HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

IDEA: Az egyik kézzel ad…A kormányzati romapolitika kétarcúsága

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 28    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A romakérdés a 21. század Magyarországának – és Közép-Európájának – egyik legfontosabb problémája. A növekvő létszámú, de nagyarányú munkanélküliséggel küszködő cigányság társadalmi integrációja évtizedek óta megoldatlan kérdés, amelynek aktualitása folyamatosan növekszik.

Hirdetmény

A romakérdés a 21. század Magyarországának – és Közép-Európájának – egyik legfontosabb problémája. A növekvő létszámú, de nagyarányú munkanélküliséggel küszködő cigányság társadalmi integrációja évtizedek óta megoldatlan kérdés, amelynek aktualitása folyamatosan növekszik. A probléma fontosságát a második Orbán-kormány láthatóan felismerte, Európában és itthon is ambiciózus stratégiákat fogalmazott meg a helyzet kezelésére. A kormány eddigi lépései alapján úgy tűnik, egyértelműen a szakképzés általi munkavállalást és a közmunkát preferálja a romák felzárkóztatásának csatornáiként.

 

Miközben a kormány „romaprogramjának” intézkedései valódi előrelépést jelenthetnének a cigányság integrációjában, az életbe lépő, alapvetően a szegényeket terhelő új törvények (álláskeresési járadék időtartamának csökkentése, az iskolalátogatási korhatár csökkentése, a segélyek összegének maximalizálása, illetve a hamburgeradó terve) paradox módon az ellenkező irányba hatnak. A kormány romaként támogatja, szegényként azonban terheli e kisebbséget, miközben a „terepen” képtelen a szélsőjobboldal térnyerésének megállítására. A továbbiakban arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk, milyen hatással voltak és lesznek a cigányság helyzetére az Orbán-kormány eddig elfogadott, illetve tervezett intézkedései.


Az intézkedéseket témakörökre osztva, katalógusszerűen soroljuk fel, mindig kitérve arra is, hogy az adott rendelkezések miért és hogyan befolyásolják a leszakadt romák érvényesülését.


A felsorolásból kettős kép rajzolódik ki: a romák helyzetével kapcsolatban empatikus és felelősségteljes stratégiát szorgalmazó, ám közben a középosztályt preferáló intézkedéseivel a szegényeket, és így a romák integrálatlan részét sújtó államé.

 

A teljes anyagot ITT olvashatja!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt