2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fenyvesi Tibor: Sajtóközlemény
2011. 01. 25. 00:00

A 2011 január 09-ei OCÖ választáson a Lungo Drommal szemben felsorakozó 53 fős listáról adminisztrációs okokra hivatkozva 27 kisebbségi képviselő nevét törölte az Országos Választási Bizottság..

Ezáltal matematikailag is lehetetlenné tette a lista győzelmét, bebiztosítva ugyanakkor a kormánypárti képviselő és köztisztviselő vezette, a kormánypárttal formálisan is szövetkező Lungo Drom többségét egy még meg sem történt, elvben demokratikus választáson.

 

A Legfelsőbb Bíróság utóbb 1 fő jelöltségét ugyan visszaállította, ám ez nem orvosolja sem a listáról lekerültek jogsérelmét, sem a listán maradottak demokratikus választáson elszenvedett súlyos hátrányát. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa NEK 2/2011 iktatószámú állásfoglalásában már felhívta a figyelmet arra, hogy míg a Lungo Drom képviselőállítása esetében az OVB több esetben is engedélyezte az utólagos adatjavítást is, addig az ellenérdekelt lista jelöltjei tekintetében ezt minden esetben megtagadta.

 

A listáról ily módon lekerült kisebbségi képviselők demokratikus – válaszhatósági – joga, és a demokratikus választás elvi tisztasága így súlyosan sérült. Ehhez több hazai hivatali szerv és intézmény is „asszisztált”. Ennek okán az OVB által a listáról törölt képviselők közössége pertársaságot alapít, és a Strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért, képviseletükkel Dr. Bárándy György ügyvédi irodáját megbízva.

 

Kérjük azokat a listáról törölt képviselőket, akik csatlakozni kívánnak pertársaságunkhoz, minél hamarabb jelezzék ezen szándékukat Fenyvesi Tibornak, a 06 30 501 6955-ös telefonszámon.

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a [email protected] címre várjuk.