2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rácz Béla: Harc a létért! /Magyar cigány ellentétek?/
2011. 04. 27. 00:00

Talán a legfontosabb kérdés, hogy kik harcolnak. A megfelelő kérdések feltevésével megtalálhatjuk a megfelelő választ. Azt a választ, amelyik igaz és egyetlen egy.

Akkor láthatóak lesznek a felelősök, és a hibák. Ne féljünk, ne ijedjünk meg, mert a saját hibáink is felszínre kerülnek. A bűnösök belépnek abba térbe, amelyben láthatókká válnak, és csak is a teljes igazsággal lesznek láthatóak.

 

Ami legfőképp eltakarja az igazságot az a saját elbutított elménk. A televízió és minden információs felület által kialakult világképünk torzultsága, mely nem teszi lehetővé, hogy szemtől szembe, vagy mondhatnám szemellenző nélkül engedné láttatni – vagy is látni – a világunkat. Hogyan is vitázhatnánk, mikor a megfelelő kérdéseket sem tudjuk feltenni. Ha feltennénk a megfelelő kérdéseket, vagy legalább is a megfelelő irányba mutató kérdéseket, akkor tisztulhatna a kép. Ekkor láthatnánk a megoldásokhoz vezető utat. Ekkor tudnánk feltenni a felelősöknek a megfelelő kérdéseket. Bár akkorra már az is megvilágosodna, hogy melyek a felesleges kérdések, és kérdések helyett a megfelelő cselekedeteinket szorgalmaznánk. Mert a tét az nem más, mint a lét! A manipuláció olyan szerteágazó és hazug képmutató ösvényeit kell szétvágni, mely megkérdőjelezi a társadalmunk alapinfrastruktúráit. Ekkor nem egy elborult elme vízióira kell gondolnunk. A megértés és az értelem útjára kell lépni azáltal, hogy megtanulunk újra, igazából gondolkodni!

 

Talán a legfontosabb kérdés, hogy kik harcolnak. (...és kik ellen?) Azért fontos ez a kérdés, mert tisztában kell lennünk, hogy a létünk a tét. Mikor rájövünk, hogy ki harcolnak, akkor rájövünk, hogy miért harcolnak és ekkor rájövünk, hogy hogyan harcoljunk helyesen. Nem hadsereg kell ide, gondolkodó ember!

 

Mi is történik itt? Cigányok harcolnak a Magyarok ellen? Magyarok harcolnak cigányok ellen? Képletesen írom, de bármikor a gondolat cselekedetté válhat. A Jobbik harcol? A jobbikhoz közel álló emberek harcolnak. Mindegy kik ők! Egyet kell megérteni, hogy olyan emberekről van szó, akik úgy gondolják helyesen cselekszenek. A cigányok önmagukat és családjukat védve önvédelmi mechanizmusuk szerint, ha kell sorba állnak, és ha kell, harcolnak. Az indító kérdés, (kik harcolnak?) és a mögöttes tartalma azért fontos, mert megérteni a leglényegesebb és egyben a legfontosabb is, - húsba maró - minden szinten. A cigányok szintjén, a településre érkező „rendet tenni” akarók szintjén. A településen élők szintjén. (Most kizárólag a mögöttes érdekekre gondolok nem pedig az értelem általánosan definícióira). A lemondott polgármester szintjén. Talán ő megértette ezért is „vette le magáról” a felelősséget minden szinten. És milyen jó lenne azokat a motivációkat érteni minden szinten, akik az eseményeket befolyásolják, pontosabban irányítják. Ez olyan, mint egy még ki nem nyílott rózsa. Idővel kinyílik és szirmai láthatóvá válnak. Ha külön a szirmokat letépve látod, azok csak szirmok, de a szárával levelével együtt, ott egy gyönyörű rózsaszál. Teljesen más fogalmak a szirom és a rózsa! A szirmok, képletesen (is) rétegek, összefüggések. Higgyétek el az egyenruhába öltözött ember, aki vállalja azt, hogy televízió előtt, egyenruhába masírozva, egy cigánytelep közvetlen szomszédságába, leköpdösve – képletesen és talán nem csak képletesen – járőrözik. És nem tudom még milyen feladatokat kapva, önként viseli és végrehajtja a meghatározott feladatait, az hiszi, és tudja, hogy helyesen cselekeszik. Nem tizenéves suhancok grasszálnak ide-oda a településen. Ezek tudatos felnőtt emberek. Akik elhiszik, hogy jól cselekszenek. A probléma gyökere az, hogy a probléma, amit megakar ezáltal oldani, azt ő nem képes megoldani, még, ha 1000 társát is „odavezénylik”. Ezt ő még nem képes belátni. Talán egyszer rájön, hogy őt kihasználják, és manipulálják. Sok társával együtt nem érti, és még nem érzi, hogy feladata halott ügy! Ebben a rendszerben és úgy, ahogy elvállalta teljesíthetetlen, csak ő még ezt nem képes belátni. „ Õs patkány terjeszt kórt miköztünk”, a meg nem gondolt gondolat”. Ez egy másik szint, ahová el kell jutnia! És nem csak neki, nekünk is. Magyaroknak is, cigányoknak is! Tudom nehéz olyat meglátni, ami nincs! Nehéz megérteni azt, ami nem látható, nem azonosítható rögtön.

 

Több száz rendőr? A belügyminiszter kijelentése, hogy ott vagyunk, és, ha bűncselekmény lesz intézkedünk! Nincs káosz?! Az van, amit akarnak! A belügyminiszter kijelentései és a helyzet teljes ellentéteben áll egymással. De nem csak ebben az esetben, az egész életünknek a híradásoknak, a kormányüléseken tett kijelentéseknek, szavazásoknak nincs semmi közük egymáshoz. Köszönő viszonyban sincsenek egymással! A megélt életünk és a kommunikált életünk két ellentétes dolog. Ha két hónapra kikapcsolnák a televíziókat, az emberek kénytelenek lennének otthon, a munkahelyen, nem a filmekről HÍREKRÕL beszélni, hanem a megélt és meg nem élt életükről, a VALÓSÁGRÓL . Akkor lehet, hogy hamarabb sikerülne újra gondolkodóvá válni. Én sem vagyok kivétel, nem könnyű mulatság. Nem egy boldogságrezgő állapot, higgyék el nekem.

 

A legfontosabb, hogy a manipulációkkal ellentétesen cselekedjünk. Ahhoz persze saját gondolatokra van szükség és nem hagyni teret a befolyásolásnak. A leglogikusabb válasz nem lehet más, mint hogy összeugrasszák a településen élőket az „oda telepített eszmével”. És ez nem a legkülsőbb rózsa szirom!

 

A településen lévő problémát azon a szinten már nem lehet megoldani! A település problémáját a település nem tudja megoldani! Munkahelyek nincsenek. Szegénység kilátástalanság, napi megélhetés van. Meg kell érteni, a cigányság több régióban – megyében – szegényebb, mint a nem cigányok. Feltételezve, ha nem lenne cigányság az országban, akkor is lennének legszegényebbek csak őket akkor nem cigányoknak hívnák! Lehet, hogy iskolai végzettségük magasabb lenne, lehet, hogy nem lenne akkora családjuk, de a fennálló problémát ugyan úgy felszínre hoznák. Itt semmi se történik spontán. De nem csak itt, sehol sem. Mindennek meg van az oka! Fogalmakkal operálnak. Nem az a lényeg, hogy amit mondanak az nem igaz, hanem, hogy nem teljesen igaz! Úgy csempészik be a köztudatba a fogalmakat, hogy könnyen elfogadjuk, egy kis igazsággal. Ha kell megindokolják! Ésszerűen, ha kell. És ez is egy manipulatív eszköz.

 

Folyamatos kérdéseket kell feltennünk. Miért? Hogyan? Mi fog történi, mi várható? Ok-okozat. Azt, hogy mi fog történni nehezebb kitalálni, mint, hogy a megtörténteket vizsgálva következtessünk a megtörténtek okaira. Egyszerűbb a képlet, ha először a megtörtént eseményeket elemezve tesszük fel a kérdéseinket, hogy ez miért történt! Bátran kell önmagunktól kérdezni és a meglévő információkkal kauzálni.

 

Miért ilyen szegény ez az ország? Csak az elmúlt 20 év gazdaságát figyelembe véve ez az ország hanyatlik. Minden ágazatában. Mit csinált itt 20 évig a gazdasági és politikai elit? Mik az eredmények? Európa gazdaságilag ilyen gyenge lenne, mint Magyarország, akkor nem éreznénk a különbséget és a nyomort. De ez nem így van. A legszegényebbek nyomorban élnek, a középrétegnek nevezett átlag, (mely definícióban hibásan használt átlag kifejezés is egy álarc) nemsokára tömegével lesz munkanélküli és/vagy hajléktalan jobb esetben kisebb lakásban élő nyomorgó, félelemben élő állampolgár. Hitel tartozása soha nem szűnik meg, akkor sem, ha kisebb lakásba költözik vagy, ha munkanélküli lesz, vagy ha hajléktalan lesz, akkor sem, Talpra állni ebben a meglévő struktúrában lehetetlen. Fogalmunk sincs a jövőről csak érzelmileg vegetálunk ezzel kapcsolatban. Ugyan úgy, mint a cigányok egy részének, akiknek nem hiteltartozásuk van, hanem uzsora tartozásuk. És nem hitelé álltak sorba, hanem az uzsoráé.

 

Akkor lehetnek a legjobbak a kérdések, mikor a meglévő információkat begyűjtve tesszük fel a kérdéseinket. Nézzük hozzá a parlamenti közvetítéseket, hallgassunk rádiót, olvasgassunk napilapot, és ha tehetjük, akkor a legjobb, ha külföldi anyagokat is tanulmányozhatunk. Mindenki lehetősége szerint gyűjtse az információt, és vonjon le következtetéseit. Vetítse előre a történéseket. És, mikor beigazolódik - ha csak részben is - akkor rájön, hogy jó úton jár. Ez pedig a szabad gondolkodás útja! Mert önmagában, az előbb említett hírforrások félrevezethetőek lehetnek. Tehát próbáljunk meg gondolkodni. Ne sértődjenek meg, nem olyan könnyű az! Próbálják ki! Mik lehetnek a történések okai? Higgyék el, vagy legalább próbálják meg elhinni azt, ami a legkézenfekvőbb! Annyi manipulatív dolog történik. Vagy történnek –e egyszerűen maguktól a dolgok? Igen a természetben! Vagy talán ott sem. Meghagyom a gondolkodást, elmélkedést a vallásos olvasónak. De a lényeg nem változott, az a pénz! A pénz! Amik változnak folyamatosan, azok a társadalmi viszonyaink. Közösségeink szűkülnek és lassan lassan megszűnnek. Problémáink gazdasági alapúak, és társadalmivá transzformálódnak. Villanyszámla gázszámla, rossz közérzet, nem fizetés, munkanélküliség, félelem, egymás mellett élés, válás, adósság, gürcölés, félelem, külfüldi munka, gyerekvállalás, státus hiánya, stb.

 

A látszat van a felszínen! A látható, nem mindig a valóság! A valódi okok mélyebben vannak! Ehhez pedig gondolkodnunk kell!  Meg kell érteni, hogy mindegy, hogy magyar cigány, magyar zsidó, magyar magyar oláh cigány, vagy svéd benszülött! Mindegy, mert a létünkért megy a harc! Van, aki profitál mindenből. A közös megoldás ellen tevők azok, akik nincsennek a cigánysággal, és a magyarsággal sem! Ezt kell megérteni! Mindegy milyen pártban van, milyen vallású, milyen szervezetben van. Persze jobb tudni, hogy akkor befolyásolható, mert a rendszer felépítéséből adódóan korrupt. Meg kell érteni, azt is, hogy nincs segítség! Önállóan kell megoldani a problémákat. Nincs cigány kérdés, ezért nincs cigánypolitika sem! Csak is, egy közös probléma van, és azt közösen kell megoldani, és aki ez ellen tesz, az az ellenség! Ez a gondolkodás (politika) lehetséges, ezt kell megérteni! Nem kell megijedni a szavaktól sem! Ellenség, vagy ellenfél, teljesen mindegy, a mi bőrünkre megy!

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.