HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Kamarás István - Nyílt levél Sipos Gyulának: Cigányország? Miért ne?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kamarás István
2015 Augusztus 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Kérem, engedje meg, hogy nyílt levél formájában válaszoljak megjelent írására. Mielőtt írnék levelem lényegi mondanivalójáról, egy pár apróságnak tűnő dolgot vennék előre.

Hirdetmény

Bevallom, meglepett, hogy nem kérdezte meg a véleményem Cigányország című írása megjelentetése előtt —hiszen már találkoztunk, könnyedén hozzá juthatott volna bármilyen elérhetőségemhez. Továbbá azt sem értettem —ha már nem tisztelt meg a személyes megbeszéléssel—, miért nem juttatta el hozzám, hogy reagálni tudjak rá. A kapcsolatfelvétel lehetősége meg volt közös ismerősünkön, volt cigánymissziós munkatársán keresztül, csupán az akarat hiányzott.

 

Ha egy magyar ember cigányokkal foglalkozik, missziót lát el körükben, akkor illik annak a népnek a kultúráját, szokásait tiszteletben tartani. Ön, mint lelkes és aktív cigánymissziós személy, biztosan hallott már egy bizonyos cigány szóról: a patyivról, mely becsületet jelent, egymás tiszteletét, megbecsülését. Amennyiben Ön velünk, cigányokkal kíván foglalkozni, kérem, tartsa be szokásainkat, hogy mi is megtisztelhessük Önt. A kölcsönös megbecsülés, melyet Ön is szorgalmaz írásában, talán ott kezdődik, hogy megtiszteljük egymás véleményét, kíváncsiak vagyunk rá és nem a tudta nélkül, a háta mögött írogatunk róla.

 


Sajnos írásába rengeteg pontatlanság, hiba csúszott. Tanult emberként illik tudni, ha egy másik embertől idézünk, akkor azt pontosan kell megtennünk, mert különben komolytalanná válunk. Cigánypasztorációval foglalkozó emberként illene tudni az „Opre Roma” mondat pontos jelentését is, mely nem „Cigányok előre! —ahogyan Ön írja—, hanem „Fel cigányok”. 

 

Írása szerint én arról beszélek, hogy 20 év múlva több cigány gyermek fog születni, mint magyar. Állítólag azt is mondtam, hogy 50 év múlva a lakosság fele cigány lesz. Kedves Sipos úr, a két gondolat között komoly ellentmondás van. Kérem, engedje meg, hogy feloldjam: soha nem mondtam, hogy 20 év múlva több cigány gyermek fog születni, mint magyar, mert véleményem szerint már most több cigány gyermek látja meg a napvilágot Magyarországon, mint magyar szülőktől származó kisgyermek. Továbbá 20-30 év múlva az aktív korú emberek között is többségben leszünk.

 

 

Örülök, hogy egységes társadalmi ideált állított fel önmagában, azonban itt is ellentmondásba ütközik saját magának, hiszen magukat magyarként nevezi meg, rólunk pedig, mint cigányokról ír. Hogyan is lehetnénk magyarok, amikor már közel 800 éve cigányoznak bennünket? Ettől is rosszabb az, ami e mögött a megkülönböztetés mögött rejtőzik: legtöbbször a lenézés. Megvető gondolat, alá- és fölérendelés, perifériára való kirekesztés az élet minden területén. Ebből lett elegünk: 800 év is kevés volt az egyenjogúsításhoz. Egy cigány gyermeknek —bármilyen tehetséges is— 1 % esélye sincs megélnie azt az életet, mint a nála tehetségtelenebb magyar gyermeknek. Pedig mennyi cigány áldozta életét a magyar emberekért! Arra pedig 800 év is kevés volt, hogy egyetlen magyar is feláldozza életét a cigányokért. Erre jócskán lett volna alkalom, elég csak a vészkorszak szörnyűségeire gondolni, ahol lett volna lehetőség keresztényi könyörületesség gyakorlására, a halálba üldözött cigányok segítésére.

Kedves Sipos Gyula! Cigányország, Cigánia nem csak ábránd. Lehetőség arra, hogy emberi életet éljünk, hogy megvédhessük magunkat. Kilátás arra, hogy jövőnket mi magunk tervezhessük. Esély, de nem egy utópisztikus gondolatba való görcsös belekapaszkodás. Lehetőség, de nem mindenáron, csak akkor, ha az élethez való jogunk nincs biztosítva. Beszédeimből, írásaimból ez határozottan kivehető, csak akarni kell meghallani, megérteni.

 

Intézményesített demokratikus garanciákra van szükségünk, mely biztosítja a tisztességes életet. Ha ezek az intézményesített garanciák megvannak, akkor mi szükségünk lenne Cigányországra, Cigániára? Ezen garanciák definiálása ugyancsak kivehetők valamennyi publikált írásomból, nyilatkozatomból, melyek a következők:

 

-Minden ember számára 100 000 Ft alanyi jogon. Ha Isten megteremtett bennünket, élnünk kell! Csecsemőtől az aggastyánig 100 000 Ft. Ez nem egy nagy összeg, csupán az élet alapfeltételeihez nyújt némi biztonságot.

 

-A másik garancia a kvótarendszer, mely szerint a cigányságnak képviseltetnie kell magát az élet minden területén (törvényhozás, végrehajtás, bírói hatalom, stb.) lélekszámának megfelelően. Úgy vélem, nem kérünk sokat, csupán annyit, hogy ezeket a demokratikus garanciákat építsék be a társadalmi mechanizmusba. Erre a cigányok már rég rászolgáltak a több évszázados hazafiságukkal, véráldozatukkal.

 

Kedves Sipos Gyula, ezekben a demokratikus garanciákban mi a teljesíthetetlen? Mi ebben az isten- és hazaellenes? Az imádkozás fontos, de ezért a lehetetlen életért, a status quo elfogadtatásáért úgy vélem, nem kellene Istenhez fohászkodni. Keresztyén hitemet aktívan gyakorló emberként kérem Öntől, s mindazoktól, akik Önhöz hasonlóan vélekednek, hogy a cigányság számára ennek az élhetetlen társadalmi státusznak a fenntartásáért ne imádkozzanak. Istenhez ne fohászkodjanak azért, hogy a hatalmasságok, gazdagok tovább lophassanak, a szegények pedig az emberi élet alapjaitól is meg legyenek fosztva. Az én értelmezésem szerint Jézus nem a gazdagokért halt kereszthalált.

 


Kedves Sipos Úr! Mi, cigányok mindig is békeszerető nép voltunk, fogékonyak a párbeszédre, a jó szándékú kezdeményezésre. Ezúton szeretném kijelenteni, hogy támogatom az Ön ötletét, a Béke Társaságának megalapítását „olyan emberekből, akik átérzik ezt a rettenetes veszélyt, az egymásnak ugrás halálos rettenetét és készek kiállni és cselekedni a kiengesztelődésért, megbékélődésért, megértésért és összefogásért: jobb és bal, cigány és magyar, konzervatív és liberális között” — feltéve akkor, ha komolyan vesznek engem, illetve bennünket, cigányokat.

 

 

Albertirsa, 2015. július 31.

 

Kamarás István

történész-politológus

 

  

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a szerk@romnet.hu címre várjuk.

  

Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt