2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Makai István: a Roma Polgári Tömörülés fővárosi programja
2011. 01. 07. 00:00

Programunk egy mondatban összefoglalható: A romák polgárosodásának elősegítése, amely álláspontunk szerint a roma integráció egyetlen lehetséges útját jelenti.

Az elmúlt húsz évben nagyon sok szó esett arról, hogy miképpen lehetne a romák helyzetén javítani, azaz polgárosodásukat elősegíteni. Eddig azonban egyetlen érzékelhető változás sem volt tapasztalható.

 

Mi azt mondjuk, az ideológiai sík helyett aktív cselekvő programra van szükség! A Roma Polgári Tömörülés több ponton már kézzel fogható eredményeket tud felmutatni, melyek az első téglát jelentik a közös jövő falában.

 

Új Híd programunk stratégiai elemei:


- munkahelyteremtés

- munkaerő-piaci integrálás

- mentor program

 

Fontosnak tartjuk a jövőt építő párbeszéd megkezdését és elősegítését, melyhez szükség van stratégiai partnerek bevonására.


- Ilyenek például a pedagógusok, akiknek mindenek előtt több megbecsülést kellene kapniuk végtelen türelmükért, ugyanis ők az első fontos pillérei a leszakadásban lévő roma és nem roma diákok felzárkóztatásában.

 

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni és hálásnak lenni azon közép,- és kisvállalkozások vezetőinek, akik mellénk álltak és segítik a roma és nem roma munkanélküliek munkaerő-piaci integrálódását.

 

- Hiszek abban, hogy a cigányság ügye nem csupán szociális, kulturális és szegénységi kérdés, hanem nemzetgazdasági és stratégiai kérdés.

 

- A segélyekre költött 10 és 100 milliárdokat meglátásunk szerint nem a segélyezésbe kellene beleölnünk, hanem a közép,- és kisvállalkozások munkahelyteremtő programjába kellene átcsoportosítani.

 

- A munkahelyteremtés egyik fontos katalizátora lehetne az az általunk kidolgozott modell, mely szerint ha egy közép,- vagy kisvállalkozás munkanélkülieket alkalmaz, utánuk a minimálbérre eső közterheket 1 évig ne keljen megfizetni.

 

- A jelenlegi helyzet átláthatatlan, bürokratikus és hozzáférhetetlen. A munkahelyteremtés támogatását söralátét méretű adminisztrációval kellene segíteni.

 

A közös jövő azt is megkívánja, hogy nekünk romáknak is változnunk kell! Nekünk romáknak is meg kell érteni, hogy a többségi társadalom értékrendjét tiszteletben kell tartani, és be kell tudnunk illeszkedni. Ha nem sikerül leszakadunk vagy elszigetelődünk.


- Iskolába kell járatni gyermekeinket.

 

- Nem elégedhetünk meg a 8 osztállyal, tovább kell tanulni.

 

- Tiszteletben kell tartanunk mások értékeit.

 

- Nem szabad elfogadnunk, hogy aki alulra került, annak alul is kell maradnia.

 

- Hinnünk kell abban, hogy kitartó szorgos munkával, nekünk is bármi sikerülhet.

 

Ugyanakkor büszkének kell lennünk értékeinkre, tradícióinkra.

 

- Ezek közül a legfontosabb a családszeretet, mert nekünk a család szent dolog. /látott – e már valaki idősek otthonában magára hagyott roma származású nagymamát?/

 

- Büszkén valljuk Isten hitünket

 

- Találkoztunk – e már hajléktalan szállón roma emberekkel? / Nem, mert azt valljuk, hogy ahol 3 ember elfér, ott van hely a 4-nek is/

 

Hiszek abban, hogy a romák és nem romák összefogásával és akaratával túl tudunk lendülni a nehézségeken és képesek vagyunk a megoldások felé haladni.

 

Ehhez persze mindannyiunknak meg kell változni. Nekünk romáknak is változnunk kell. Én azokban hiszek, akik készen állnak a változásra.

 

Azokban a romákban és nem romákban, azokban a magyar állampolgárokban, akik bárhol is helyezkedjenek el a társadalomban, de a remény oldalán állnak.

 

Hiszek abban, hogy a cigány ügy nem problémák halmaza csupán, hanem egy olyan ügy, amelyre közösen kell megfelelő megoldásokat találnunk. Sőt, egy olyan kiaknázatlan lehetőség, amelyre - mondjuk ki! – igenis nagy szüksége van a magyar gazdaságnak!

 

A közös múlt és a jövő szétválaszthatatlanul egybeköti sorsunkat.

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a [email protected] címre várjuk.