2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roby Lakatos magyar cigányzenész vehette át Olaszország egyik legrangosabb zenei díját
2021. 09. 24. 00:00

Szeptember 24-26. között kerül megrendezésre a világhírű Cremona Musica Nemzetközi Kiállítás , amelynek zenei díjátadóján a többszörösen elismert hegedűvirtuózt, Roby Lakatost díjazták.

A Cremona Musica Nemzetközi Kiállítás- és Fesztivál által alapított Mondo Musica Awards díj, az egyik legrangosabb zenei elismerés. Az elmúlt években legendás zenei személyiségek kapták meg ezt a különleges szakmai díjat, úgy mint például Alfred Brendel, Shlomo Mintz, Michael Nyman, Krzysztof Penderecki is a díjazottak között voltak.

 

Roby Lakatos hegedűvirtuóz lett a híres olasz Mondo Musica Awards idei díjazottja/ Foto:Fazekas István

 


Az idei zenei díjkiosztó azonban más, mint az eddigiek, hiszen ezúttal a korábbi nemzetközi zenészek után most egy híres magyar hegedűvirtuóz, a cigányzene világhírű előadója, Roby Lakatos vehette át a fesztivál által alapított rangos Mondo Musica Awards díjat.

 

Hatalmas büszkeség számomra és örömmel tölt el, hogy megkaptam ezt a rangos zenei díjat. Büszke vagyok rá, hogy Magyarországot és a magyar cigányzenét idén én képviselhetem az olaszországi Cremona városában, illetve fellépéseim által szerte a világban

 

– nyilatkozta szűkszavúan Roby Lakatos a Blikknek, aki 2004-ben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a magyar kultúra, azon belül a cigányzene terjesztéséért. 2007-ben munkássága elismeréseként pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

 

A hegedűvirtuózt már 2020-ban is jutalmazták Svájcban egy különleges zenei díjjal, akkor a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.

 

Roby Lakatos korábban olyan nagymúltú koncerttermekben lépett fel, mint a Santa Cecilia Rómában, Concertgebouw Amsterdamban, vagy a híres Carnegie Hall New Yorkban.

 

„Óriási megtiszteltetésnek érzem a díjak mellett, hogy az elmúlt években lehetőségem volt együttműködni a legjelentősebb zenekarokkal is. Dolgoztam együtt a The London Symphony Orchestraval, a French National Radio Orchestraval, és a Dresden Philharmonic Orchestraval, hogy csak néhányat említsek” – zárta a beszélgetést Roby Lakatos, aki a koncerttermek mellett szerepelt már már a német nemzeti televízióban és rádióban, valamint a londoni BBC-n is.