Minisztériumi kitüntetések augusztus 20-a alkalmából - roma vonatkozásban eb

2005 Augusztus 19     Forrás: EBC - RomNet-

Augusztus 20. alkalmából rendezett díjátadó ünnepségén Sólyom László köztársasági elnök felkérésére Göncz Kinga miniszter, , Dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere kitüntetéseket adott át. Szombaton állami kitüntetéseket adott át Sólyom László is.

Göncz Kinga az ünnepélyes köszöntő után - miniszteri előterjesztésre - a Sólyom László köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket - Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat), Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (polgári tagozat) - adta át augusztus 20-a alkalmából.

Göncz Kinga miniszter köszöntő beszédében elmondta: a kitüntetettek kimagasló szakmai, társadalmi feladatokat végeznek, leginkább a kisebbségek, a betegek, az elesettek megsegítésére, vagy kimagasló szellemi tevékenységgel, művészeti értékekkel járulnak hozzá az ország fejlődéséhez.

A díjátadó ünnepség után Teleki László politikai államtitkár köszöntötte a díjazottakat, majd mondott pohárköszöntőt.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben; a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben; a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetéssel roma kisebbséghez tartozó személyeket nem jutalmazták.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át:

Axtom-Vargáné Kállai Fatime, a Közéleti Roma Nők Kelet-magyarországi Egyesülete projekt asszisztense (nem tudott jelen lenni az ünnepségen) a roma integráció érdekében a civil szervezetekkel történő együttműködéséért, a hátrányos helyzetűekkel, elsősorban a romákkal kapcsolatos programok eredményes megvalósítása területén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért;

Berki Lajos, az ózdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a roma foglalkoztatás, az oktatás és kultúra területén a helyi roma társadalom felemelkedésének szolgálatában végzett kiváló munkájáért, a közmunkaprogram területén kifejtett eredményes tevékenységéért;

Danyi Béla, a hangonyi Kisebbségi Önkormányzat elnöke a hátrányos helyzetben élő roma emberek segítése, életminőségük javítása, az előítéletesség elleni küzdelem területén kifejtett érdemei elismeréseként;

Kókai József klarinétművész, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Iskola zeneművészeti tagozata oktatója a hazai és nemzetközi viszonylatban a zenekultúra terjesztése, a muzsika és a művészetek tanítása, a magyar kulturális értékek bemutatása érdekében kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréséül;

László György fafaragó művész a roma kultúra és a művészetek terjesztése, az ősi mesterség, a hagyományok ápolása, a fiatalok szemléletformálásában kifejtett példaértékű munkásságáért;

Pecek Lakatos László jazz előadóművész a zenekultúra, a zeneművészet, valamint a romák társadalmi integrációja érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.


Dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere pénteken az Iparművészeti Múzeum aulájában adott át állami kitüntetéseket és szakmai díjakat a nemzeti ünnepünk alkalmából.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

Oláh Ernő csellóművész, több évtizedes előadói tevékenységéért,

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesül:

Balázs Elemér előadóművész, jazz-dobos művészi tevékenységéért.

Horváth Gyula a Honvéd Együttes prímása, a 2004. évi Vonópárbajon elért sikeres eredményéért.

Horváth Rudolf zenész, határainkon túl is elismert cigányzenei tevékenységéért.

Horváth Zoltán prímás, a cigányzenei hagyományok megőrzéséért, továbbfejlesztéséért.

Kecskés Sándor szórakoztatózenész, a cigányzene hazai és nemzetközi megismertetéséért.

Maka Gyula zenész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetői tevékenysége elismeréseként.

Páva János népdal és magyarnóta-énekes, a dal- és nótaéneklésben elért hazai és nemzetközi sikereiért.

id. Rácz László a 100 Roma Virtuóz Kulturális Egyesület szólamvezető zenész oktatója, a cigányzenei kultúra megismertetéséért és elismertetéséért végzett munkájáért.

Szegfű Károly Lajos zenész, csellista, a cigányzene magas szintű terjesztéséért, népszerűsítéséért.


Miniszteri Elismerésben részesült:

Farkas István hangszerkarbantartót, a romakultúra megismertetéséért, terjesztéséért és önzetlen támogatásáért.

dr.Bozóki András miniszter a "Megasztár" című tehetségkutató versenyen elért eredményeiért Miniszteri Elismerésben részesíti:

Tóth Veronikát, Oláh Ibolyát, Gáspár Lászlót, Molnár Ferenc "Caramel"-t, Palcsó Tamást, Tóth Gabriellát.


Állami kitüntetéseket adott át Sólyom László is.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta:

Babos Gyula gitárművésznek, az Magyar Tánc- és Zeneművészek Szövetsége Kőbányai Zenei Stúdió igazgató-helyettesének, zenetanárnak. A magyar jazz-művészetben végzett, külföldön is elismert előadóművészi tevékenységéért, művészetoktatói munkásságáért.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta:

ifj. Boros Mátyás hegedűművésznek, újságírónak, művészeti koordinátornak, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium tanácsadójának. A roma és a magyar zenei kultúra magas szintű terjesztéséért, sokoldalú, kimagasló művészi tevékenysége elismeréseként.