2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balogh Albert: Elhallgatott gondolatok a jobboldalról
2010. 07. 19. 00:00

A jobboldalon évek óta végzem tisztességes, elkötelezett munkámat, ennek ellenére a jobboldali cigány közélet szövetségeseihez aLungo Dromos vezetők miatt sohasem kerülhettem közel.

A jobboldalon évek óta végzem tisztességes, elkötelezett munkámat, ennek ellenére a jobboldali cigány közélet szövetségeseihez, támogatóihoz az országos és megyei Lungo Dromos vezetők miatt sohasem kerülhettem közel. Úgy tapasztalom, féltik a pozícióikat, és mindenkit, akiben van egy kis kezdeményező készség, tehetség, azt Farkas Flórián parkoló pályára teszi. Az irányítható "bólogatókat" ellenben, mindegy milyen kvalitásúak, pozíciókhoz juttatja. Riválist lát az erős jobboldali roma vezetőkben, nem szövetségest. Nyitott szemmel járva, az emberekkel élő kapcsolatot tartva kénytelen vagyok és kötelességemnek érzem ezeket az elhallgatott gondolatokat most hangosan is kimondani, hogy ne higgyék azt az önmagukat nagyra értékelő "vezető" Lungo Dromosok, hogy minden cigány ember buta, orránál fogva vezethető, tetszés szerint kihasználható, becsapható, elfelejthető. Mert a Lungo Dromos "tömegre" sajnos leginkább ez jellemző. (A vidéki LD-os szervezetek közül sokan kétségtelen tisztességes, becsületes cigányemberek, akiket félrevezetnek, mert szükség van elektori mandátumukra Flóriánnak.)

Sajnálatos tény, hogy a médiának és a Fideszes országos vezetésnek Farkas Flórián még most is el tudja adni a több százas-ezres LD-os szervezeteket, tagságukkal együtt. Arról viszont senki sem beszél, hogy ezek a szervezetek nagy többségükben csak papíron léteznek. Önállóságuk sokszor éppen akkora, mint szervezettségük. Nem rendelkeznek önálló bejegyzéssel, bankszámlaszámmal, bélyegzővel. Soha egyetlen közösségi rendezvényt vagy programot meg nem szerveztek, szervezhetnek. A pályázatírásról, az érdemi érdekképviselethez elengedhetetlen civil aktivitásról nem is beszélve. Igazi papír-szervezetek, melyek egyetlen funkciója (s kétségtelen, hogy emiatt most, a választások közeledtével megsokszorozódik majd felső utasításra a számuk), hogy tömeget látassanak Farkas Flórián mögött. Pedig ez a tömeg mára nincs meg. Megvolt, s meg lehetett volna tartani, ha legalább a jobboldalon érdemi szövetségi politikát folytat a Lungo Drom. De nem így lett, nem így van.

12 évi munka után személy szerint én pld. semmilyen lehetőséget nem kaptam a Lungo Dromtól, Farkas Flóriánnak köszönhetően. Sajnos mára egyértelmű számomra, hogy a célja nem az egységbe kovácsolás, nem az erős, valódi közösségi beágyazottsággal és kvalitásokkal bíró felkészült, hiteles roma vezetők "beemelése", hanem Szabolcsban és országosan is saját hatalmának demonstrálása, "eladása" a nagypolitika felé, szimbolikus papírszervezetek gyártásával, melyek szinte csak a - tisztelet a jóhiszemű kivételeknek - választásra "tenyésztettek".

Farkas Flórián nagyon ügyesen teszi mindezt. Rendszerint nem ő ütközik az általa kiszorítani kívánt jobboldali roma vezetőkkel, hanem emberein, megbízottain keresztül másokat "ütköztet". Ügyes taktika, ha nem is feltétlen a legtisztességesebb. De legalábbis komolyan kontra-produktív, amennyiben nem Farkas Flórián egyéni érdekeit, hanem kissé nagyobb távlatban s felelősséggel a roma közösség érdekeit, vagy akár csak a jobboldali roma közélet szakmai színvonalát, hatékonyságát nézzük.

Ennek köszönhető az a legkevésbé sem örvendetes tény, mely a társadalmi előítéleteket is csak mélyíti, hogy a Lungo Dromos megyei vezetők többsége olyan cigány ember, aki már volt elítélve a bíróság által - ahogy maga a vezető is. (Erről sem érdemes elfeledkezni, úgy hiszem.) Ilyen feltételekkel igencsak kétséges az erkölcsi, szakmai, szellemi megújulás sikeressége, komolysága, melyet Farkas Flórián hirdet. Különösen úgy, hogy ezek a fentebb említett "ütköző megbízottak" rendszerint lejáratni igyekeznek a roma vezetőket, kiszorítani, megtámadni, lehetetlenné tenni, eltántorítani. Ezt a harcot Farkas Flórián kezdte, s ő folytatja. De kétséges, vajon saját maga ki tud-e ebből jönni jól. Lehet persze, hogy ő veszít majd. De az, hogy a cigányság, a magyarországi cigány közösség ennek a játszmának a vesztese, az biztos! Sok roma vezető, akiben pedig lenne tehetség, kitartás, elkötelezettség, inkább kihátrál egy ilyen tisztességtelen lejáratásokkal teli küzdelemből, s emelt fővel veszít, mintsem maga is elhasznált "ronggyá legyen".

S hogy miért asszisztál ehhez a nagypolitika? Miért hagyják ezt a sárdobálást, miért folytatnak struccpolitikát, arról csak elképzeléseink lehetnek. Az egyik ilyen, hogy azért hagyják a cigány vezetőket ütközni, hogy a kényelmetlen "nemet" (ti. nem tudnak minden cigány vezetőt felemelni) maguk a cigány vezetők rendezzék le egymás között. Ezt csinálta lényegében az MSZP is. A cigányok egymást "gyilkolják" a ringben, s a győztes kezét a politika majd felemeli, s hirdeti, hogy mennyire jó ilyen "erős" roma vezetőkkel együtt működni. De vajon tisztességes-e beküldeni a ringbe a cigány vezetőket, azaz mindenkinek ígérni, a mézesmadzagot elhúzva az orruk előtt, miközben már előre tudják, hogy hány pozícióba keresnek romát? A politika ilyen irányú magatartása megítélésem szerint tisztességtelenebb Flórián lejáratással megbízott Lungo Dromosainak magatartásánál is. Ez az út (a mindenkori kormány cigányügyi magatartása) a nemzet egészére rossz hatással, üzenettel bír, s előre vetíti, hogy a meghirdetett társadalmi egységet a cigányok között biztos hogy nem, míg cigányok és magyarok között valószínűleg nem tudja majd biztosítani, elérni.

A cigányok önmaguk úgy tehetnek leginkább az ilyen és hasonló tisztességtelen szándékok, magatartások ellen, hogy lebontják a falakat önmaguk, jobb és baloldali cigányok között, megkeresik a lehetséges, mindenki számára elfogadható együttműködési pontokat, s bemutatják mindenkinek, hogy igenis van akarat, szándék a cigány emberekben egy kiszámítható, elfogadható közös élet megteremtésére, melyben szociálisan, gazdaságilag, morálisan, szellemileg minden cigány ember felemelkedhet, méltó életet élhet.

Látható, hogy a mostani kormány a keresztény alapokra komoly hangsúlyt fektet. Én jobboldali cigány emberként ezt komolyan is veszem, tisztelem. Így különösen szemet szúr nekem, hogy az erkölcsileg, szakmailag a fentebb említett múltjuk és tevékenységük miatt megkérdőjelezhető Lungo Dromosok látván, hogy ez jól "eladható", ugyanezen keresztényi elveket szajkózzák, azok gyakorlása helyett. Kérem tehát sok tisztességes, jó érzésű roma vezetővel együtt, hangosan kiáltva: ne engedjük képmutatással így megcsúfolni az Úristent!

Nyíregyháza, 2010. július 19.
www.romnet.h


A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről.