2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Polgármesterek is aktív résztvevői a Civil Napoknak
2021. 09. 06. 00:00

A „Civil Napok a Civil Tanáccsal” cimű beszélgetéssorozat eddigi eseményein közel 1500 ember vett részt, és a települések polgármesterei is jelen voltak, és aktívan bekapcsolódtak a párbeszédbe.

 

Az ország északi és déli része után Szolnok megyében Tiszaörsön és Tiszainokán, majd a Borsod megyei Ónodon, ezt követően a Békés megyei Kétegyházán és Eleken, majd Hajdú-Bihar megyében, Bihartordán folytatódott a Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang által közösen szervezett „Civil Napok a Civil Tanáccsal” jelszóval zajló, mindennemű pártpolitikától mentes rendezvénysorozat.
Tiszaörsön a falu művelődési házának udvarán már a lecsó készítése közben elkezdődött a beszélgetés, és a helyi civilek és a kisebbségi önkormányzat vezetői a közös sikerekről, a település vezetésével való együttműködésük eredményeiről számoltak be. A roma közösség vezetői azt emelték ki, hogy a településükön egy példaértékű összefogás tapasztalható, így az elmúlt évekhez képest sokkal aktívabb lett a falu kulturális és közélete. A fórum jellegű beszélgetésben a helybéliek több kérdést is felvetettek, mint például mit jelent az ellenzéki előválasztás, hogyan zajlik majd, és ez miben másabb, mint a „normál” országgyűlési választás, mert csak részinformációik vannak minderről.
Tiszainoka
Tiszainokán a teljes beszélgetést és már az előkészületeket is a helyi cigány önkormányzat vezetője élőben közvetítette a közösségi médiában, így bárki meggyőződhetett arról, hogy a Civil Napok rendezvénysorozat nem kampányol egyetlen politikai párt, jelölt, vagy oldal mellett, vagy ellen sem, pusztán arra hívják fel a figyelmét a választópolgároknak, hogy tudatosan éljenek állampolgári jogaikkal. Lakatos Gusztáv megyei cigány képviselő a közéleti beszélgetésre, az ajándékba vitt iskolatáskák kiosztása után egy meglepetéssel is kedveskedett a gyerekeknek: lufihajtogató bohóc ajándékozta meg egy rövid műsorral az iskolásokat.
Ónod
Borsod megyében, Ónod településen a közéleti beszélgetés a művelődési ház udvarán kezdődött, de a hirtelen jött eső miatt az épületben is tovább folytatódott a több mint két órás rendezvény a helyiek érdeklődése és aktív részvételének köszönhetően. A civil szervezeti vezetők, a helyi és országos kisebbségi képviselők egyaránt köszönetet mondtak a szervezőknek az őszinte beszélgetésért, és az információkért. Az ónodi fórumra nemcsak a környező településekről, hanem Girincsről és Megyaszóról is érkeztek résztvevők.
Kétegyházán és Eleken, a négy nemzetiségű településeken nemcsak a helyi civil vezetők, hanem a települések polgármesterei is részt vettek a fórumon, együtt ebédeltek a részvevőkkel, és bekapcsolódtak a beszélgetésekbe. Rákócziné Tripon Emese a kétegyháziak nevében köszönetet mondott az iskolások támogatásért, és alpolgármesterével, Abrudán Andreával együtt iskolaszerekkel támogatta a gyermekeket. Elek város polgármestere, Szelezsán György csokoládét, üdítőt és tanszereket is hozott az egyik játszótéren tartott fórumra, és példamutatónak nevezte a Civil Tanács Egyesület, a RomNet és az aHang által közösen koordinált kezdeményezést.
Elek
A Hajdú megyei Bihartordán a közéleti beszélgetés a helyi Aroma fesztivállal közösen szerveződött, így a főzőversenyre és a zenés programokra érkezett közel 500 ember is részesévé vált a közéleti fórumnak. Horváthné Mohácsi Tímea főszervező Radics Józsefet, a Civil Tanács Egyesület vezetőjét „Jószolgálati-díjjal” jutalmazta, nem csak a koronavírus időszakában nyújtott önzetlen segítségéért, hanem a közéleti beszélgetések előmozdításáért, és közösségi aktivizmust erősító tevékenységéért is.

 

 

Bihartorda