2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Muszka Sándor: Ahogyan egy cigány képviselő a "jobb oldalt" látja...
2010. 07. 19. 00:00

Közéleti munkámból látom azt, hogy egy átfogó eredmény eléréséhez milyen összefogásra van szükség. Nagyra.

Közéleti munkámból látom azt, hogy egy átfogó eredmény eléréséhez milyen összefogásra van szükség. Nagyra. Ha valaki közösséget képvisel, annak alap értékének kell legyen az őszinteség, a tisztesség, a becsület, a morális szabályok elsajátítása, betartása. Csak ebben az esetben lehet esély a közösség oldaláról együttműködés kialakítására. A Fidesz és szövetségesei keresztyén értékeket vallva közel állnak személyes hitvallásomhoz. Ezért munkám során arra törekszem, hogy ezen értékeket be tudjam mutatni családomnak, közösségemnek, és a helyi többségi társadalomnak. Alapelvárás tehát, hogy a szövetség minden alapítója, tagja a keresztyén értékeket valóságosan építse be mindennapos munkájába. Cigány ügyben még inkább szükség van az erkölcsi - szellemi megtisztulásra, hiszen az elmúlt évek, századok súlyos sztereotípiákat, általánosításokat azonosítottak velünk. Nagyon sokan az egyszerű és közfeladatot ellátó emberek közül is, ha lehetne, mint nem létező népcsoportot, problémát kezelnének minket.

Ilyen súlyos társadalmi légkörben közösségi képviselőként kérdések sokasága merül fel bennem. Ezt nem ismerik fel az országos cigány vezetők? Nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni az egységben rejlő erőt? Mi ez, ha nem hatalomféltés?! Folytathatnám a kérdések, megállapítások sokaságát, de jobboldali emberként önmagunkkal foglalkozunk a továbbiakban.

Farkas Flórián miniszteri biztos kinevezése jó lehetőséget adhat arra, hogy megkapott, rábízott hatalmát közösségünk építésére, integrációjának felgyorsítására használja. A Fidesz szövetségeseként joggal várom el, hogy a fentebb sorolt keresztyén értékeket legalább a Lungo Drom országos és megyei vezetősége mutassa be. Ha ezeket az értékeket látom, akkor meggyőződésem, hogy velem együtt sokan segítjük majd a Lungo Drom munkáját.

Az élet azonban mást mutat. Maga a Lungo Drom országos és megyei vezetősége szítja a 'cigányháborút', feszültséget, hiszen a működő (Flóriánnal saját véleményt formáló) tagszervezeteket szüntetnek meg, s alakítanak lojálisabb (közéletben alig-alig tevékenykedő) emberekből újabb Lungo Dromokat, csak azért, hogy elektoraik számát bővítsék. Ahhoz a feladathoz, amit Farkas Flórián vállal, talpraesett, gerinces, szakmailag-társadalmilag elfogadott megyei és helyi vezetőkre van szükség. Már megszoktam, hogy a Lungo Dromos tagszervezetek számukban nőnek, aztán négy évig semmit nem csinálnak. Közösségünk számára olyan összefogásra lenne szükség, ahol nincs Lungo Drom, MCF, mások, hanem csak cigányok. Félek, minden eddiginél csúnyább választások elé nézünk. Hiszen látható, hogy Farkas Flórián bebetonozott megbízatását nemcsak arra fogja fordítani, hogy a múltban keresgéljen (hova tűnt a 120 milliárd), hanem arra is, hogy ezt a megbízatást úgy adja el, hogy ő a cigányság elfogadott legitim feje. Alulról mondom vidéki cigányemberként, ez nem így van. Farkas Flórián megyei vezetőin keresztül minden áron folytatja a Lungo Drom építését, még olyan áron is, hogy helyi emberek, csoportok egymásnak fognak esni. Előre mondom, ezért Farkas Flórián a felelős, valamint azok, akik hatalmat adnak Flóriánnak, s nem akarják észrevenni, hogy nemcsak Lungo Drom létezik Magyarországon. A békesség megteremtésére legnagyobb lehetősége magának Farkas Flóriánnak van, mert rajta múlik, hogy képes lesz-e az ország cigány közösségét 'nagyjából' egy irányba terelni, vagy tovább folytatja személyi kultuszának építését azáltal is, hogy az értékes, szakmailag elfogadott cigány embereket lejegeli, eltapossa. Flóriánnak is el kellene gondolkodnia azon, hogy a nagy számonkérések közepette nem tartozik-e egy saját bevallással közösségi és személyi munkájáról, múltjáról a cigány közösségnek. Akkor van erkölcsi alapja számon kérni, ha maga már megtette a számadást.

Nem ismerek olyan bolond cigányvezetőt, aki hagyná, hogy többéves munkáját bárki eltapossa, vagy a Lungo Drom kedvéért önként levonuljon a pályáról. Így azt várom, hogy vagy becsületes verseny lesz az elektori mandátumokért, vagy háború vérrel, veszteségekkel. Zárásként mindenkinek ajánlok egy nagyon egyszerű gondolatot. Nekünk cigányoknak a szegénység az ellenfelünk, nem pedig mi egymásnak. Azok, akik a győzelmi esélyeiket abban látják, hogy a másikat lejáratják, jelentgetik, tisztességét megkérdőjelezik, azok álljanak elő múltjuk tisztaságával, feddhetetlenségével, erkölcsi magaslataikkal, közösségért végzett szakmai munkájukkal. Ezt ajánlom a Lungo Drom megyei és országos vezetésének, valamint önmagammal együtt az összes elektori mandátumért versenyre lépő jelöltnek.

Hosszúpályi, 2010. július 19.

www.romnet.h


A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről.