2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Mi Hazánknak két héten belül ki kell költöznie a cigány plakátos irodájából
2021. 10. 08. 00:00

A Józsefvárosi Önkormányzat felmondta a Mi Hazánk Mozgalom irodabérleti szerződését az után, hogy nyilvánosságot kapott az iroda kirakatában a "Nem lehetünk cigányország" feliratú plakátok.

A történtekről beszélgetett műsorában Fiala János Dúró Dóra országgyűlési képviselővel, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesével és Sátly Balázzsal, az LMP józsefvárosi elnökével, az ellenzéki Pikó Andrást támogató koalíció vezetőjével.

 

Dúró Dóra a műsorban elmondta, az érintett többszintes iroda több éve az ő képviselői irodája, egyben az országos központjuk is, amelyet "ízléstelen támadás ért". Mint mondta, a bérleti díjat az országgyűlési iroda keretből fizetik, és szerinte némely balliberális értelmiségiek ingatlanmutyira gyanakodtak.

 

Fiala kérdésére, hogy szól-e a szerződés arról, hogy milyen okból lehet azt felmondani, Dúró azt válaszolta: a bérbeadó természetesen felmondhatja a szerződést, de mivel a felmondó határozatot még nem látta, ezért nem tudja, jogszerűen történt-e, ahogy azt sem, mikor kell kiköltözniük az irodából. Szerinte az sem egyértelmű,hogy a szerződést milyen pont alapján mondta fel az önkormányzat. Dúró szerint, ha politikai véleménynyilvánítás miatt bontottak szerződést, akkor az nem lehet jogszerű.

 

Dúró a plakátról elmondta, hogy két hónapja van kint, amivel kapcsolatban atrocitás eddig nem érte őket, de sok támogatást kaptak miatta. Szerinte nem szabad, hogy a plakátnak következménye legyen. A plakátot a rendőrség láthatta többször is a két hónap alatt, mégsem indítottak hivatalból eljárást. 

 

A plakát egyébként úgy néz ki, hogy a „Nem lehetünk cigányország" felirat alatt három, vélhetően cigány ember ül egy padon. Dúró elmagyarázta, mi volt a céljuk vele: arra akarták felhívni a figyelmet, hogy kutatások támasztják alá – a jelenlegi demográfiai trendek alapján –, hogy 2034-re ugyanannyi cigány gyerek fog születni, mint magyar, és ezt szeretnék elkerülni. Hozzátette: Józsefvárosban beszélni kéne erről.

 

A három ember a plakáton szerinte illusztrációja azoknak, akik igénytelenül élnek, és nem dolgoznak. Ehhez kapcsolódóan elmondta azt is, hogy szerinte a cigány bűnelkövetők száma hatszorosa a nem cigányokénál. Dúró származási nyilvántartást is sürget az elítéltekről, mert úgy véli, ez nem rasszizmus. 

 

Dúró kijelentette: feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt. 

Mivel a szerződésbontást a Fidesz és az ellenzék együtt szavazta meg, Dúró szerint így megalakult a nagykoalíció, amely összefogva próbálja meg kiebrudalni őket az irodából, csak azért, mert egy ilyen "nemzeti sorskérdésben" megnyilvánulnak. 

 

A Dúró Dóra által elmondottakra a műsorban Sátly Balázs is reagált. Az önkormányzati képviselő szerint az alaphelyzet az, hogy a plakát gyűlöletre uszít a cigányság ellen, ami nem megengedhető. Azt mondta, az uszítással szemben fel fognak lépni. Sátly elmondta, hogy megdöbbent a plakáton, és azon, hogy a Mi Hazánk nem megoldani akarja a problémákat, hanem szítani akarja az indulatokat. 

 

A Mi Hazánk 2019 óta  bérli az irodát, szerződésükben pedig az szerepel, hogy indoklás nélkül 15 napon belül megszüntethető, ezzel pedig élt is az önkormányzat. Sátly kérdésre válaszolva elmondta, hogy különös óvatossággal jár el, amikor egy ügyben politikai szereplőről van szó, de ez a plakát túlment a határon. 

 

Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a [email protected] email címre.

 

A teljes beszélgetést itt lehet megtekinteni: