HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

N. Dúró Simon: A gyöngyösi csoda

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  gyöngyös
2002 November 07    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Gyöngyösön él a Távolbalátó Tökös Guru. Előtte minden titok megszűnik titoknak lenni, s Ő az, aki már azelőtt tudja egy-egy ügy végkimenetelét, amikor még az meg sem történt. Ez az ember nem akármilyen teremtmény. Külön szerencse, hogy a Távolbalátó Tökös Guru egyben Gyöngyös rendőrfőkapitánya. Jobb pályát nem is választhatott volna, hisz emberfeletti képességeit Magyarország, mit Magyarország, Európa összes bűnbandája méltán rettegi. Ez az ember már a vizsgálat kezdete előtt megmondja, hogy kik, kik ellen, mikor és mit követtek el. Rendkívüli ember ez.


Hirdetmény

Itt van például ez a hétvégi eset, amit az újságok csak "rendőr-roma összecsapásnak" neveztek. Én a magam részéről helyesebbnek tartanám a "rendőr-állampolgár összecsapás" kifejezés használatát, de a média, hát a média, szóval a média, az bizony tudatában van felelősségének, s tudja mit csinál. Szóval: a Távolbalátó Tökös Guru már a vizsgálat vége előtt tudta, hogy ki a bűnös, nevezetesen, hogy a gyöngyösi kórházban gyászoló cigányok, azaz a gyöngyösi kórházban gyászoló magyar állampolgárok verték szét szegény rendőrök fejét, s nem fordítva, vagyis nem a rendőrök verték szét a magyar állampolgárokat. Öccse! Ez ám a teljesítmény! A Távolbalátó Tökös Guru tudja. És tudja, és tudja, és tudja! Más városok bölcsebb rendőrfőkapitányai ilyenkor azt szokták mondani, hogy "Kérem! Itt tényállás forog fenn, várjuk meg a vizsgálat végét", de Ő még tőlük is bölcsebb. Nincs szükség itten vizsgálatra, hiszen Tökös Guru erősebb annál, minthogy a demokráciával aládúcolt emberi gyengeség úrrá legyen rajta.

Bár Távolbalátó Tökös Guru képességeit egy pillanatra sem vonom kétségbe, halandó emberként, s a demokrácia feltétlen híveként én mégiscsak vizsgálódnék. Szeretnék például arra a kérdésre választ kapni, hogy ha a rendőrök csak a velük szembeszállók megfékezésére alkalmaztak erőszakot, akkor hogyan lehet, hogy az egyik embert - mint azt a hírekből tudjuk - a rendőrségi fogdából szállították életveszélyes sérülésekkel a kórházba. Vajon nem lehet-e, hogy életveszélyes sérüléseit a fogdában szerezte? S ha igen, akkor miért kellett rendőri erőszakot alkalmazni a fogdában egy olyan ember ellen, aki - mint azt a rendőrök állítják - még a kórházban támadt rájuk? És még valami: Valakit ártalmatlanná tenni egyenlő azzal, hogy félholtra verjük?

Azt is szeretném tudni Te Nagy Távolbalátó Tökös Guru, hogy miért nem láttuk a TV-ben a súlyosan bántalmazott rendőröket? Miért csak a félholtra vert magyar állampolgárokat láthattuk a képernyőkön? Én a rendőrség PR-eseit tartom annyira profinak, hogy a "csúnya rendbontók" által okozott sérüléseket megmutatnák a "szolgálatot teljesítő hős rendőrökön". Nem lehet-e, hogy nincsenek is sebek, vagy azok nem is annyira súlyosak? Nézz utána ennek Tökös Guru!

Vajon jót tesz-e a jogállamiságnak, hogy a jogrend védelmére hivatott felelős beosztásban lévő emberek mindenáron védik a mundér becsületét, s még a vizsgálat vége előtt mossák rendőreik esetlegesen véres kezeit? Tudom Guru, Te nem foglalkozol a bizonytalanság vagy a relatív gondolkodás emberi gyengeségeivel, de az egyszerű halandónak fontos a kiszámíthatóság és a jogbiztonság. Nevezetesen az, hogy az utcára kilépve nem jön oda hozzánk egy rendőr azért, hogy fejbe verjen és elvegye pénzünket, vagy ha ezt megteszi, akkor nem ússza meg büntetés nélkül. Ám ha Távolbalátó Tökös Guru bármi történjék is megvédi rendőreit, megvédi a mundért, akkor a rendőrök sokkal könnyebben folyamodnak indokolatlan erőszakhoz, törvénysértő magatartáshoz, s az nem annyira jó az állampolgároknak. Megérted az egyszerű halandót Távolbalátó Tökös Guru?

Szóval bármennyire is furcsa ez neked Tökös Guru, a jogállamiság fontos néhány embernek ebben az országban, még akkor is, ha neked ez a szó semmit sem jelent. Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor a hozzád hasonló emberek a helyi hatalom letéteményeseként uralkodtak egy-egy településen, s mit sem törődve a polgárok akaratával és szolgálatával, úri passzióból állampolgárokat vertek.

Persze nem biztos, hogy ezek a rendőrök úri passzióból alkalmazták az állam által rájuk ruházott erőszak eszközét, ám a fenti kérdésekre még mindig nem kaptunk választ. Te sem Távolbalátó Tökös Guru, tehát nem tudni min alapul álláspontod. Lehet, hogy nem vagy elég objektív? Mindenesetre gondolkodj el magadon és munkatársaidon, hisz míg ilyen és ehhez hasonló esetek megtörténhetnek, s Te felelőtlenül alkalmazod emberfeletti képességeidet, addig ne csodálkozz azon, hogy a rendőri pálya presztízse ott tart, ahol jelenleg, s csak jobb híján választják a kék egyenruhát.

Tudják az írek, hogy mire mondtak igent?
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt