HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

A Roma Szakkollégiumok —Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat— védelmében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 20    Forrás: Kamarás István


Ez a cikk archív

Az elmúlt időszakban több kritikai észrevétel is elhangzott a Roma Szakkollégiumok —Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat— működésével és finanszírozásával kapcsolatosan.

Hirdetmény

A Roma Szakkollégium 2005-ben történő indulásakor megfogalmazódott elképzelésünk volt egy olyan cigány értelmiségi réteg kinevelése, mely felelős, de egyúttal kritikus is az össztársadalmi történésekkel kapcsolatosan. Célunk volt továbbá, hogy az általunk létrehozott cigány értelmiségi réteg meg tudja fogalmazni a 21. századnak megfelelő modern ideológiát és azt képes legyen minél szélesebb körben megismertetni. Olyan értelmiségi réteget szerettünk volna, amely büszkén vállalja cigányságát, cigány népéért hajlandó is tenni, áldozatokat hozni. Ellentétben az individualista, kozmopolita, szekularizált cigány értelmiségiekkel, akik ez idáig semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni.

 

Ennek elérése érdekében olyan partnereket hívtunk segítségül, akik időtálló működésünket garantálni tudták, s akik az említett ideológia megfogalmazásához erkölcsi és morális hátteret biztosítottak. Akik pedig e feltételeknek, kritériumoknak a leginkább megfelelni tudó intézményrendszerrel bírtak: a magyarországi történelmi egyházak. A Roma Szakkollégium hallgatói ezért, illetve én, mint a Szakkollégium akkori vezetője elindítottuk a puhatolózó tárgyalásokat a történelmi egyházak irányába. Nagy örömünkre a történelmi egyházak segítő és támogató kezet nyújtottak. Ugyan előre látták a bentlakásos szakkollégiumi rendszer buktatóit és nehézségeit, azonban mindez nem tántorította az úttörőket, hiszen az örömteli kihívások éltették őket. A Roma Szakkollégiumi hétvégéken tartott többszöri tárgyalás és megbeszélés eredményeképpen a történelmi egyházak és a Roma Szakkollégium munkájának köszönhetően megalakultak a bentlakásos roma szakkollégiumok, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. Köszönettel tartozunk ezért P. Forrai Tamás SJ provinciális úrnak, Fabiny Tamás, Kocsis Fülöp és Bölcskei Gusztáv főtiszteletű püspök uraknak, akik európai mércével is mérve történelmi jelentőségű intézményrendszert indítottak el.  

 

Mindannyiunk számára evidens, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben az igazságos pénzelosztás szinte lehetetlen, ezért a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat finanszírozását ért kritika enyhén szólva is populistának tűnik.  Azonban ha a cigány össztársadalmi problémák súlyosságát nézzük, meg kell állapítani, hogy az erre szánt erkölcsi, szellemi és anyagi forrás siralmasan kevés, hiszen a cigányságot érintő intézkedések csupán a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat támogatásában teljesednek ki. A Kormány egyedül a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat finanszírozását tudja felmutatni a cigányságot érintő égető problémák orvoslásaképpen. Ez rendkívül kevés, tekintettel a cigány társadalmat érintő súlyos, szinte kilátástalan helyzet miatt.

 

A Roma Szakkollégium 2005-ben való megalakulása óta semmilyen állami támogatásban nem részesült. Életben maradása egyedül hallgatói szorgalmának, kitartásának, tenni akarásának és egymáshoz való ragaszkodásának volt köszönhető, ugyanis az utóbbi időkben még diákjaink utazási költségéhez sem tudtuk hozzájárulni. Érdekes, hogy akkor, mikor mások dőzsöltek az anyagi juttatásokban, senki nem sérelmezte, hogy az amúgy rendkívüli eredményeket elérő Roma Szakkollégium semmilyen támogatásban nem részesül.

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elindulása nyilvánvalóan tele van kisebb-nagyobb hibákkal, mely egy ilyen teljesen egyedi kezdeményezés esetén akár természetesnek is mondható. A jobbító szándékú óvatos kritikai észrevételeket örömmel kell fogadni, hiszen azok a sikeres működés alapfeltételei. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat működéséről érdemben vitatkozni, arról véglegesnek gondolt konzekvenciákat levonni csak abban az esetben helytálló, ha legalább annyi pénzt és időt fektetnek a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatba, mint például annak idején a Romaversitasba.


                Kamarás István
Roma Szakkollégium volt igazgatója
            történész, politológusHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt