HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Dógi János: Eljárt feletted az idő - nyílt levél Farkas Flóriánnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 28    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Először is engedd meg, hogy köszöntselek és gratuláljak kinevezésedhez: újra miniszteri biztos lettél, nem kevesebb, mint két hónapra! Ez nem semmi, ez aztán a remekül hangzó, időtálló és komoly hangzású cím!

Hirdetmény

De mi is a valódi tartalma? Mivel szerintem ez nem kevéssé átlátszó, s a teljes honi roma közösségre tartozik, engedelmeddel a nyílt levél műfaját választom arra, hogy megosszam gondolataim veled erről, a nyilvánosság előtt. Annak ellenére teszek így, hogy a hozzád címzett, érkezett, s megválaszolatlanul maradt nyílt levek lassan már elárasztják virtuális postaládád.

 

Ez is mutatja, hogy az általad hallani-látni vélt irány aligha lehet helyes. Megítélésem szerint te egyszerűen elbújsz a nyilvánosság elől, s nem vagy hajlandó a nyilvánosság előtt érdemben vitázni, tárgyalni (megjegyzem: négyszemközt sem!), megosztani a gondolataidat, s az ellenkező véleményeket megfontolni, velük polémiát folytatni. Úgy tetszik, te nemigen hiszel a nyilvánosság fontosságában, erejében, ehelyett saját hű társaid előtt, homlokráncolva tartod beszédeidet.

 

Meg kell jegyeznem, szerintem is jogos ez a homlokráncolás! Hiszen megint belementél egy komolytalan színjátékba, amin csak az nem lát át, aki nem akar, vagy nem mer! Mert mit ad Isten, pont az OCÖ választás előestéjéig tartott előző miniszteri biztosi kinevezésed – így remélhetted azt, hogy kezedben tarthatod a dolgok irányítását romafronton, míg ki nem neveznek OCÖ-elnöknek – hiszen már vagy nyolc éve erre vársz. S most újra kineveztek egy kérésznyi időre, hogy lehetőleg a kampány idején is folytathasd „ellenőrző” szereped.

Enged meg tehát újólag, hogy gratuláljak, s bátran kimondjam: Te igazi roma frontharcos vagy! Az egyetlen dolog, mely ezt kissé beárnyékolja, hogy Te magad teremted azt a frontot, melyben aztán lubickolsz, harcolsz. Ez egy igazi álomfront! Ebben aztán saját akaratod szerint vádolhatsz és ellenőrizhetsz mindenkit, egy személyben, a hatalomra törve. De itt a másik bökkenő: ez egy egyszemélyes álomfront!

 

Te soha nem engedtél magad mellett senkit felnőni, kibontakozni a saját oldaladon – ennek híre hozzám, hozzánk is eljutott, aki pedig nem a Te frontodban harcolok. Te mindent erőből próbálsz megoldani, s erősen szorítod a markod, miközben a mögötted álló, s a roma politikusokban még bízó cigány közösség homokként folyik ki kezed közül!

 

Megítélésem szerint – bármily szép és hangzatos is a roma miniszteri biztosi cím - vissza kéne azt mondd, hiszen – legyünk őszinték – ez már komolytalan! Két (!!!) hónapra neveznek ki, hogy azért még a kisebbségi választások idején e szerepben „pózolhass”. Márpedig a roma embereknek, a cigány közösségeknek NEM ellenőrzésre, nem kápó-rendszerre van szükségük. Ember embernek, roma romának lesz csak így a farkasa, közben pedig nem történik semmi érdemleges, csak villogó látszatpolitika zajlik!

 

Roma családok éheznek az országban, s dideregnek nem kevesen a hidegben most is. Szerinted őket érdekli, hogy a Te hatalmad áll vagy bukik? Te már bizonyítottál – s leszerepeltél. Még a múltaddal sem vagy hajlandó elszámolni, ehelyett csak a saját álomfrontodat építgeted, s mindenkit vádolsz magad körül – csak épp magad nem esel át a tisztesség, becsületesség szűrőjén, melyet elvileg Te tartasz s akarsz birtokolni, tetszőlegesen változtatva, megszabva annak ad-hoc lyukait. Már meg ne haragudj, de nem ezt nevezik hamis képmutatásnak? Egy olyan képet mutatni fel a magyar romáknak, ami nem igaz – ráadásul oly módon, hogy a kép nyelét alulról fogó köszönőviszonyban sincs a festett kép tatalmával, sőt pont vele ellentétes?

 

Neked, ha felelős roma politikus lennél, a feladatod – megítélésem, hitem szerint – az lenne, hogy az éhező, megkülönböztetett és diszkriminált cigányoknak igazságosabbá ás könnyebbé teszed az életét, sorsát. Ezen kellene dolgoznod, gondolkodnod, munkálkodnod, ahelyett, hogy folyton a múltat akarod ellenőrizni – természetesen önmagad kihagyva belőle! Már régen a szeptemberre (majd decemberre) beígért programodat kéne tárgyalnia és ütköztetnie a roma vezetőknek, értelmiségnek – ezzel szemben te még csak fel sem villantottál belőle pontokat. Hol van egy átgondolt monitoring rendszer terve (hogy ne folyhassanak el eredménytelenül a romapénzek). Hol van egy antidiszkriminációs programterv. Hol egy OCÖ-strukturaterv. Hol egy képzési, lakhatási vagy épp foglalkoztatási terv? Ne keresd: nem írtál ilyet. Sehol sincs!

 

Ehelyett rengeteg fontoskodás, erőfitogtatás, homlokráncolás. Görcsös hatalomakarás. Persze ezt is értem. Több mint bosszantó, már-már egyenesen megalázó lehet az, hogy a politika egyszerűen nem vesz komolyan Téged! Miniszteri biztosi pozícióval szúrja ki a kormány a szemed – s lássuk be, az egész roma társadalom szemét. Hidd el, hogy drukkoltam Neked! Hiszen nekem nem a hatalom a fontos, hanem a cigány közösség érdeke – s reméltem, ehhez te megkapod a lehetőséget, s talán megváltozol, felnősz a feladathoz (ahogy az nem sikerült saját OCÖ-regnálásod idején, mint azt az ÁSZ-jelentés is igazolja). Összehasonlításképpen emlékezzünk csak! 2002-ben Teleki László, közös barátunk, kormányváltás után alig 3 hónappal már államtitkári széket kapott, önálló hivatallal, költségvetéssel. Komolyan vették. Épp úgy, ahogy most Téged nem! Téged most sem vesznek komolyan! (Lassan már a cigányok sem, engedelmeddel... s láthatóan Te sem veszed komolyan ezt a posztot, hiszen egy szót sem hallottunk, egy sort sem olvastunk még „vizsgálati” „eredményeidről”… ugyan már! Egyszer légy őszinte – legalább magadhoz!)

 

Megítélésem szerint ezért követsz el olyan dolgokat, amit nem szabadna! Nagyon nem! Fenyegetsz, lejáratsz (rágalmazó szürke füzeteket terjesztve), roma „öszödi beszédet” tartasz (pártoldali pénzelosztással fenyegetőzve, sőt nyilvánosságra jutás után is megerősítve), törvénysértésre felhívó leveleket küldesz a polgármestereknek (hogy kedvük s érdekeid szerint szemezgessenek a titkos választói jegyzékből), felelőtlenül ígérgetsz (140.000 Ft-os fizetéseket), legutóbb pedig narancssárga leveleket küldesz (70%-os fölényt hazudva és újfent rágalmazva, lejáratni igyekezve ellenfeleid).

 

Ezzel Te megteremted a saját frontodat! Konfliktust generálsz, előítéleteket szítasz, és az emberek aljas ösztöneire játszol rá. De ma a cigányoknak nem ez kell, nem erre van szüksége! Nyugalom, béke, összefogás, és emberhez méltó életkörülmények – s ehhez nem az az út (az a „hosszú út”) vezet, amin te jársz, amit te teremtesz! Úgyhogy – zárásként – engedd meg, tisztelt miniszteri biztos Úr, kedves barátom, hogy önvizsgálatra, és a látszatpolitizálás befejezésére hívjalak fel.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Bini  | 2010 December 29 13:18:00 like(0) dislike(0)

 nyílt levélre válsz nem lesz! Ezt már előre lehet tudni. A hatalom ellátta időlegesen egy látszat poszttal Flórit, de ezt csak azért, hogy az OCÖ és a Területi Választásokon a zsét oda tudja nyomni. Ha Balogh államtitkár úr is csak széttárja a kezét, akkor Flóritól mit várunk. Talán annyit, amennyit a politikai prostiktól lehajol a szappanért...

A romák meg választhatnak. Választhatnak? Hiszen a települési vezetők, polgármesterek kik narancs szimpatizánsok segíteni fognak... Mint ahogy segítettek már a lista leadásnál is. Hiszen meggyőződésem, hogy egy háttéralku eredményeként lett 26 fős az MCF lista. Ám ezt majd szerintem csak az OCÖ választások után tavasszal fogjuk hitelt érdemlően meg tudni.

Az Aba által vezetett koalíció az esélytelenek nyugalmával készülhet a megmérettetésre. Ilyen ellenszélben ha nyer (véleményem szerint esélyes) a 9-ik csoda lesz. Talán ezért is csak a2 hónapra szól a kinevezése Flórinak. Én legalább is így értékelem. Ez a hattyúdal.

Abának azt üzenték kiállt az esőre. Én azt javaslom, hogy tegye slágerré az énekét az esőben, és szbjon egy jól hordható zakót Flórinak, mert a ruhatára ódivatú lett, megkopott, ő maga pedig már elviselhetetlenné vált.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt