2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil Napok – civil összefogással
2021. 09. 20. 00:00

A helyi civil szervezetek aktív közreműködésével, kimagasló érdeklődés mellett folytatódott a Civil Napok a Civil Tanáccsal című rendezvénysorozat Somogy, Baranya, Borsod és Szabolcs megyében.

 

A Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang által közösen szervezett „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval indult közéleti beszélgetéseken a közös főzés mellett aktív párbeszéd alakult a roma közöséggel, és a fórumok keretében nem csak helyi problémákról, hanem országos viszonylatokban is felmerülő kérdésekre keresték a választ, és felvázolták, a 2022-es országgyűlési választásokra milyen képviselőt látnának örömmel a választókörzetükben.
A Somogy megyei Kadarkúton és a Baranya megyei Véménden a helyi roma közösség vezetőivel közösen tartott beszélgetésen az egyik központi kérdés a roma közösségen belüli közöny felszámolásnak lehetősége volt. Mindkét település lakosai úgy vélték, hogy országos szinten az tapasztalható, hogy a romák nem akarnak aktívan részt venni a közéletben, mert úgy vélik, vagy a megyei és országos cigány vezetők, vagy a pártpolitikusok döntik el, hogy egy adott településen mi történjen. Bár mindkét településen kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak a helyi önkormányzat vezetésével, és számos civil programjuk támogatást élvez, sokkal aktívabb közösségi életet szeretnének megvalósítani. Véménden a helyi német és a cigány kisebbségi csoport tagjai országos szinten is példaértékű együttműködésben dolgozik, a helyi általános iskola kimagasló színvonalú oktatásának köszönhetően a német nyelvi versenyeket legtöbbször a roma származású diákok nyerik meg – mondta Orsós János helyi cigány vezető, aki tagja az Országos Roma Önkormányzatnak is. A Baranya megyei település egyik problémája, hogy a szegregátumnak számító utcákban nem tudott megvalósulni a telepfelszámolás program, és ezekben a nedves és dohos falazatú otthonokban élők között nagyon magas a rákos megbetegedések aránya.
Véménd
A Borsod megyei Encsen és Homrogdon szintén az egyik legnagyobb problémaként az egészségügyi ellátást említették, megjegyezve, több tíz kilométert kell utazniuk egy vizsgálatért. Encsen közel kétezer roma szármású ember él, de nincs cigány önkormányzat, a roma közösségek képviseletét egy civil szervezet látja el. Lázi Ernő, a Roma Jó Egyesület elnöke azt hiányolta, hogy a roma közösségek nem kapnak iránymutatást, hogy az országgyűlési választásokon mi várható, hogyan tudnak élni állampolgári jogaikkal. Homrogdon mindennapos problémaként a háziorvos diszkriminatív fellépését említették, megjegyezve, a covid időszakában voltak olyanok, akik azért vesztették el a munkahelyüket, mert az orvos nem volt hajlandó táppénzes állományba venni a beteget, és a gyerekeket is legtöbbször méterekről, vagy ablakon keresztül vizsgálja meg. A roma közösség most egy petíció indításával szeretné elérni az önkormányzatnál, hogy a háziorvossal bontsanak szerződést.
Encs
Egerbaktán és a Szabolcs megyei Mándokon a helyi roma közösség egyik aktivistájának az udvarán került megrendezésre a közéleti beszélgetés, ami sokkal közvetlenebb és interaktívabb párbeszédet eredményezett. Minkét településen már napokkal korábban elkezdődött a közéleti eseményre való felkészülés, és meglepetéssel is készültek a helybéli gyerekek bevonásával.
A Borsod megyei Hangonyban az iskolások ösztöndíjprogramjának a hiányosságát, és a foglalkoztatási nehézségeket emelték ki A helyi roma önkormányzat elnöke több tanfolyamot és szakképzést is szervez, hogy növelje az Ózd melletti falu lakosainak munkavállalói esélyeit.
Hangony
A fórum jellegű beszélgetések alatt szinte mindenhol felvetették, mit jelent az ellenzéki előválasztás, és beszéltek arról, mit várnának el jövőre a körzetük országgyűlés képviselőjétől. A Civil Napok rendezvénysorozat állomásain szinte mindenhol felmerülő problémaként jelentkezett, hogy a különböző pártok, vagy azok jelöltjei és aktivistái csak a kampányidőszakban mennek el a cigány közösségekbe, majd a következő választásig teljesen elfelejtik őket, a vállalásokat, ígéreteket soha nem tartják be, és csak egyfajta „szavazógépként” tekintenek rájuk. Minden egyes fórumon visszatérő kérdés volt, hogy hogyan védjék ki a „szavazatvásárlási” szándékot, hogyan lehetne rákényszeríteni egy jelöltet, hogy a választási ígéretét a mandátumszerzése után betartsa, megvalósítsa.
A Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang által közösen szervezett közéleti beszélgetés nem szól egyetlen jelölt, politikai szervezet mellett, vagy ellen sem, kizárólag arra hívja fel a fórumon részvevők figyelmét, hogy tudatos választópolgárok legyenek. A mindennemű pártpolitikától mentes rendezvénysorozat célja, hogy a helyi roma közösségekben erősítse a közösségi aktivizmust és a már jól működő civil kezdeményezésekre, jógyakorlatokra ráirányítsa a figyelmet.
A fórum lehetőséget nyújt arra, hogy a roma közösséghez tartozó emberek őszintén beszéljenek az őket érintő problémáikról, arra megoldási lehetőségeket keressenek, vagy tájékoztatást kérjenek. A rendendezvénysorozat célja éppen ezért az, hogy tudatosítsa a roma közösségek tagjaiban, hogy minden választópolgárnak tudatosan kell élnie a szavazati jogával, mert így beleszólása van saját maga, családja és környezete, illetve az ország jövőjének alakulásába.
A 2021. augusztus 14. és szeptember 17. között „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval megvalósuló rendezvénysorozat szakmai lebonyolítója és kommunikációs felelőse a RomNet. A Civil Tanács az aHang támogatásával a településeken 50 iskolatáskával segítette a hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdését.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ülő, álló és szabadtéri