2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mr. Roma: Kanadába jöttem 7.
2012. 02. 06. 00:00

Indulásunk előtt tepertőt ropogtatva eltört az egyik fogam. Egy másik fogam is ebbe a helyzetbe került úgy 15 évvel ezelőtt. Ha jó amerikai lennék, akkor beperelném a tepertő készítőjét Magyarországon

Iskola

 

A napokban sikerült beiratkoznunk a kötelezően előírt nyelviskolába. Hamiltonban több iskola is foglalkozik nyelvi képzéssel. Az iskolák fenntartója általában valamelyik egyház. A dolgunk csak annyi volt, hogy megkeressük hozzánk helyileg a legközelebbit és látogassuk azt rendszeresen. A beiratkozás díja 10 dollár volt fejenként, amit az Ontario Work visszatérít. Az iskolákban az írás és a beszédkészség valamint a hallás utáni szövegértelmezés alapján 7 szintet különböztetnek meg. Az elért eredményed alapján osztanak be egy csoportba. A teszten a nyelvtani résszel különösebben nem foglalkoztak. Első körben képek alapján kellett megtalálnunk a képen található tárgy definícióját, majd voltak egyszerűbb kérdések amire válaszolni kellett, majd jöttek a szövegértések. Összesen három szöveget raktak elénk, amelyek fokozatosan nehezedtek, és olyan kérdésekre kellett írásban válaszolnod, amiket olvashattál a történetben.

 

Természetesen nem tölthettél végtelen időt a feladattal, mert mindössze 30 perced volt a feladatok megoldására. Bevallom egyikünk sem jutott el az utolsó sztoriig, de minden tőlünk telhetőt megtettünk a cél érdekében. Ezt követően egy képes játék következett. A képek egy sztorit meséltek el szótlanul, amit neked el kellett mondanod. Majd egy rövid szünet után jött a hallás utáni tudásunk feltárása. Itt is alapkérdésekkel kezdtek. Ki vagy te? Honnan jöttél? stb. Majd bekapcsoltak egy magnót, amiben egy lány beszélt, jelen esetben az informatikáról és az internet használati szokásokról, és annak hátrányairól és előnyeiről. Mihelyt a magnót lekapcsolták, neked el kellett mesélned, hogy mit is hallottál, és újabb kérdések következtek.

 

Én és a párom az ötös csoportba kerültünk. Ez azt jelenti, hogy ezzel a nyelvismerettel, már jelentkezhetünk különböző képzésekre, ahol új szakmát, végzettséget szerezhetünk, és az álláskeresésben is tudnak már nekünk segíteni.

 

Maguk a tanárok fantasztikusak, de valljuk be, hogy nem azért jöttünk ebbe az országba, hogy reggel 9-15:30-ig az iskolapadba üljünk. Inkább mennénk dolgozni. Szóval nehezen viseljük a gyűrődést. De a szabály az szabály.

 

Jogosítvány

 

Igen kemény dió ez is. Természetesen magyar jogosítványod itt sem fogadják el. Ha nemzetközi jogosítványt hozol magaddal, az csak útlevéllel együtt érvényes. Viszont ha menekült vagy, akkor elveszik az útleveled. Ördögi kör ez. Két választása lehet itt az embernek. Az egyik az, hogy szépen beiratkozol egy kresz-teszt írásra, ahol x kérdésre kell válaszolnod. Hogy ebből hány százaléknak kell helyes válasznak lenni, azt nem tudom, mert én nem ezt az utat választottam. Itt a jogosítványnak (esetünkben személyautó) három kategóriáját különböztetik meg: G1, G2, G. A G1 vizsga egy kresz teszt megírásából áll. A G1 jogosítvány feljogosít személyautó vezetésre abban az esetben, ha egy legalább 4 éves rutinnal és G jogosítvánnyal rendelkező személy ül melletted. G2-vel már lehet vezetni kísérő nélkül is. De 19 éves vagy ennél fiatalabb vezető max. három 19 éves vagy ennél fiatalabb utast szállíthat. Éjféltől hajnal ötig nem vezethet. G: ez megegyezik a magyar jogosítvány által felruházott jogokkal.

 

Mi a másik lehetőséget választottuk. Jogosítványunkat hivatalos fordító irodába lefordíttattuk, és magyar jogosítványainkat válaszborítékkal elpostáztuk Ottawába a magyar nagykövetségre, abból a célból, hogy állítsanak ki róla, egy hivatalos okiratot. Hamarosan megérkezik. És gondoltuk mi, hogy ezt egy az egyben becserélik nekünk G jogsira. Nem így lett. Le kell tennünk a kresz vizsgát és egy vezetési vizsgát is. A kresz vizsgára 85 dollárt kellet befizetnünk. Jelenleg az időpontunkat várjuk. Ha ez megvan akkor jelentkezhetünk majd egy vezetési vizsgára, aminek az árát még nem tudjuk pontosan.

 

Ha valaki veszi a fáradtságot, és kiváltja az osztrák, vagy angol jogosítványát, annak azt egy az egybe becserélik G jogosítványra. A jogosítványok cseréjének feltétele, hogy három évnél idősebbek legyenek. De itt Kanadában már sok mindent hallottunk, és eddig semmi sem volt úgy, ahogy drága honfitársaink elmesélték nekünk.

 

Food bank

 

Már két ilyen bankban is regisztráltuk magunkat. Ezeken a helyeken elsősorban tartós élelmiszereket adnak a rászorulóknak.  A vélemények ezeknek a minőségéről megoszlik, de valljuk be, hogy vannak köztük hasznos dolgok is. Mi már laktunk jól innen származó élelmiszerekkel. Havonta egyszer lehet ezeket a bankokat igénybe venni.


Fogorvos

 

Indulásunk előtt tepertőt ropogtatva eltört az egyik fogam. Egy másik fogam is ebbe a helyzetbe került úgy 15 évvel ezelőtt. Ha jó amerikai lennék, akkor beperelném a tepertő készítőjét Magyarországon. Kanadában az egyik fogam tömése esett ki, így szükségem van egy fogorvosra. Kanada jobb részein ez egy egyszerű probléma. Hamiltonban nem. A menekültek többségének az Ontario Work minden hónapban kiküld egy „dentis” papírt, amivel lehet menni fogorvoshoz. Na a mi esetünkben ez nem ilyen egyszerű. Az Ontario Work-ös ügyintézőnk kijelentette, hogy az nem jár, így nem is ad. Eddig a megkérdezettek 100 %-a állította, hogy ők kaptak ilyen „dentiszes” papírt,még mi nem. De a szükség az nagy úr.  Ügyintézőnk tudomásunkra hozta, hogy a mi biztosításunkat a bevándorlási hivatal fizeti, így ezt velük kell kisakkoznunk. Szóval keresnünk kellett egy fogorvost, aki vállalja a frissen bevándorolt emberek kezelését is. Ezért elkezdtük felhajtani a fogorvosokat, amíg nem találtunk egyet, aki hajlandó velünk (menekült) is szóba állni. Összesen körülbelül öt helyen járhattunk. Esetünkben a folyamat úgy zajlott, hogy egy orvos átnézte fogrendszerünket (természetesen röntgennel) és esetemben megállapította, hogy 6 lyukas fogam van. Ez eddig szép és jó. Viszont a fogaim így maradnak, addig amíg klinika által megküldött helyzetjelentésre a bevándorlási hivataltól meg nem érkezik a válasz, hogy hajlandók e állni a költségeket vagy sem. Ez egy erős fogfájás esetén igen jó kis szórakozás lehet. Már én is több mint egy hete várok a válaszra, de eddig még semmi. Elutasító válasz estén az elutasító levéllel mehetek az Ontario Work-be támogatási kérelmet beadni, a fogaim ellátására. Ezek újabb hetek. Ennyi idő alatt nem a fogamat, de a fejemet is letépetem erős fogfájás esetén.
Szóval Kanadában sem kolbászból van a kerítés, de mi nem is nagyon szeretjük azt.

Folyt.köv.

 

Az előző írásokat itt olvashatja