2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vélemény: Kétféle falopás, kétféle rendőrség
2013. 11. 14. 00:00

Magyarországon a nagy földrajzi távolságok miatt tájegységenként változik a rendőrök reakciója falopásra. Ami keleten még megengedhető, az nyugaton már kezd kimenni a divatból.

Hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség két rendőr ellen. Erről igen röviden számol be ugyanaz az osztályvezető ügyész, aki két nappal korábbi MTI-nyilatkozatában még meg sem említette a Szendrőben történt incidens egyik leglényegesebb elemét: azt, hogy a rendőrök falopáson kaptak három fiút, a húsz-harminc fős felhergelt rokonság pedig a rendőrök ellen fordult, mivel – ha minden igaz – egyikük úgy tarkón vágta az egyik 10 évest, hogy a megyei kórházba kellett vinni. Az egyik rendőrt is tarkón ütötték.

 

A lopott tárgy: egy 20 kilós gyertyánfaköteg.

 

"Amíg a legidősebb fiú az adatait sorolta, a 10 éves gyermek megpróbált eliszkolni, erre lépett fel erőszakosan az egyik rendőr. Kigáncsolta a fiút, majd miután az feltápászkodott, tarkón ütötte őt; utána még meg is lökte a megszédült gyermeket, amire ő az árokba zuhant" – számol be a történtekről a Roma Polgárjogi Mozgalom, meg arról, hogy a rendőrök és a romák közti szóváltás meg dulakodás odáig fajult, hogy az egyik rendőr a pisztolyát is elővette.

 

Hagyjuk most az egyszerűség kedvéért kommentár nélkül a jelek szerint rendszerfüggetlen rendőri magatartást roma elkövetőkkel szemben, és idézzünk fel egy másik falopást.

 

"Gépek segítségével, szisztematikusan folyik az engedély nélküli fakivágás a csabdi Tiborcz Lovas Klub mellett. (...) A helyszínen hetek óta dolgozó munkások kérdésünkre azt közölték, hogy Tiborczék bízták meg őket a fakivágással – a helyszínen lévő, tízmilliós értékű munkagépeket is ők bocsátották a rendelkezésükre. (...) Névtelenséget kérő helyi gazdák azt nehezményezik, hogy a jómódú Tiborczék 'lopják a fát', miközben a bíróságok gyorsított eljárásban tárgyalják és küldik börtönbe fakivágásért a környékbeli fatolvajokat" – számolt be az igen érdekes ügyről a Népszabadság még februárban. Az érintett terület nem Tiborczéké, ellenben Natura 2000 besorolású terület.

 

A lopott tárgy esetünkben nem egy 20 kilós faköteg, hanem száznál több fa: "A fakitermelés mennyisége olyan jelentős, hogy az eljárások lezárultával várhatóan az egész erdős terület újratelepítésére kötelezik a tulajdonosokat".

 

Azóta sok minden kiderült még: például az, hogy Tiborcz István már nem csupán Orbán Ráhel udvarlója, de sikeresen be is házasodott az Orbán-családba. Kiderült, hogy Ráhel és István a lagzin épp azon a traktoron pózolt a Story magazinnak, amelyet valakik a falopáshoz is használtak korábban. Kiderült, hogy természetkárosítás és vagyon elleni bűncselekmény miatt a Fejér megyei rendőr-főkapitányság nyomoz az ügyben.

 

Egyvalami nem derült ki a csabdi falopásos ügyben: az, hogy a rendőrök elgáncsolták-e, majd úgy tarkón vágták-e valamelyik gyanúsítottat, hogy a megyei kórházba kellett szállítani.

 

Nincs más hátra, azt a következtetést kell leszűrnünk a két falopásos ügyből, hogy Magyarországon a nagy földrajzi távolságok miatt tájegységenként, de lehet, hogy régiónként változik a rendőrök reakciója falopásra. Ami keleten még megengedhető, az nyugaton már kezd kimenni a divatból, teljesen függetlenül az elkövetők hátterétől, társadalmi beágyazottságuktól. Csabdi-Tükröspusztán a rendőrség jobban teljesít.

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.