormányzatának vezetője, ésnyolc évig a Pest megyei Területi önkormányzat képviselője, így  belülről láthattam ciklusokon át, a rendszer rejtett aknáit, és gátjait, elenyésző lehetőségeit!

 

A törvény alkotó az 1993 évi LXXVII. tv ben fogalmazza meg a kisebbségi önkormányzatok kereteit, jogait, feladatkörét és törvényi beágyazottáságát.

 

Ezt a törvényt azóta a többségi társadalom több alkalommal korrekció alá helyezte, amely mára már, a roma közösségek szétverését, tudatos politikai közösségi szellemét, lehetőségeit aknázza alá!

 

A 13 aposztrofált hazai nemzetiségek vonatkozásában jelentett kulturális autonómiát, választással létrejövő szervezeti strukturális jogi lehetőséget. Amellyel éltek is, de a hatalom manipulatív eszközévé avanzsálta azt!

 

Az anyaországgal rendelkező  nemzeti kisebbségeket, épp úgy manipulálja a törvény, mint ahogy a hazátlan cigány etnikai kisebbséget!

 

A létező cigány közösségekben megjelenik a semmiért történő rivalizáció, a vélt hatalomért  - homokozóért -  történő politikai verseny, amely a közösségek társadalmi züllését, fellazulását, szétverését eredményezte! Hiszen annak a lehetőségét, és felismerését veri szét alapjaiban, hogy az adott település, kerület kéviselőtestületébe, valós politikai szinterébe kerülhessen a roma közösség kéviselője, képviselői!
Ki kell mondanunk, hogy a nemzetiségi törvény a roma közösségek politikai tudatát, önszerveződését, és a tömeg politikai eszközét, emancipációját semmisítette meg a két évtizede alatt!

 

A többségi társadalom által kreált, és a roma kollaboránsok által támogatott rendszer, elérte célját, hiszen megsemisítette az ország legnagyobb kisebbségének politikai lehetőségeit, és bizony maradéktalanul kiszolgálja a törvény alkotó céljait, politikáját!

 

1997 ben megjelenik az önkormányzati struktúrának megfelelő középszint- területi szint – amely a várakozásokkal ellentétben, szintén nem váltotta be a megyei szint hiányát,  sem hatáskörében, sem pedig jogi és politikai értelemben! Már mint a cigányok kollektív érdekeinek tükrében, nem úgy mint a többségi társadalom szemszögéből!

 

Ennek az alapállításnak kimondása mentén, kikell mondani, hogy a Lungo Dromnak, és a MCF nek óriási felelőssége volt, az elmúlt évtizedekben! Hiszen javarészt eme két szervezet irányította a roma önkormányzati politikát, és hajtotta végre a hatalom kegyeinek megfelelően az utasításokat! A felelősség mértékéről, nem kívánok ebben a jegyzetemben részleteiben kitérni!

 

A politikai felelősség tetten érhető az országos szintű önkormányzatnak nevezett, hatalommal kollaboráló szinten! Amely lakmusz papírja a közéleti helyzetnek!

 

A roma kérdések, és mechanizmusok érdekérévnyesítését kihasználva, amint egy roma szervezet az országos roma önkormányzat döntéshozatalának közelébe került, azonnal a többségi társadalom érdekei, az elit politika kiszolgálóivá válnak, hiszen megszűnnek cigányként gondolkodni és működni!

 

A hatalmat kiszolgáló rendszerben lévők, akkor sem jeleznek, ha diszkriminatív, és joghézagok tucatjai jelennek meg a törvényben!  Némák és süketek maradnak, mivel az egzálásukat aknáznák alá, ha hiretelen varázsütésre eltűnnének testi és szellemi fogyatékosságuk!

 

Ki kell mondani, hogy a jelenlegi rendszer, nem hogy alkalmatlan, de egyenesen káros a roma társadalomra nézve! Még akkor is bátorkodom kijelenteni, hogy ha helyben tucatjával fordulnak elő pozitív minták, amelyek csupán „csak” azért fordulhat elő, mert a települési önkormányzat kisebbség barát, vagy politikailag előre látó, vagyis partnere a helyi nemzetiségi önkormányzatnak!

 

Egy alapos, őszinte törvényi korrekcióra lenne szükség, mind a választójogi, mind pedig a jogi és hatásköri, és gazdasági szegmensében, amelyre blődség és naivság lenne a részemről  reménykedni!

 

Ez a törvény jó és alkalmas a roma kisebbség politikai és hatalmi elkerülésére, manipulálására, kollektív megbélyegzésére, a társadalomból történő kizuhanás felgyorsítására!

 

Oláh József
Ide tartozunk! csoport aktivistája

 

 



 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.