2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bernáth Bálint: Nyílt levél a Hajdúhadházi CKÖ tagjainak!
2011. 11. 08. 00:00

Tisztelt Képviselő Urak! Ébresztő! Önök, illetve Ti mindannyian arra esküdtetek fel, hogy a roma közösség érdekeit képviselitek. Ehelyett csak viszály és széthúzás, hatalmi harc tapasztalható ...

Ez egyszerűen megengedhetetlen - különösen akkor, mikor a hajdúhadházi cigányság nyomorog, a diszkrimináció települési önkormányzati szinten is létjogot nyer, a cigány fiatalok életesélyei negatívak, az utcákon pedig nemrég még cigányellenes gárdisták masíroztak. Fogjatok végre össze és egyezzetek meg, mert történelmi bűnötökké válik, ha hagyjátok a CKÖ megszűnését!

 

 Nem tudom, és nem is érdekel, hogy egymással való személyes viszályotokban kinek van igaza! De legyetek erősek és lássátok be: ez a nyomorban és kirekesztésben élő cigány családokat, embereket sem érdekli! Nektek nem a veszekedés a dolgotok, hanem az érdekképviselet. Minden cigány gyermek, tanuló, felnőtt, munkás és munkanélküli roma képviselete. A közösségépítés, a szemléletformálás, az esélyteremtés. Emelkedjetek végre fel a feladathoz, és teljesítsétek kötelességeteket, ne egymást marjátok, és ne legyetek asszisztáló bábok a cigányellenességben!

 

A közpénzből megjelenő települési önkormányzati lap 2011. novemberi számában a polgármester azt állította, hogy a roma tanulók szegregációjának ügyében indított per „óriási károkat okozott”, továbbá, hogy a roma gyermekek és a roma jogvédők tették tönkre az egész várost, és a kártérítési igény felvetése is a teljes város elleni újabb „támadásként” értelmezendő. Szerinte ez ügyben „dolgos magyar emberek” állnak szemben „ingyenélő, semmirekellő gazemberekkel”. Sajnálattal olvastam, hogy ehhez az alig burkolt faji szembeállításhoz többen közületek asszisztáltak, és azt állítottátok: „egyénre szabott, minőségi oktatás” folyt az iskolákban.

 

Nézzetek végre tükörbe! Valóban azt állítjátok, hogy nem volt káros a roma gyermekek szegregációja, és szuper egyéni oktatást kaptak, és minden tárgyi és személyi, anyagi feltétel adott volt a minőségi oktatásukhoz? Vagy azt, hogy MA nincs diszkrimináció Hajdúhadházon? Illetve, hogy csak a romák minden baj okozói a városban, ők teszik azt tönkre, de nélkülük (ébresztő: nélkülünk!) minden rendben lenne? Mert ezzel ahhoz asszisztáltok, hogy eltakarítsanak minket, és mindent megtehessenek velünk. Valóban annyira jó a romák helyzete, hogy nincs szükség a CKÖ munkájára? Valóban olyan magasan képzettek ma a régi roma tanulók? Valóban megengedhető az, hogy egy közel milliós havi jövedelemmel rendelkező polgármester oktassa ki a nyomorgó romákat az ügyben - többetek hathatós segítségével és beleértésével - hogy nem szabad megpróbálniuk (!) sem kiállni a jogaikért, és a jogsérelem orvoslását kérni? Aki komolyan így gondolja közületek, ahelyett én szégyellem magam! Nem álltok ki a roma közösségért. Nem vagytok képesek összefogni. Asszisztáltok ahhoz, hogy egy etnikai feszültséggel terhelt városban megszüntessék a romák legitim képviseletét, a CKÖ-t! Ez, már meg ne haragudjatok, de a legnagyobb SZÉGYEN!

 

Nem tudom, melyikőtök miért cselekszi azt, amit. De egyvalamit ne felejtsetek el: egyszer szembe kell néznetek a tükörképetekkel, a lekiismeretetekkel, a gyermekeitekkel, a közösséggel, és Istennel is. Akkor mire fogtok majd hivatkozni? Gondolkodjatok el ezen, és legyetek végre méltók a képviseletre: mentsétek meg azt, és gyakoroljátok a közösségetek érdekében. Ahogy az Ige is írja: „Az Úr az, aki velünk volt, mikor ránk támadtak az emberek…” Ti az Úr eszközei vagytok, ha kiálltok a képviseletért, és az ő tanítását áruljátok el, ha a rászorulókért nem álltok ki! Emlékezetek az Igére: „Legyetek erősek, ne féljetek! Imé Isten, aki megfizet, Õ jó és megszabadít titeket…” Ámen! Úgy legyen…

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a[email protected] címre várjuk.